Istraživanje pokazuje da epidemija vapinga kod mladih ne postoji

0

Najnovija nacionalna anketa mladih o duhanu (National Youth Tobacco Survey) pokazala je da je, suprotno nedavnim tvrdnjama, ‘epidemija’ korištenja e-cigareta kod mladih doživjela značajan pad.

Nekoliko čimbenika dolazi u igru ​​s ovom posljednjom serijom brojeva o mladim korisnicima e-cigareta. Iako bi to trebalo shvatiti kao dobru vijest, istina je da će institucionalna kratkovidnost vjerojatno pobijediti činjenice.

Što pokazuje nedavno objavljeno NYTS istraživanje?

Ukratko, NYTS pokazuje da je vaping za mlade na najnižoj razini od 2014. Podaci pokazuju da je 2021. godine 11,3% srednjoškolaca koristilo e-cigarete. U usporedbi s prošlogodišnjim istraživanjem, to je smanjenje od 8,6%.

Važno je napomenuti da ova brojka ne govori isključivo o redovitim mladim korisnicima. I ne, nije slučaj da je više od jednog od deset srednjoškolaca ono što bi većina opisala kao vapere.

Gore citirana brojka dio je većeg pojma „catch all“ ili „uhvati sve“. Upotreba riječi ikad posebno je važna. Primjerice, pitanje „Jeste li ikada…“ ne znači da će u odgovoru pozitivno odgovoriti redovni korisnici e-cigareta, već i svatko tko je samo jednom u životu povukao puff pare.

Zašto je ovo toliko važno?

Jer to implicira da se i ljudi koji su nekada, možda samo jednom, probali e-cigaretu ubrajaju u one koji dugotrajno vejpaju.

U 2018. zabilježeno je 20,8% mladih vapera (kao rezultat pitanja o stilu „jeste li ikada“), što je dovelo do toga da je Scott Gottlieb izdao emotivnu izjavu, navodeći stvari kao što su:

  • “Nismo predvidjeli ono što sada vjerujem da je epidemija korištenja e-cigareta među tinejdžerima.”
  • “Sada imam dobar razlog vjerovati da je dosegnuo ni manje ni više nego epidemijski udio rasta.”
  • “E-cigarete su postale gotovo sveprisutan ‒ i opasan ‒ trend među tinejdžerima.”

Prema statistikama, ono što je potaknulo ovo proglašenje ‘epidemijom’ je povećanje od 9,1% mladih „jeste li ikada vapera“ u odnosu na prethodnu godinu.

Uzimajući u obzir da je prijavljena upotreba ovog tipa pitanja u ovogodišnjem istraživanju smanjena za sličan postotak, te u usporedbi s najvišim vrijednostima svih vremena od 27,5% u 2019., čineći pad u brojkama još značajnijim (smanjenje od 16,2%), slobodno se može reći da je ova epidemija uistinu gotova (ako je uopće i postojala).

Manipulacija statistikom koja se pogrešno predstavlja

Nedavno se pokazalo da, iako bi statistika u teoriji trebala biti crno-bijela, biranje pravog konteksta brojevima omogućuje promicanje gotovo bilo kojeg programa.

Istina je da statistika može zavarati.

Želite primjer?

Pretpostavimo da ste dovoljno sretni da imate nos. U tom slučaju imate više nosova od srednjeg svjetskog prosjeka, naravno statistički gledano.

FDA je koristila selektivnu statistiku i namjerno obmanjujući jezik kako bi pokrenula optužbu protiv vapinga.

Evo primjera:

Dakle, danas ima dva milijuna mladih vapera u Americi, zar ne?

Ne.

Postoji razlika između korisnika i nekoga tko je pozitivno odgovorio na „Jeste li ikada“ pitanje.

Na sreću, drugi su uočili ovo masiranje figura kako bi odgovaralo dnevnom redu:

Pogledajmo još jedan primjer:

“Jedan od 4 srednjoškolca prijavio je svakodnevnu upotrebu.”

Dakle, četvrtina svih srednjoškolaca su vaperi, zar ne?

Opet krivo.

To je namjerno varljivo, a kao što su neki istaknuli, brojevi koji se koriste u ovom kontekstu zapravo se ne zbrajaju.

Prava statistika (kao što anketa zapravo pokazuje) trebala bi glasiti: “1 od 4 od 11,3% koji su ikada vejpali prijavio je svakodnevnu upotrebu”.

25% od 11,3 je 2,8%.

2,8% svih srednjoškolaca značajno se razlikuje od izjave koja izgleda kao da četvrtina djece svakodnevno koristi e-cigarete.

Je li 2,8% trend? Može li se to opisati kao “epidemijski udio rasta”? Odgovor na oba ova pitanja je odlučno ne.

Druga područja u kojima FDA griješi

Za FDA-ovo tumačenje (i pristrano objavljivanje) podataka moglo bi se reći da je pogrešno iz nekoliko drugih razloga.

U tweetu koji je objavila FDA Tobacco navodi se da su podaci neusporedivi s prethodnim studijama kao rezultat pandemije Covid-19:

Postoji argument da, budući da djeca nisu mogla pristupiti standardnom školskom okruženju, nisu bila podvrgnuta istim društvenim pritiscima koji bi ih inače poticali na vape.

Ali.

Tijekom istog razdoblja, Nacionalni institut za zdravlje izvijestio je da su ostali tradicionalni „tinejdžersi eksperimenti“ poput marihuane i alkohola uspjeli ostati nepromijenjeni.

U samom članku stoji:

“Dok su ograničenja povezana s pandemijom ograničila društvene interakcije, većina učenika je rekla da i dalje ima pristup marihuani i alkoholu.”

Ipak, nema pristupa e-cigaretama za koje bi se činilo (prema izvješćima FDA-e) da ih koriste milijuni prije pandemije? Malo vjerojatno.

Promiče li FDA stvarno smanjenje vejpanja kod mladih?

Još jedna kritična točka možda je prošla nezapaženo i otkrila nedostatak u integritetu FDA. Ponovno pregledajte sljedeći tweet:

Ističe li se nešto?

Napisano je podebljano s desne strane i zauzima većinu grafikona.

Jednokratni proizvodi i vape-ovi činili su 82% uređaja koje navodno koriste mladi.

Zašto je to značajno?

Do danas je FDA odbila zahtjeve za duhanske proizvode prije puštanja na tržište (PMTA) za više od milijun proizvoda za vaping. Razlog?

Standardni odgovor FDA-e bio je sljedeći u svom stalno rastućem popisu narudžbi za odbijanje marketinga:

“[Proizvodima] nedostajalo je dovoljno dokaza koji pokazuju da će vaš aromatizirani ENDS pružiti korist odraslim korisnicima koja bi bila adekvatna da nadmaši rizike za mlade.”

Ipak, postoji nekoliko odabranih koji su odobreni. Što je zanimljivo kod ovih proizvoda? Oni proizvode upravo takve uređaje koje koristi velika većina mladih.

Kada se promatra u cjelini, FDA-ovo tumačenje podataka i naknadnih odluka donesenih kao rezultat čini se u najboljem slučaju pogrešnim, u najgorem korumpiranim.

Choose your Reaction!
Leave a Comment