Juul kupio oglasni prostor na dječjim web stranicama – sada su suočeni s tužbom

3

Tijekom protekle godine Juul se suočio s kritikama i ispitivanjem svoje uloge u onome što službenici javnog zdravstva nazivaju “epidemijom” ovisnosti o nikotinu među tinejdžerima.

Proizvođač e-cigareta Juul Labs Inc kupio je online reklame na web stranicama usmjerenim na tinejdžere za Nickelodeon, Cartoon Network i Seventeen magazin nakon što je lansirao svoj proizvod 2015. godine, prema tužbi koju je prošle srijede podnijelo državno odvjetništvo Massachusettsa.

Navodi u tužbi, proizašli iz istrage koja je trajala više od godinu dana, u suprotnosti su s ponovljenim tvrdnjama rukovoditelja Juula da tvrtka nikada nije namjerno ciljala tinejdžere iako su njezini proizvodi posljednjih godina postali iznimno popularni među srednjoškolcima.

U tužbi koju je podnijela državna odvjetnica Massachusettsa Maura Healey navodi se da je tvrtka kupila prostor na web stranicama koje su “vrlo privlačne djeci, adolescentima u srednjoj školi i maloljetnim studentima”, uključujući obrazovne web stranice kao što je coolmath-games.com i socialstudiesforkids.com.

Ured glavnog državnog odvjetnika rekao je da su te kupnje oglasa započele u lipnju 2015., kada je proizvod lansiran, i nastavile se u 2016. Juul je imao mogućnost staviti određene web-stranice na “crnu listu” koja bi zabranila prikazivanje oglasa tamo, prema Uredu državnog odvjetnika , ali tvrtka je to odlučila ne učiniti.

Glasnogovornik Juula rekao je u priopćenju e-poštom u srijedu: “Iako još nismo pregledali pritužbu, i dalje smo usredotočeni na… zadobivanje povjerenja društva radeći u suradnji s državnim odvjetnicima, regulatorima, službenicima javnog zdravstva… u borbi protiv maloljetničke upotrebe.”

Tijekom protekle godine Juul se suočio s velikim brojem kritika i regulatornim nadzorom zbog svoje uloge u onome što službenici javnog zdravstva nazivaju “epidemijom” tinejdžerske ovisnosti o nikotinu.

Tužba, podnesena Višem sudu okruga Suffolk u Bostonu, traži neodređenu štetu od Juula kako bi se nadoknadila štetu onima koji su pogođeni ovisnošću o nikotinu i platili troškove povezane s “borbom protiv ove javnozdravstvene krize”, priopćilo je državno odvjetništvo Massachusettsa.

Choose your Reaction!
Leave a Comment