Filmovi koji su utjecali na nas

5 mudrosti iz filmova i serija

7

Ne znam kako bi trebao pisati nekakav službeni tekst o filmovima. Valjda iz trećeg lica onak da bi bilo full ozbiljno. No po samom startu i odabiru riječi očito neće biti “full ozbiljno”.

Kao veliki filmofil pogledao sam stvarno svašta uzduž i poprijeko, nekoliko puta. Za neke me sram reći koliko sam ih puta pogledao, doslovce više od 40. No star sam pa se to ne računa!

Kada sam to sve stigao pogledati?
Pa kao prvo, od malena volim filmove. Nekako mi se čini da je taj boom filmske industrije bio baš negdje krajem 70tih. SF filmovi sa fantastičnim vizualnim efektima, filmovi bez smisla namijenjeni uglavnom za zabavu, a i videorekorder je ušao u naše domove. I tad sam baš bio klinac zalijepljen za TV i videorekorder.

A i u početku samog posla AEON-a kada su bočice bile punjene ručno, nisam imao što drugo nego pustit film i satima, danima punit bočice.

Danas mi je to jedna od omiljenih razbibriga. Nemreju oni tolko filmova i serija snimit koliko ih ja mogu brzo pogledat (i to više puta).

Filmovi dođu i odu. Pojavi se neki trend pa malo snimaju filmove o mišićavim herojima, pa malo o svim mogućim i nemogućim apokalipsama, pa onda uleti fantazy žanr gdje svi mlate po tome itd. Uglavnom pogledaš, zaboraviš.

No ima filmova i serija koji imaju nekakvu pametnu pouku, poruku – i to je tema ovog članka.

I don’t believe in “No win” scenarios! – Star Trek, Capt. James T. Kirk (William Shatner)

Da. Čovjek koji malo je prgav po naravi, malo bezobrazan prema fanovima, no da je njegov lik imao što pametno za reč – je.

Ne vjerujem u bezizlazne situacije – mora postojati neko rješenje. To je ono što sam ja naučio od kapetana Kirka. I dalje vjerujem da uvijek postoji rješenje. Pa ako ti život baci “Kobayashi Maru” scenarij onda je jednostavno rješenje – varati.

No realno ovo spada više pod dobar stav nego pravilo. Često puta život ne nudi opcije, pa zato…

It is possible to commit no mistakes and still lose. That is not a weakness. That is life. – Star Trek, Jean-Luc Picard (Patrick Stewart)

Ista serija, drugi kapetan. Kada pročitaš tu rečenicu jasno ti je da je to tako, realnost života.

Činjenica je da često puta napraviš i više nego što možeš ali postoji veliki broj vanjskih faktora koji nisu pod tvojim utjecajem, i onda fail.

Napraviš sve al opet nije dobro. Život te satre, nokautira, baci na pod, no…

But it ain’t about how hard you hit. It’s about how hard you can get hit and keep moving forward; how much you can take and keep moving forward. That’s how winning is done! – Rocky 5, Rocky Balboa (Sylverster Stalone)

Mudra misao životom iscrpljenog imaginarnog prvaka Rocky Balboe. Treba skinut kapu Staloneu na savršenom scenariju i liku kojeg je izmislio. Nekako sumnjam da itko gledao bilo koji Rocky film s očekivanjem životnih mudrosti, no here it is.

Rocky Balboa je čisto oličenje ustrajnosti i motivacije koji je mnoge inspirirao da se pokrenu, počnu baviti sportom ili ustraju u nečem, bilo čem. Samo je pitanje koliko jako to zaista žele.

Po meni, svi mogu biti sve što god požele. Nema šablone. Postoji određeni limit dokle možeš ići, nismo svi rođeni isti, vrlo vjerojatno će u jednom momentu biti netko bolji zbog “talenta” (genetike) – ali to nema veze – ti odradiš svoj maksimum i to je više nego dovoljno.

No što nas onda sprječava da napravimo taj prvi korak?

Strah. Zakoči nas. Strah od nepoznatog, novog. Pojavi se blokada gdje ne znaš bi li išao dalje ili ne… pa se onda ljudi “kilave”, bi ili nebi, budu “sutra”… ali…

Do. Or do not. There is no try. – Empire Strikes back, Yoda

Nikad ne znaš kakav će biti ishod ako ne ponudiš 100% sebe. Nema se što “pokušavat” – napravi to ili ne. Na kraj krajeva lik koji je to rekao ima 900 godina iskustva, mora da je u pravu.

No ukoliko i dalje prevladava strah imajte na umu da…

Fear is just a feeling. You feel hot. You feel hungry. You feel angry. You feel afraid. Fear can never kill you. – Remo Williams, Chuin (Joel Grey)

Ovo je rečenica s kojom prevladavam sve strahove.

Kao netko tko se užasno boji visine – toliko da me strah kada se stanem na stolac da zamijenim žarulju – do toga da sam se popeo na sam vrh Platka zajedno sa svojim Riom, te spuštao niz padinu na užadi… jer… strah je samo osjećaj.

Neš ti uspjeha… neki to rade žmirećki no pitanje je koliko “njih” radi “to” nešto što je u apsolutnoj suprotnosti njih samih? Po meni je to uspjeh, individualni, mali…ali tako to je u životu. Ideš dalje, korak po korak, guraš, smišljaš…


Da se iz filmova/serija između redaka pročitati mnogo toga. Samo nemojte biti ko Cable Guy (Jim Carrey) – on je malo sve pohvatao krivo 😀

Da čujem vas sad. Napišite mi u komentare neke tako mudre izreke filmova/serija koje su vas dojmile ili vas natjerale da radite nešto što možda nikada ne biste radili.

Choose your Reaction!
 • “Deserve has nothing to do with it” – Clint Eastwood prije nego ukoka Gene Hackmana. Jedna od mudrosti po kojima živim.

 • “A wizard is never late, Frodo Baggins.
  Nor is he early.
  He arrives precisely when he means to.” -Gandalf the Grey (Ian McKellen)

 • Da te nebude sram , ja sam avengers infinity war pogledao oko 50 puta a citat – why , why mr Anderson , why do you persist – because I choose to . Matrix

 • “Favor gonna kill you faster than a bullet.”

  “That’s the way life should be, you can be a motherfucker at your own risk, or not.”

  “Never let anyone know what you are thinking.”

  Sva tri od Pacina 🙂 <3

 • “Opinions are like assholes… Everyone has one” (Harry Callahan – Dirty Harry) 🙂

Leave a Comment