Globalne Vape grupe pozivaju vladu Australije da zaustavi napad na legalne vape tvrtke

1

Koalicija vape skupina i aktivista za smanjenje štete od duhana poziva australsko Ministarstvo zdravstva da zaustavi trenutačno gušenje legalnih vape poslova.

U pismu objavljenom u srijedu, 20. srpnja, vape aktivisti iz cijelog svijeta pozvali su australsko Ministarstvo zdravstva da prestane s tekućim napadima na lokalnu vape industriju. Ova akcija uslijedila je kao odgovor na poruku koju su primili vlasnici vape shopova diljem Zapadne Australije od zdravstvenog odjela WA, tražeći od njih da prestanu s radom u roku od 14 dana.

Sedamnaest organizacija potrošača vapinga diljem svijeta potpisalo je pismo potpore WA vaperima, a direktor globalne skupine za zagovaranje vapinga (World Vapers’ Alliance) Michael Landl ponovio je kako će takvi postupci rezultirati javnozdravstvenom katastrofom.

“Vaping je spas za više od 80 milijuna ljudi koji su se borili da prestanu pušiti. To je dosad najuspješniji alat za odvikavanje od pušenja i tako je priznat u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Novom Zelandu, da spomenemo samo neke. Zatvaranje vape shopova ne samo da će odvesti vejpere na crno tržište u potrazi za proizvodima koje preferiraju, već će i spriječiti mnoge pušače da prestanu pušiti tradicionalne cigarete jer će se mučiti s pronalaženjem alternativa na tržištu. Ograničavanjem pristupa alatima za smanjenje štete dok zadržava tradicionalne cigarete na tržištu, vlada WA otvara vrata javnozdravstvenoj katastrofi,” rekao je Landl.

Nedostatak dostupnih proizvoda povećat će količinu ilegalnih proizvoda na crnom tržištu

Upućeno Hon Marku McGowanu, premijeru Zapadne Australije, u pismu je istaknuto da navodna klauzula u Zakonu o duhanu koja zabranjuje prodaju sve vape opreme kao i e-tekućina, na koje se pozivaju zdravstveni inspektori, ne postoji. Također je objašnjeno da bi nedostatak dostupnih kvalitetnih proizvoda i povećanje ilegalnih proizvoda na crnom tržištu kao izvjesna posljedica zatvaranja značilo katastrofu za javno zdravstvo.

“Vaping je pomogao milijunima Australaca da prestanu pušiti, ali bez pristupa pouzdanim informacijama i kvalitetnim proizvodima na tržištu, mnogi od vapera koji su uspjeli prestati pušiti zahvaljujući vapingu riskirat će odlazak na crno tržište ili povratak pušenju. Trenutačna politika gušenja vape shopova riskira živote milijuna Zapadnih Australaca i treba je odmah riješiti”, istaknuo je Brain Marlow, direktor kampanje Legalize Vaping Australia.

Choose your Reaction!
Leave a Comment