Još jednom potvrđeno da je pasivno vejpanje bezopasno

Rezultati dobiveni iz uzorka zraka malog neventiliranog vape shopa jasno pokazuju da je količina otrovnih tvari prisutnih u zraku gdje se puno pari zanemariva.

Kalifornijski Odjel za javno zdravstvo (CDPH) provodi uzorkovanje zraka u prodavaonicama vape-a diljem savezne države, kao dio svoje inicijative za utvrđivanje zdravstvenih učinaka izloženosti parama iz druge ruke.

Ranije danas na svom blogu, stručnjak za javno zdravstvo dr. Michael Siegel istaknuo je da su rezultati za ovo izvješće dobiveni iz relativno male i neventilirane vape trgovine, gdje su mnogi zaposlenici i 13 kupaca aktivno vejpali dok se uzimao uzorak, što bi se smatralo situacijom koja predstavlja visoku razinu izloženosti pasivnim parama. Međutim, s obzirom na sve te nepovoljne uvjete, rezultati još uvijek nisu izvijestili o opasnim razinama izloženosti toksičnim kemikalijama.

Citat dr. Michaela Siegela: “Ova studija, iako je provedena pod vrlo visokim uvjetima izloženosti u maloj, neventiliranoj prodavaonici e-cigareta s mnogo zaposlenika i kupaca gdje su vidljivi oblaci pare, nije dokumentirala nikakve opasne razine izloženosti bilo kojoj opasnoj kemikaliji .”

Glavni rezultati uzorkovanja zraka su sljedeći:

Nikotin: Nije detektirano

Glicidol: nije otkriven

Formaldehid: 7,2 ppb

Diacetil: nije otkriven standardnom metodom

2,3-pentandion: nije otkriven standardnom metodom

Acetil butiril: nije detektirano standardnom metodom

Acetoin: nije otkriven standardnom metodom

Aceton: Nije detektirano

Etil benzen: Nije detektirano

m,p-ksilen: Nije detektirano

o-ksilen: nije detektirano

Toluen: Nije detektirano

Acetaldehid: Nije otkriven

Acetonitril: Nije detektirano

alfa-pinen: Nije otkriveno

Benzen: Nije detektirano

Kloroform: Nije detektirano

d-Limonen: Nije detektirano

Metilen klorid: Nije detektirano

Metil metakrilat: Nije detektirano

n-Heksan: Nije detektirano

Stiren: Nije detektirano

Napokon prestajemo strahovati od formaldehida?

Dr. Siegel je istaknuo da je otkrivena razina formaldehida u skladu s razinama koje se normalno nalaze u unutarnjim i vanjskim razinama zraka u osnovnim uvjetima, dodajući da su jedine druge otkrivene kemikalije etanol (alkohol) i izopropil alkohol.

“Ova studija, iako je provedena pod vrlo visokim uvjetima izloženosti u maloj, neventiliranoj prodavaonici e-cigareta nije dokumentirala nikakve opasne razine izloženosti bilo kojoj opasnoj kemikaliji. Izloženost nikotinu u biti nije postojala. Izloženost formaldehidu nije se razlikovala onoj u mnogim unutarnjim i vanjskim okruženjima gdje se e-cigarete ne koriste. Aceton, acetoin, drugi aldehidi, toluen, benzen i ksilen nisu otkriveni. Kemikalije koje se povezuju s “plućima kokicama” također nisu otkrivene standardnom metodom.” izjavio je Siegel.

“Ova studija pridodaje dokazima da se u stvarnim životnim uvjetima čini da pasivno vejpanje ne predstavlja nikakav značajan zdravstveni rizik.” zaključio je javnozdravstveni stručnjak. Dodao je da, iako je on sam stajao iza mnogih zabrana pušenja koje su se dogodile, na temelju ovih trenutnih dokaza ne vidi razlog zašto bi vlade trebale zabraniti vaping na javnim mjestima. “Što se tiče vapinga, u ovom trenutku jednostavno ne vidim nijedan razuman dokaz da ono predstavlja ikakvu značajnu opasnost po zdravlje promatrača.”

Choose your Reaction!
Leave a Comment