E-tekućine i kućni ljubimci

Svi znamo kako zaštititi svoju djecu od potencijalnih opasnosti e-tekućina, ali što je s našim krznenim prijateljima?

E-cigarete nisu opasne za kućne ljubimce osim ako ne unesu nikotin direktno u organizam. Ipak, mačke su iznimka jer je propilen glikol (PG) vrlo toksičan za njih. Kako biste izbjegli bilo kakve rizike, pohranite svoje e-tekućine na mjesto koje im nije dostupno, po mogućnosti u zatvorenom ormariću. Držite tekućine izvan dohvata djece, ali i kućnih ljubimaca. Uostalom, naši su ljubimci radoznaliji od gotovo svih drugih stvorenja na Zemlji i ne treba puno da ih se natjera da istražuju! Samo gledajte što se događa kada stavite nešto izvan dohvata – odjednom vaš ljubimac misli da je to najzanimljivija stvar na svijetu. Iz toga razloga stavite e-tekućine van njihovog vidokruga kako ih ne bi slučajno progutali.

Gdje leži potencijalna opasnost?

Danas znamo da iako su e-tekućine sigurne za ljudsku konzumaciju, naravno, ako odlučite popiti nekoliko boca jedne od njih, to vam uopće ne bi pomoglo. Ali e-tekućine neće naštetiti vašem zdravlju ako ih pravilno koristite.

Međutim, to ne vrijedi uvijek za životinje, ovisno o veličini ljubimca koji uzima tekućinu. To je zdrav razum: što je životinja manja, manje može tolerirati nikotin. Za čovjeka koji slučajno popije pola boce od 10 ml e-tekućine, teško da je to opasno po život. Ali ako se radi o malom psu, učinci gutanja tekućine bit će puno teži i mogu čak dovesti do smrti životinje. Prema dr. Berndu R. Mayeru s Instituta za farmaceutske znanosti Sveučilišta u Grazu, Austrija (Institut für Pharmazeutische Wissenschaften), smrtonosna doza unesenog nikotina je najmanje 500 do 1000 mg, ili 6,5 do 13 mg/kg.

Jedini sastojak e-tekućina koji je stvarno štetan za naše ljubimce je nikotin, osim za mačke koje su poseban slučaj. Ostali sastojci u e-tekućinama relativno su bezopasni za ljude i naše četveronožne prijatelje. Prilično je uobičajeno pronaći neke od njih čak i u hrani za kućne ljubimce. Unatoč tome, ključno je spriječiti ih da ih slučajno progutaju.

Lako je pohraniti svoje tekućine izvan dohvata djece kako bi bile sigurne. Većinu vremena jednostavno ih morate staviti negdje dovoljno visoko da budu izvan njihova dosega. No, čak i ako je nešto izvan dohvata djeteta, naši agilni ljubimci to ipak mogu dohvatiti. Prirodno ih privlači sve što je visoko. Oni također imaju osjet mirisa koji je daleko razvijeniji od našeg, zbog čega su znatiželjni da saznaju odakle dolazi taj ukusni miris pite od jabuke koji ne mogu zanemariti. Stoga, kako biste spriječili nesreće, preporučujemo da svoje e-tekućine pohranite visoko i u zatvorenom ormariću kako ne bi mogli doći do njih.

Zašto su mačke posebna priča?

Iako većina sastojaka e-tekućine sama po sebi nije opasna za naše ljubimce, kod mačaka je sasvim drugačije. Propilen glikol, ili PG, vrlo je toksičan za njih. Kod mačaka PG uzrokuje oblik anemije što znači da imaju mnogo manje crvenih krvnih stanica u tijelu. To dovodi do letargije i drugih ozbiljnih posljedica.

Osim toga, znamo da su mačke naročito sklone istraživanju i da mogu doprijeti do nekih mjesta u našim domovima do kojih psi nikada ne bi stigli. Stoga vam savjetujemo da budete naročito oprezni ukoliko imate mačku koja bi mogla slučajno progutati e-tekućinu te da svoje tekućine pohranjujete negdje u zatvorene prostore gdje mačke nemaju pristup.

Choose your Reaction!
  • Ne držite tekućine u kutijama i riješili ste problem da mačke imalo zaintrigira što je unutra 😀 (šala naravno, al tko zna 😀 )

Leave a Comment