Egipat napokon legalizirao vape proizvode

1

Egipatska vape industrija pozdravlja odluku lokalnih vlasti da dopuste uvoz i komercijalizaciju proizvoda za vape.

Egipat ima vrlo visoku stopu pušenja i odrasli pušači postupno prelaze s pušenja na e-cigarete kako bi potpuno prestali pušiti ili barem smanjili štetu. Zemlja je također poznata po velikom problemu s krivotvorenim proizvodima općenito, a tržište e-cigareta nije ništa drugačije.

Prodaja, distribucija i uvoz e-cigareta zabranjeni su na lokalnoj razini od 2015. godine kada je Ministarstvo zdravstva uvelo oštru mjeru u skladu s odlukom Specijaliziranog tehničkog povjerenstva za lijekove iz 2011. godine.

Ova zabrana rezultirala je bezbrojnim ilegalnim trgovinama s vapeom diljem zemlje koje prodaju ove proizvode i dodatnu opremu, često prokrijumčarene u zemlju. Prošle je godine Odbor za industriju Zastupničkog doma u Egiptu usvojio novi zakon protiv lažnih robnih marki i proizvoda, bilo lokalnih ili globalnih, navodeći stroge kazne za proizvođače.

Bliski istok postepeno prihvaća sigurnije alternative

U međuvremenu, ukidanjem ove zabrane, Egipat se pridružuje drugim arapskim tržištima, uključujući susjednu Saudijsku Arabiju, Kuvajt i Ujedinjene Arapske Emirate, u odobravanju proizvoda. “Ukidanje zabrane naglašava progresivni pristup egipatskih vlasti e-cigaretama i postavlja pozornicu za stvaranje reguliranog tržišta bogatog poslovnim prilikama kroz zadovoljavanje potražnje za lako dostupnim, kvalitetnim proizvodima od strane punoljetnih potrošača diljem zemlje,” objavio je RELX International u izjavi 24. travnja.

U ožujku 2022. prihodi globalnog tržišta e-cigareta iznosili su 22,95 milijardi dolara, a očekuje se da će se tržište godišnje širiti po ukupnoj godišnjoj stopi rasta od 4,19 posto do 2027., navodi Statista.

“Odluka egipatskih vlasti odražava njihovu predanost pružanju podrške legalnim poslovima u zemlji dok suzbijaju nezakonitu trgovinu tim proizvodima, u skladu s onim što vidimo na sve većem broju tržišta diljem svijeta”, rekao je Robert Naouss, REXL-ov Međunarodni direktor vanjskih poslova za Bliski istok, sjevernu Afriku i Europu.

“Poslovno i investicijsko okruženje u zemlji imat će značajnu korist od ove odluke, kao i odrasli potrošači koji sada mogu povoljno i legalno kupiti bolje alternative klasičnim cigaretama. Veselimo se suradnji s našim partnerima kako bismo povećali i zaštitili njihov prihod putem nove ponude kvalitetnih proizvoda,“ dodao je.

Choose your Reaction!
  • I opet se pokazalo kako je zabrana dovela do razvoja crnog tržišta, ali srećom – izgleda da su se opametili 🙂

Leave a Comment