Istraživanje: Prelazak s pušenja na vaping smanjuje rizik od srčanih bolesti za 34%

0

Nova otkrića u studiji objavljenoj u časopisu Circulation sugeriraju da pušači koji se prebace isključivo na vaping smanjuju rizik od srčanih bolesti za 34%.

Koristeći longitudinalni pristup, istraživački tim analizirao je podatke 32 000 odraslih korisnika duhana koji su sudjelovali u nacionalno reprezentativnoj Procjeni pušenja i zdravlja (PATH) u šestogodišnjem razdoblju od 2013. do 2019. Istraživači su procijenili obrasce pušenja i parenja, te ih zatim usporedili s učestalošću srčanih bolesti koje su sami prijavili, poput moždanog udara, srčanog udara i zatajenja srca.

Prikupljeni podaci pokazuju da u usporedbi s nepušačima, pušači imaju 1,8 puta veći rizik od srčanih bolesti. S tim u vezi, studija je zaključila da postoji značajna veza između pušenja i srčanih bolesti, ali ne i između e-cigareta i srčanih bolesti.

Poništavanje učinaka pušenja

S druge strane, druga nedavna studija pod naslovom “Poremećaj pušenja i kardiovaskularno zdravlje” izvijestila je da upotreba zapaljivih duhanskih proizvoda, bezdimnog duhana i elektroničkih sustava za isporuku nikotina povećava učestalost akutnih i kroničnih kardiovaskularnih bolesti. Istraživači su dodali da se ti štetni učinci mogu poništiti relativno brzo nakon prestanka pušenja.

U tu svrhu, istraživački tim preporučio je tradicionalnije metode za prestanak pušenja. “Preporučeni tretman za prestanak pušenja uključuje ponudu farmakoterapije, savjetovanje koje treba naglasiti brzo smanjenje rizika koje se događa nakon prestanka pušenja i odgovarajuće kontakte za praćenje.”

Iako je studija koja je prikupljala podatke od 175 546 ispitanika koji su sudjelovali u godišnjoj Anketi o nacionalnom zdravstvenom intervjuu između 2014. i 2019. otkrila da je svakodnevna upotreba e-cigareta bila povezana s većom učestalošću srčanog udara samo među ljudima koji su također trenutno pušili obične cigarete. Štoviše, nisu pronađeni dokazi o povećanom riziku među vaperima koji nikad nisu pušili.

Choose your Reaction!
Leave a Comment