-
AuthorPosts
-
29/01/2022 at 21:02 #10139
ako ništa, bar si olakšao dušu 😀
30/01/2022 at 11:27 #10181Po meni, ovako kad gledam s nekakve poslovne strane, problem je u tome što je tržište izuzetno malo i vrlo rascjepkano (s obzirom na veličinu).
Opet primjer iz inozemstva – država XY, 60 mil stanovnika, 4000 vape shopova, 3 mil parioca.
Kod nas – 3.8 mil stanovnika, 15 vape shopova, 50 000 parioca ako, nizak standard.
Igramo se u puno manjem pješčaniku.Asortiman je zeznut. Izuzetno puno noviteta, izuzetno puno karakteristika, opisa, fotki.
Konkurencija je vanstandardno jaka. Tu ne mislim na konkurenciju unutar granica države nego činjenicu da je konkurencija praktički cijeli svijet što je vrlo specifično i nisam vidio previše branši gdje se dešava isto.Kod nas niti jedna tvrtka koja se bavi prodajom vapea nema “web shop” odjel. Taj odjel mora biti kao i svaka druga maloprodaja – imati voditelja, trgovce koji se bave isključito webshopom kao prodajnom jedinicom. Dakle ekipu dediciranu isključivo na rad u webshopu.
Na odmet ne bi bilo loše imati i dizajnera + nekog admina kao još dodatna dva čovjeka.
To je prst palac onako minimalno dvoje ljudi koji se moraju u svakom momentu brinuti o webshopu i da im je to isključivi jedini posao…ako ne i više. To su onda troškovi i svašta nešta.
Kod nas to ide po sistemu:
– uradi sam – kao kod nas u đurniju xD, a mislim i da i juicedoctor tako radi
– kupi webshop pa stavi čovjeka da se brine o njemu (s tim da mu to nije jedini posao) – ko što rade svi ostaliSamim time zaboravi live update stanja zaliha artikala – sve ide na žgance, manualno ili ti ručno.
Ako nečeg nemaš a nisi to ugasio – eto problema.
ili… dođe vikend, ti imaš 1 komad na stanju a greškom na shopu više komada – eto problema.postoji XML update baze podataka i sinkronizacija između stanja na web shopu i nekakvom poslovnom softveru no to se dešava jednom dnevno i to uglavnom tokom noći kad je posjećenost stranica nikakva pa da se server ne optereti previše u ažuriranju podataka.
Nije da ja opravdavam sad nekakve propuste koje ste nabrojali, samo govorim kako realno nema previše smisla investirati u vape shop jer neće generirati toliko prodaje da bi se pokrili troškovi koji su potrebni za funkcioniranje pravog webshopa.
Taj problem takvih web shopova nije isključivo vezan za vape tržište već recimo i za informatičko.
Par firmi možda ima live update stanja (hgspot, links), ostali imaju “XML webshop” – zato i rade po sistemu: naruči, kad dobiješ ponudu plati. A ponudu šalje zaposlenik kad provjeri stanje zaliha na skladištu.-
This reply was modified 1 year, 1 month ago by
Qark.
30/01/2022 at 14:13 #10192sve to stoji… al neka osnova se bar može odraditi malo bolje i bez dodatnih ljudi – bar koja slika ili riječ više, to se bar lako nađe na stranicama proizvođača…
ono kaj sam često primjetio po oglasima za posao kad se traži neki administrator web shopa – traži se osoba koja će biti i administrator i dizajner i zaprimat narudžbe i customer helpdesk i tajnica/tajnik – sve…
ajde još dizajner i administrator weba – to već nekako može proć…
-
Darko D..
30/01/2022 at 16:42 #10206Pa to ti velim… one man music show 😀
To tak nedje 😀 ili ide al onda ide eto tek tolko da ima prolaznu ocjenu 😀31/01/2022 at 07:46 #10218Bitno,meni
Preglednost stranice, ažuriranje stranice,dostupnost,opis proizvoda, cijena, troškovi.
Mi kao država mali,mali broj parioca, dućani ne mogu imati sve što bi mi htjeli, kažu ovdje ima ovo,tamo ima ono,sve se može naručiti,dan-dva više mislim da ništa ne znači.
Bitno da nema monopola.
Vani se uvijek može naći dobrih proizvoda po dobrim cijenama,a to svi znamo,kao i ovo što sam napisao.15/03/2022 at 20:50 #13038Osobno najviše vidim problem u tome gdje živim, najbliži vape shop je Parilica (40km), tako da uglavnom naručujem online XD
No ono što je problematika je već netko gore napisao – trebam 5 stvari i to nema na jednom shopu, već naručujem sa tri shopa pa u svakom plati poštarinu. Pa nešto stiže za 2 dana, nešto za 3 pa moli susjede da pripaze itd. jer ti, eto, moraš radit. (konkretno, radim po terenu pa ne mogu stavit dostavu na adresu firme)
Ovo za detalje i slično uvijek mogu iskopati s neta. (ok, treba si dat truda)
Hrvoje je naveo plaćanje po ponudi kao “safe” opcija nakon provjere stanja zaliha, no i tu je znao bit problem – pošalju ponudu, platiš netom, ono za dan ili dva vrate da nečega nema jer je ponuda išla automatskom mail porukom. Meni to nije neki problem jer uvijek vrate pare ili uzmeš nešto drugo u zamjenu.16/03/2022 at 08:37 #13048Meni je isto problem naručivati na svoju adresu jer kako radim nema me doma, i ne mogu preuzeti pošiljku, tako mi najviše odgovara Hrvatska pošta jer kod njih mogu doći kad me volja i preuzeti pošiljku… Iz Juice doctora sam naručivao u zadnje vrijeme na adresu prijatelja ali nekako ne želim ni njega stalno gnjaviti, tako da ne znam kako da to riješim… Uveli su dostavu na pumpne stanice u blizini adrese dostave i to je super ali nemaju to svi, recimo In Time nema ako naručujem sa stranice Juice doctora…
16/03/2022 at 09:05 #13049Zato sam ja na poslu napravio podružnicu sekte. Uvijek netko nešto naručuje pa se samo ubacujemo jedni drugima. Ukupni iznos uvijek prelazi 200kn tako da mogu naručiti i samo za 10kn, ali najbitnije je da “frikovi” naručuju skoro na tjednoj bazi tako da nikad ne fali…..
16/03/2022 at 09:48 #13050A onaj sistem s paketomatima hrvatske pošte? Je l’ to igdje zaživilo? Ne čini se loša opcija, naručiš, dođe u sandučić, odeš i pokupiš.
Koki, vi ste se dobro snašli – di je ekipa sve je moguće 😀16/03/2022 at 09:52 #13052Ja kod sebe u kvartu u Zg nisam vidio još niti jedan paketomat 🙂 a i realno, pošta mi je na 5 minuta pješke dok dostavne službe šalju na adresu i moguće je uvijek promjeniti dan i vrijeme dostave – nisam imao problema do sad…
16/03/2022 at 10:25 #13053Ovdje ima super shema kao sto su ParcelMotel ili AddressPal. Glavni selling point je to sto se mogu narucivati stvari iz zemalja koje inace ne dostavljaju u Irsku, kao UK ili US, drugim rijecima, dobijete virtualnu US ili UK adresu. Ponekada je i podosta jeftinije, pogotovo u slucaju kada je stvar iz US. Ima “pick up point” za ParcelMotel ili za AddressPal se moze odrediti posta u koju stizu paketi, a i moze se dogovoriti za dostavu.
Uglavnom, ne vidim zasto tako nesto ne bi zazivjelo u Hr, steta. -
-
AuthorPosts
You must be logged in to reply to this topic.