Američki institut za zaštitu potrošača upozorava na pretjeranu regulaciju proizvoda za vaping

1

Nova studija Američkog instituta za potrošače raspravlja o opasnostima pretjerane regulacije e-cigareta i proizvoda za vaping, s obzirom na njihovu relativnu sigurnost.

Pod naslovom “Kako propisi ugrožavaju javno zdravlje, pregled dokaza o rizicima i koristima e-cigareta te pogrešnim koracima u politici”, izvješće naglašava činjenicu da su proizvodi za vaping relativno sigurniji od klasičnih cigareta, dok se poziva na empirijske dokaze koji okružuju temu.

U koautorstvu Stevea Pociaska i Liama ​​Sigauda, ​​rad naglašava da su proizvodi, osim što su relativno sigurniji, čak i učinkovitiji od drugih tretmana za prestanak pušenja koji se temelje na nikotinu u poticanju pušača da ostave cigarete.

Autori nastavljaju objašnjavati da zbog ovih razloga pretjerano reguliranje proizvoda ne samo da zanemaruje prevladavajući znanstveni konsenzus o zdravstvenim rizicima, već i šalje pogrešnu poruku javnosti i odvraća pušače od prelaska na sigurnije alternative, dok gura vapere koji su prije pušili natrag klasičnim cigaretama.

“Ovo izvješće pruža prijeko potrebnu jasnoću o pitanju od velike važnosti za javno zdravlje”, napisali su izdavači u priopćenju za javnost koje prati izvješće. “Kao što autori primjećuju, na temelju rigoroznih istraživanja, SAD može bolje zacrtati odgovoran kurs koji potiče pušače da traže sigurnije zamjene i prestanu pušiti, a istovremeno štite našu mladež od opasnosti duhanskih proizvoda.”

Vaping djeluje, a najbolji primjeri za to su Velika Britanija, Novi Zeland, Francuska i Kanada

U skladu s ovim izvješćem, nedavno je objavljno istraživanje o studijama slučaja provedenim u nekoliko zemalja za mjerenje napretka u vezi s prestankom pušenja, a pokazalo je da se oni koji slijede stroge smjernice WHO-a protiv pušenja i dalje se bore s višim stopama pušenja.

Pod nazivom “Vaping djeluje. Najbolje međunarodne prakse: Ujedinjeno Kraljevstvo, Novi Zeland, Francuska i Kanada,” objavljena je publikacija Property Rights Alliance. Sastojala se od četiri odgovarajuće studije slučaja Christophera Snowdona (Institut za ekonomska pitanja, UK), Louisa Houlbrookea (Unija poreznih obveznika Novog Zelanda, Novi Zeland), Patricka Coquarta (IREF, Francuska) i prof. Iana Irvinea (Sveučilište Concordia, Kanada). ) i potvrdila ono na što javnozdravstveni stručnjaci cijelo vrijeme ukazuju.

“Zemlje koje primjenjuju progresivnu politiku smanjenja štete od pušenja uživaju u značajnom padu stope pušenja. Dok oni koji slijede smjernice Svjetske zdravstvene organizacije nastavljaju doživljavati prekomjerne bolesti i smrti povezane s pušenjem,” izjavila je Koalicija zagovornika smanjenja štete od duhana u Aziji i Pacifiku (CAPHRA).

Izvršna koordinatorica CAPHRA-e, Nancy Loucas, izjavila je da se, srećom, objavljivanje ovih značajnih podataka poklopilo s Okvirnom konvencijom Svjetske zdravstvene organizacije o kontroli duhana (FCTC) koja je održala svoje zloglasno zasjedanje COP9 u studenom. “U konačnici, ovaj rad dokazuje da su zemlje koje prihvaćaju vaping, poput Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Novog Zelanda i Kanade, svjedočile smanjenju stope pušenja koje je dvostruko brže od svjetskog prosjeka”, rekla je.

Choose your Reaction!
  • Čekaj, kak sad Novi Zeland? Kaj nisu oni isto zadrti po pitanju vapinga kao i Australija? Ili sam ja nekaj krivo shvatio iz prošlih članaka… (insert confused emoji here)

Leave a Comment