Članica EU parlamenta kritizira EU zbog ignoriranja potencijala snusa

“Nemoguće je zanemariti snus”, rekla je švedska europarlamentarka Sara Skyttedal, koja je i dalje kritična prema kontinuiranoj nespremnosti da se prepozna potencijal snusa i drugih sigurnijih nikotinskih alternativnih proizvoda za smanjenje stope smrtnosti povezane s duhanom.

Što je snus?

Snus je bezdimna, vlažna vrećica duhana u prahu iz Švedske koju stavljate ispod gornje usne. Dolazi u okusima poput mente i zimzelena. Ne spaljujete ga i ne morate ga ispljunuti nakon korištenja kao što je, primjerice, slučaj s duhanom za žvakanje.

U usporedbi s cigaretama, snus se čini manje opasnim. “Teško je reći da je nešto tako otrovno za vas kao što je pušenje cigarete, osim ako ne počnete govoriti o unosu cijanida ili otrova za štakore”, kaže Erika Sward, pomoćnica potpredsjednice nacionalnog zagovaranja Američkog udruženja za pluća.

U Švedskoj su proizvođači snusa zatražili od FDA-e dopuštenje da se na etiketi proizvoda kaže da je snus sigurniji od cigareta. Trenutno, upozorenje na limenkama švedskog snusa kaže: “Ovaj duhanski proizvod šteti vašem zdravlju i stvara ovisnost.”

Skyttedal je prošlog siječnja službeno podnijela zastupnička pitanja o snusu europskoj povjerenici za zdravlje i sigurnost hrane Stelli Kyriakides. Pitanja su nastala uoči objave Plana EU za borbu protiv raka u veljači, za koji mnogi stručnjaci tvrde da izostavlja vrlo ključne strategije smanjenja štete, kao što je uključivanje sigurnijih alternativa duhanu.

“Činjenica da Komisija ipak ustraje na stajalištu da snus uzrokuje rak je i iznenađujuća i, da budem iskrena, prilično izvanredna”, rekla je tada Skyttedal, kako je citira Snusforumet.

Veliki uspjeh postignut u Švedskoj uz pomoć snusa

Zapravo, kao što je Skyttedal ispravno istaknula, snus nije doveo samo do toga da se Švedska može pohvaliti najnižom stopom pušenja u Europi, već i do smanjenja broja smrtnih slučajeva povezanih s pušenjem u Švedskoj za polovicu prosjeka EU-a, unatoč tome što je ukupna upotreba duhana ostala na razini EU-a prosjeka. “Ako se Direktiva o duhanskim proizvodima treba revidirati kako bi se uzela u obzir borba protiv raka, dijeli li Komisija mišljenje da EU treba promijeniti svoju regulativu o snusu?” upitala je Skyttedal povjerenicu Kyriakides.

Kao odgovor na argumente zastupnika u Europskom parlamentu, Kyriakides je nažalost rekla da je stav ostao nepromijenjen jer su snus i drugi oralni duhanski proizvodi povezani s rakom i drugim štetnim učincima na zdravlje. “Neosporno je da duhan za oralnu upotrebu stvara ovisnost i ima štetne zdravstvene učinke, uključujući rak.” Kyriakides je dalje citirala izvješće Znanstvenog odbora EU-a za nove i novootkrivene zdravstvene rizike iz 2008. za koje kaže da je “potvrđivalo negativne učinke snusa na zdravlje”.

Odgovor je izazvao je snažnu reakciju od strane Skyttedal, koja je istaknula da je zapravo većina studija povezanih sa snusom pronašla malo ili nimalo poveznica s rakom, te je nastavila citirati Lancetov Global Burden of Diseases kao i studiju iz 2020. objavljenu u Scandinavian Journalu javnog zdravstva – oba zaključuju da nema dokaza koji upućuju na vezu između snusa i raka.

Nedostaci plana EU za borbu protiv raka

U međuvremenu, rad na planu EU-a za borbu protiv raka i dalje je u tijeku. Ironično, jedan od glavnih ciljeva plana je “osigurati da manje od 5% stanovništva koristi duhan do 2040.” Ipak, EK inzistira na ignoriranju strategija prve zemlje koja je taj cilj zapravo već postigla.

“Mjesecima je Europska komisija izbjegavala temeljno pitanje. Naime, rješavanje inherentne kontradikcije između njihovih ciljeva u borbi protiv raka i njihovog pogleda na snus posebno, te njihove dvosmislenosti prema smanjenju štete općenito”, rekla je Sara Skyttedal u najnovijem intervjuu za Snusforumet.

“Učinila sam sve što sam mogla kako bih neprestano ukazivala na očito na sastancima s drugim donositeljima odluka u različitim dijelovima sustava EU: ako ozbiljno namjeravate učiniti nešto po pitanju smrtnosti uzrokovane duhanom, jednostavno je nemoguće zanemariti snus, s obzirom na ono što znamo o statistici duhana i raka.”

Choose your Reaction!
Leave a Comment