Po meni, ovako kad gledam s nekakve poslovne strane, problem je u tome što je tržište izuzetno malo i vrlo rascjepkano (s obzirom na veličinu).
Opet primjer iz inozemstva – država XY, 60 mil stanovnika, 4000 vape shopova, 3 mil parioca.
Kod nas – 3.8 mil stanovnika, 15 vape shopova, 50 000 parioca ako, nizak standard.
Igramo se u puno manjem pješčaniku.
Asortiman je zeznut. Izuzetno puno noviteta, izuzetno puno karakteristika, opisa, fotki.
Konkurencija je vanstandardno jaka. Tu ne mislim na konkurenciju unutar granica države nego činjenicu da je konkurencija praktički cijeli svijet što je vrlo specifično i nisam vidio previše branši gdje se dešava isto.
Kod nas niti jedna tvrtka koja se bavi prodajom vapea nema “web shop” odjel. Taj odjel mora biti kao i svaka druga maloprodaja – imati voditelja, trgovce koji se bave isključito webshopom kao prodajnom jedinicom. Dakle ekipu dediciranu isključivo na rad u webshopu.
Na odmet ne bi bilo loše imati i dizajnera + nekog admina kao još dodatna dva čovjeka.
To je prst palac onako minimalno dvoje ljudi koji se moraju u svakom momentu brinuti o webshopu i da im je to isključivi jedini posao…ako ne i više. To su onda troškovi i svašta nešta.
Kod nas to ide po sistemu:
– uradi sam – kao kod nas u đurniju xD, a mislim i da i juicedoctor tako radi
– kupi webshop pa stavi čovjeka da se brine o njemu (s tim da mu to nije jedini posao) – ko što rade svi ostali
Samim time zaboravi live update stanja zaliha artikala – sve ide na žgance, manualno ili ti ručno.
Ako nečeg nemaš a nisi to ugasio – eto problema.
ili… dođe vikend, ti imaš 1 komad na stanju a greškom na shopu više komada – eto problema.
postoji XML update baze podataka i sinkronizacija između stanja na web shopu i nekakvom poslovnom softveru no to se dešava jednom dnevno i to uglavnom tokom noći kad je posjećenost stranica nikakva pa da se server ne optereti previše u ažuriranju podataka.
Nije da ja opravdavam sad nekakve propuste koje ste nabrojali, samo govorim kako realno nema previše smisla investirati u vape shop jer neće generirati toliko prodaje da bi se pokrili troškovi koji su potrebni za funkcioniranje pravog webshopa.
Taj problem takvih web shopova nije isključivo vezan za vape tržište već recimo i za informatičko.
Par firmi možda ima live update stanja (hgspot, links), ostali imaju “XML webshop” – zato i rade po sistemu: naruči, kad dobiješ ponudu plati. A ponudu šalje zaposlenik kad provjeri stanje zaliha na skladištu.
-
This reply was modified 1 year, 10 months ago by
Qark.