Innokin Kroma Z

Innokin Kroma Z

10

Innokin Kroma Z je POD uređaj vrlo atraktivnog i zanimljivog dizajna. Ono što ga razlikuje od ostalih POD uređaja je poprilično velik kapacitet atomizera te činjenica da koristi već provjerene i vrlo dobre Z coilove (iste koji se koriste u popularnom Zenit ili Zlide tankovima). No to nije sve.

Innokin Kroma Z unboxing

Kutija
Kutija

Pakiranje je jednostavno, možda čak i najjednostavnije od svih uređaja koje smo do sada testirali. Jednostavna kutija koja se otvara i uređaj koji je spreman za korištenje.

U samoj kutiji uz uređaj dolazi još rezervni grijač, USB kabel, zamjenski usnik, nešto sitno uputa te zlatni airflow ring na navoj (više o tome u nastavku).

Nema se tu što posebno pisat, otvarat, sastavljat, rastavljat – uliješ tekućinu i radi.

Innokin Kroma Z u čem je fora

Ako smo do sada za svaki uređaj rekli da mu nešto nedostaje u usporedbi s regularnim e cigaretama – ovom ne nedostaje ništa. Dobivate praktički sve opcije, pa čak i one naprednije.

No krenimo redom.

Usnici Innokin Kroma Z uređaja

Dobivate dva usnika u setu. Usnike možete promijeniti ovisno koji vam se više sviđa vizualno i koji vam više paše prilikom korištenja. Jedan je generalno namijenjen za MTL način korištenja drugi za DL – no vi naravno odaberete koji vam je lakše koristiti.

Innokin Kroma Z tank / atomizer

Innokin Kroma Z atomizer
Innokin Kroma Z atomizer

Tank POD-a je kapaciteta 4.5 ml što je skoro tri puta više nego kapacitet ostalih uređaja koje smo testirali tipa wiip ili Veev. S jednim punjenjem ovog atomizera gotovo sigurno imate dovoljnu količinu e tekućine za dobar dio dana ako ne i cijeli. Naravno to je sve individualno i ovisi o načinu parenja.

Ako koristite ovaj uređaj kao i ostale navedene POD e cigarete, s minimalnom snagom od 10-12W, MTL protokom za zrak – 4.5 ml tekućine u tanku bi zamijenilo jednu do jednu i pol kutiju cigareta. No kao što naglašavamo, ovo je sve individualno.

Ovaj POD nadopunjujete sami. Dakle nakon što se potroši, jednostavno pomaknete gumicu sa stražnje strane i dolijete e tekućinu.

Ono što mijenjate su grijači. Kao grijače koristi dobro poznate Z coilove – iste one koji se koriste u atomizerima kao što su Zlide i Zenith. Dostupni su u svakoj specijaliziranoj trgovini po cijeni od cca 19 – 20 kn kako gdje. Kada promijeniti grijač pročitajte u našem članku zašto dolazi do prljanja grijača i kada ga zamijeniti.

Tank ne curi, unatoč svim naporima, nošenj u džepu, drndanja u autu.

Sam okus koji možete očekivati je prosječan. Okus koji generira ovaj tank i coilovi je standardan, lagano prigušen no ispravan okus. Ne naglašava nikakve note te ne iskrivljuje okuse e tekućina. Možete osjetiti i kompleksnost određenih receptura do neke mjere no nije sad znanstvena fantastika.

Prilikom testiranja uređaja koristili smo SHAKE Swoosh e tekućinu s okusom bazge i jabuke te Breakfast by Peppe poprilično kremast i kompleksan miks. Obje e tekućine su testirane u MTL i DL načinu rada. Rezulat okusa je bio kako smo naveli – očekivani. No tank je uredno primio gušće i rijeđe mikseve (50:50 i 70:30).

Baterija, ekran i dodatne opcije

Innokin Kroma Z ekran
Innokin Kroma Z ekran

Cijeli prednji dio e cigarete je predivan vrlo jasan OLED zaslon. Na njemu imate vizualni prikaz o statusu baterije te broj puffova ukoliko vam je to bitno.

Baterija Innokin Kroma Z uređaja je integrirana te kapaciteta 3000mAh. Taj kapacitet baterije će vam izdržati dan i pol do dva dana u MTL modu rada. U DL načinu rada pri večim temperaturama trajat će do jedan dan. Baterija se puni od prilike sat vremena.

Apsolutna fora je što se maksimalno pojednostavljuje korištenje uređaja automatskom prilagodbom snage ove e cigarete. Dakle vi ubacite grijač – čip elektronske cigarete prepozna grijač i sam podesi optimalnu snagu za tu vrstu grijača. Vi ne morate podešavati ništa – no ako želite možete.

E tu sad dolazimo do one dodatne opcije – a to je kontrola snage uređaja.
Želite toplu paru, više pare? Nema problema, pojačajte snagu sa 14W na 17W. Želite manje pare, hladniju paru – nema problema smanjite snagu na 12W ili 14W. Raspon snage na kojoj rade z coilovi je dovoljan da bi zadovoljio i one najzahtjevnije korisnike.

Testirali smo 0.85 ohm coil na snagama od 10W do 17W. To bi nama osobno bili nekakvi minimalni i maksimalni rasponi za korištenje iako je i to ovdje individualno te savjetujemo da sami nađete onu snagu koja upravo vama najviše odgovara. Za lagano većernje puffkanje uz TV – 10-11W je bilo sasvim dovoljno. Ujutro uz kavu – 15W.

Te na kraju – airflow ring. Airflow ring je dosta specifična stvar koja je ovdje riješena vrlo zanimljivo – jednostavno “maticu” koja drži grijač s donje strane zamijenite. U setu dolaze dvije – jedna s većim brojem rupa, druga s jednom minijaturnom rupicom.

Taj ring s minijaturnom rupicom zaista simulira pravi MTL način parenja. Dakle otpor zraka koji pruža uređaj prilikom uvlačenja pare je primjetan i značajan. Izrazito blizak onome što osjetite u cigareti. Korištenjem druge matice uređaj dobiva više zraka čime postaje RDL (iako ga i dalje možete koristiti kao MTL).

Osim tog načina kontrole protoka zraka, sam protok zraka možete kontrolirati i malom polugom sa stražnje strane uređaja. Kod oba airflow ringa smo koristili maksimalno otvorenu polugu, nekako nam je bilo čudno sa zatvorenom.

Individualnost na svakom koraku

Kod Innokin Kroma Z uređaja stvarno niste limitirani ničime, i to je bitno jer vam pruža opcije kako bi prilagodili uređaj upravo vama.

1. niste limitirani tekućinom – koristite bilo koju e tekućinu dostupnu na tržištu

2. niste limitirani načinom parenja – želite više ili manje zraka – poigrajte se s airflow ringovima

3. niste limitirani jednom postavkom snage – to je vrlo individualna stvar, poigrajte se sa snagom uređaja i pronađite svoj “sweet spot” odnosno snagu na kojoj vam uređaj radi najbolje

Kako Innokin Kromu Z napuniti

Innokin Kroma Z mjesto za punjenje
Innokin Kroma Z mjesto za punjenje

Punjenje je krajnje jednostavno. Na stražnjem djelu atomizera imate gumicu koju lagano pomaknete, ulijete tekućinu i to je to.

Nakon punjenja uređaj jednostavno gumicu vratite na mjesto i punjenje je gotovo.

Ne zaboravite – ako prvi put punite uređaj e tekućinom – ostavite ga da se natapa barem 10 minuta prije prvog korištenja. Ako ga samo nadopunjujete – nema potrebe za čekanjem.

Dostupne postavke

Kombinacijom pritisaka gumba za upravljanje uređajem dolazite do određenih postavki, evo koje su:

– ako tri puta kliknete na power gumb uređaj će se uključiti odnosno isključiti
– ako pritisnete minus gumb i power gumb uređaj će se zaključati i samim time zaštititi od slučajne promjene radne snage uređaja
– ako pritisnete plus gumb i power gumb resetirat ćete brojač puffova

Zaključak

Ako ste sve ovo pročitali i nije vam u potpunosti jasno o čemu se radi – bitno je slijedeće: Uređaj je jednostavan za korištenje out of the box. Ne morate se zamarat sa nikakvim dodatnim postavkama ukoliko ne želite. Razlika spram ostalih recenziranih POD uređaja je da mijenjate grijače i sami uljevate tekućinu. Samim time uređaj ne samo da bolje radi nego je i puno jeftiniji za održavanje.

Ovo je uređaj koji bez straha možemo preporučiti apsolutno svima, bilo da se radi o korisnicima početnicima ili naprednijim korisnicima.

Za naprednije korisnike tu je i 510 umetak koji se kupuje posebno a pretvara cijeli uređaj u MOD snage 40W. Što je MTL korisnicima više nego dovoljno a imaju mogućnost dodatnog odabira tankova koje će koristiti uključujući i one gdje sami izrađujete grijače.

Prednosti:
– Izuzetno je lagan unatoč bateriji velikog kapaciteta i 4.5 ml tekućine u tanku.
– mogučnost kontrole protoka zraka ovisno o željama korisnika
– veliki kapacitet tanka od 4.5 ml
– izuzetno lagan, atraktivnog elegantnog dizajna
– sami nadopunjujete e tekućinu
– mogučnost kontrole snage
– potpuna prilagodba načina parenja korisniku
– izuzetno povoljna cijena od 339 kn u momentu pisanja članka u trgovini ecigarete.hr

Nedostaci:
– eventualno možemo reči da je prosječan po pitanju okusa no to je očekivano za ovu vrstu uređaja a još uvijek bolje od drugih testiranih

Choose your Reaction!
 • Pokazivao sam ljepšoj polovici Kromu Z u nadi da će se uloviti na to pa konačno ozbiljnije početi pariti i maknuti se s cigareta.
  Ali, ona je specifična…jedva je počela koristiti Uwel Caliburn G kao backup kad ostane bez cigareta 😛

 • “Apsolutna fora je što se maksimalno pojednostavljuje korištenje uređaja automatskom prilagodbom snage ove e cigarete. Dakle vi ubacite grijač – čip elektronske cigarete prepozna grijač i sam podesi optimalnu snagu za tu vrstu grijača. Vi ne morate podešavati ništa – no ako želite možete.” Na ovaj podatak sam naišla na mnogim stranicama, pa me zanima jel istina da vam Kroma automatski odabere optimalnu snagu grijača, jer moja to ne radi. U dućanu mi kažu da ona uopće nema tu mogućnost. Također tu informaciju dijele mnogi web dućani i pronalazi se u recenzijama.

 • Prezadovoljan s komom z. Koristim nju sa zlide i zenith tankom i za backup enduru T18ii mini..

 • Odlicna je, jedinu zamjerka imam na gumbicu za reguliranje protoka zraka, u džepu se hoće sam pomaknuti i previše otvoriti ili zatvoriti zrak. Inače volim hladniju paru i koristim 1.2 grijače, izdrze i tjedan dana. Ljepo leži u ruci i izdrži cjelodnevni parenje.

 • Dvoumio sam se između Krome i Draga i na kraju izabrao Drag… Mislim da nisam pogriješio u odabiru, ali Kroma je definitivno tu negdje u vrhu kad su u pitanju jednostavni, a kvalitetni uređaji. 🙂

 • Eto, od ova danas opisana 3 uređaja, Kroma Z definitivno nudi najviše za novac koji bi dali.
  Da moram i sam birati između Endure T20S, Kiwija i Krome Z, ne bih trenutka razmišljao.
  Sama recenzija je informativna, kao i uvijek 🙂

Leave a Comment