Juul optužen da je manipulirao istraživanjem u njihovu korist

Zloglasni proizvođač e-cigareta navodno je platio više od 50.000 dolara akademskom časopisu u zamjenu za to što je cijelo izdanje od svibnja do lipnja posvećeno studijama koje je financirao.

Dostupnost e-cigareta mogla bi “spriječiti milijune preranih smrti u SAD-u”, kaže jedna od studija koju je navodno financirao Juul. Naravno, postoji mnogo neovisnih recenziranih studija koje su došle do istog zaključka, no s obzirom na to da je Juul dijelom u vlasništvu duhanskog diva Altria, sve što tvrtka kaže uvijek je suočeno sa skepticizmom.

U međuvremenu, tri člana uredničkog odbora 45-godišnjeg American Journal of Health Behavior dala su ostavke u znak protesta zbog posebnog izdanja. Štoviše, urednik i izdavač Elbert D. Glover otišao je u mirovinu ubrzo nakon što je objavljeno “Specijalno izdanje o korištenju JUUL-a”, prema The New York Timesu.

U članku u Pittsburgh Post-Gazetteu navodi se da je znanstvenica koja se bavi propisima o duhanu koja je pregledala i kritizirala dvije studije za posebno izdanje rekla da su ona i drugi recenzenti bili u mraku o Juulovoj ulozi sve dok nisu postavljali pitanja o sumnjivim aspektima studija.

“Nadali smo se da će istina izaći na vidjelo”, rekao je dotični znanstvenik. “Ne želim biti imenovan jer nisam siguran u implikacije. Ne želim dobiti udarac u karijeri jer sam recenzent.”

Sjeverna Karolina protiv Juula

U međuvremenu, kao rezultat tužbe glavnog državnog odvjetnika Sjeverne Karoline Johna Steina koja seže do 2019., Juul Labs je nedavno postigao nagodbu od 40 milijuna dolara. Tužba koju je podnio državni odvjetnik Juul je optužila za nezakonite poslovne i marketinške prakse. Proizvođač je 2020. godine apelirao da se tužba odbaci, međutim, viši državni sudac Orlando Hudson presudio je u korist Steina i odbio odbacivanje.

Međutim, državni odvjetnik je rekao da još nije završio s Juulom. Dodao je da će država tužiti osnivače Juula Adama Bowena i Jamesa Monseesa zbog osobnog doprinosa politici tvrtke u marketingu svojih proizvoda maloljetnicima.

Choose your Reaction!
Leave a Comment