Grad Taipei zabranjuje prodaju e-cigareta i grijanih duhanskih proizvoda

Nakon mjere donesene prošlog travnja, gradska vlada Taipeija proširila je nacionalnu zabranu kako bi postala prva lokalna vlada u zemlji koja je postavila zabranu e-cigareta i grijanih duhanskih proizvoda.

Novim se pravilnikom zabranjuje uvoz, prodaja, proizvodnja, izlaganje ili oglašavanje duhanskih proizvoda za vaping i grijanje i njihovih komponenti. Međutim, pojedinci koji posjeduju posebne vladine dozvole bit će izuzeti. Prekršitelji se mogu suočiti s novčanom kaznom od 10.000 NT$ (354 USD) do 100.000 NT$ i, ako ne isprave svoj prekršaj u zadanom vremenskom razdoblju, mogu se suočiti s drugom novčanom kaznom i nalogom za suspenziju.

Zakon također postavlja dobnu granicu kojom se osobama mlađim od 18 godina zabranjuje korištenje e-cigareta i grijanih duhanskih proizvoda. Svi maloljetnici koji budu uhvaćeni u korištenju proizvoda bit će prisiljeni pohađati sate za prestanak pušenja ili će platiti kazne od 2.000 do 10.000 NT$, a pušenje i korištenje grijanih duhanskih proizvoda bit će zabranjeni u zoni od 50 metara oko škola. Poduzeća koja krše pravila plaćat će slične kazne.

Direktor Odjela za promicanje zdravlja Lin Meng-hui podržava odluku vijeća, ali je rekao da grad nije izradio raspored za provedbu zabrane. Na nacionalnoj razini, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi Tajvana također je predložilo nacrt amandmana na Zakon o sprječavanju opasnosti od duhana kojim se nastoji povećati zakonska dobna granica pušenja s 18 na 20 godina. Amandman bi također uveo takva ograničenja za one koji koriste e-cigarete.

Tajvan kaže da je smanjenje štete od duhana ljudsko pravo

Koalicija zagovornika za smanjenje štete od duhana u Aziji i Pacifiku (Caphra) podržava peticiju Tajvanske udruge za smanjenje štete od duhana (TTHRA), pozivajući vladu Tajvana da dopusti proizvode za smanjenje štete od duhana kao što su e-cigarete i grijani duhan kao dio ključne strategije za smanjenje nacionalne stope pušenja.

Izvršna koordinatorica Caphra Nancy Loucas rekla je da je ovaj zahtjev u skladu s preporukom SZO-a da zemlje reguliraju sigurnije alternative za zaštitu javnog zdravlja. “Ovo je u skladu s deklaracijom SZO-a da je zdravlje temeljno ljudsko pravo i da pojedincima treba dati pravo da određuju svoje pravo na napredak i zaštitu vlastite dobrobiti”, rekla je.

Choose your Reaction!
Leave a Comment