Australija: Zaplijenjena vape oprema u vrijednosti većoj od 2 milijuna dolara

Health New South Walesa (NSW) zaplijenio je više od 100.000 ilegalnih proizvoda za vaping, vrijednih više od 2 milijuna dolara između srpnja 2020. i siječnja ove godine.

Glasnogovornica TGA (Australian Therapeutic Goods Administration) objasnila je da takva kaznena djela mogu rezultirati građanskim kaznama i novčanim kaznama “do 5.000 kaznenih jedinica za pojedinca – do 1.110.000 dolara – i 50.000 kaznenih jedinica za korporaciju – do 11.100.000 dolara”.

Od listopada je nezakonito da trgovci na malo u Australiji prodaju e-cigarete i ostale proizvode za vaping bez liječničkog recepta. U tu svrhu državni službenici za provedbu zakona provode provjere na licu mjesta u trgovinama, benzinskim postajama i kioscima, angažirajući prikrivene tinejdžere da pokušaju kupiti proizvode.

U međuvremenu, od TGA se također očekuje da će objaviti nove propise u vezi sa standardima kvalitete, kao što su propisi koji navode da proizvodi ne smiju sadržavati nikakve aktivne sastojke osim nikotina, kao i detaljna pravila za označavanje i pakiranje, uključujući upozorenja da se roba drži izvan dostupnosti djece.

Kakav je zakon na snazi u Australiji trenutno?

Od listopada 2021. vaperi u Australiji mogu kupovati proizvode za vaping samo u ljekarnama na recept. Međutim, u nekim slučajevima novi maloprodajni sustav ostaje nejasan.

Nove TGA smjernice kažu da će pojedine ljekarne i farmaceutske grupe moći informirati javnost o mjestima na kojima korisnici mogu nabaviti proizvode i o vrsti proizvoda koji su dostupni.

Od prošlog listopada, australski vaperi nisu u mogućnosti kupovati e-tekućine kod redovnih trgovaca kao u drugim zemljama. U objavi neovisnog izvora za analizu podataka za industriju duhanskih alternativa ECigIntelligence uoči zabrane, istaknuto je da s obzirom na to da će se proizvodi držati u ljekarničkim ambulantama, ograničenja vezana uz količine zaliha ostaju nejasna. Australska udruga za smanjenje štetnosti duhana (ATHRA) potvrdila je da su prije stupanja zabrane na snagu još uvijek bile nepoznate dopuštene količine zaliha za ljekarne.

U međuvremenu, TGA objavila je da kao ekskluzivni trgovci proizvoda na malo , ljekarne ih smiju oglašavati putem određenih medija. U smjernicama TGA također se spominje da će pojedine ljekarne i farmaceutske grupe moći informirati javnost o mjestima na kojima korisnici mogu nabaviti proizvode i vrsti proizvoda koji su dostupni.

Dok trgovci na malo u susjednom Novom Zelandu i većini drugih zemalja mogu odgovorno prodavati nikotinske proizvode u slobodnoj prodaji, svatko tko je uhvaćen da krši stroge australske propise suočit će se s visokim kaznama, a u nekim slučajevima čak i zatvorom.

Choose your Reaction!
  • Ne mogu se zamisliti da moram odraditi tako nešto….uf, iskušenje, iskušenje…. Možda bih se prijavio da me slobodno zatvore u to skladište sa opremom da ju “čuvam”.

  • Čuj to, “prikriveni tinejdžeri”. Jbt, pa taj Vape je izgleda stvarno opasna droga kad se tako odnose prema svemu vezanom uz Vape 😀
    Ja mislim da je to puno opasnije od Heriona i Kokejna, valja to sve zatrti u korijenu da nikome ne bi na um palo drogirati se Vejpom 😛

  • Mene živo zanima, da se kod nas, nedajbože, uvede ova fora da se vape proizvodi mogu kupiti samo u ljekarnama – koliko bi ljekarnika znalo što u biti prodaje? Pitam ovo jer mi sestra radi u ljekarni već godinama i apsolutno gotovo ništa ne zna o vape-u (iako ga je probala, ali je uglavnom pušač) niti je zanima nešto dublje proučavati to (iako sam joj pokušao objasniti sve), a da ne pričam što bi tek bilo ako bi to moralo ići na recept – što bi uključivalo i doktore u jednadžbu, a oni su ionako već debelo podijeljeni oko vapea.

    Prilikom one TPD rasprave u saboru prije nekoliko godina, sjećam se da je “vrli vitez” spominjao da bi možda bio za vape kad bi se on prodavao u ljekarnama i tad smo svi facepalmali na najjače na tu izjavu…

    • Pa baš to. Nitko ne bi ni znao što prodaje, kako se pravilno koristi, a ponuda bi vjerojatno bila očajna i teški krš. I onda ti se dogodi da netko želi prestati pušiti i prijeći na vape, ode u ljekarnu, dobije neku trubu od uređaja koja mu ni malo ne odgovara i jednostavno nakon par dana kaže “Vape je smeće” i vrati se ponovno pljugama…

Leave a Comment