Filipini pozvani da razmotre britanski pristup prestanku pušenja utemeljen na znanosti

0

Pozivajući se na izvješće parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva, Britanska gospodarska komora Filipina (BCCP) poziva svoju vladu da razmotri znanstvenu i učinkovitu strategiju Ujedinjenog Kraljevstva u borbi protiv lokalnog broja pušača koja se uvelike oslanja na e-cigarete.

Nedavno izvješće o istraživanju koje je izdala Britanska parlamentarna skupina za vaping (APPG) kritiziralo je skupine protiv vapinga koje financira Bloomberg Philanthropies, jer nastoje usporiti strategije smanjenja štete od pušenja (THR) u zemljama s niskim i srednjim dohotkom (LMIC).

U izvješću je također istaknuto da se SZO treba voditi dokazima u preporuci politika svojim državama članicama, apelira se na agenciju da se pridržava izvornih ciljeva postavljenih od strane FCTC-a, predanosti smanjenju štetnosti duhana i učestalosti pušenja.

Nažalost, SZO nije u kontaktu sa sve većim dokazima o javnozdravstvenom potencijalu vapinga. “Nedavne preporuke studijske grupe SZO-a o propisima o duhanskim proizvodima zabranile bi elektroničke sustave za isporuku nikotina i bez nikotina u kojima korisnik može kontrolirati značajke uređaja i tekuće sastojke”, rekao je APPG u nedavnom priopćenju za medije.

UK ostaje lider u smanjenju štete od duhana

S druge strane, Velika Britanija je lider u zagovaranju nezapaljivih alternativa cigaretama, a rekordno niske stope pušenja dokaz su njezinog uspjeha. U izvješću APPG-a stoji: “Velika Britanija ima jasno izražen stav da je vaping 95 posto sigurniji od zapaljivog duhana.”

U tom smislu, izvršni direktor BCCP-a Chris Nelson pisao je filipinskom Odjelu za trgovinu i industriju, rekavši da se komora slaže s izvješćem APPG-a i naglasio preporuku izvješća da se zalaže za “regulaciju proporcionalnu riziku, temeljenu na dokazima u COP 9”.

“Ponizno se slažemo s navedenim izvješćem da FCTC treba temeljito ažurirati kako bi odražavao pozitivnu priliku za javno zdravlje od nikotinskih proizvoda niskog rizika i svaka odluka FCTC-a koja bi neopravdano ograničila korištenje vapinga i smanjenog rizika sustava za isporuku nikotina mora biti odbačena “, rekao je Nelson.

Zakon o regulaciji sustava za isporuku nikotina bez izgaranja

Prošlog svibnja, Zastupnički dom Republike Filipina donio je Zakon o regulaciji sustava za isporuku nezapaljivog nikotina također poznat kao House Bill 9007, čiji je cilj reguliranje prodaje i proizvodnje e-cigareta i grijanih duhanskih proizvoda. Navodno je cilj zakona spriječiti prodaju maloljetnicima.

Predsjednik potrošačke grupe Vapers PH i član CAPHRA-e, Peter Dator, istaknuo je da s obzirom na to da gotovo 90.000 Filipinaca godišnje umire od bolesti povezanih s pušenjem svake godine, vjeruje da će većina senatora uzeti u obzir važnost ovih propisa. “Ovo se mora usvojiti kako bi se osiguralo da milijuni filipinskih pušača i dalje imaju pristup sigurnijim nikotinskim proizvodima. Istodobno, postojeći korisnici moraju zadržati pristup svom proizvodu po izboru kako se ne bi vratili cigaretama”, rekao je.

Choose your Reaction!
Leave a Comment