Kako anti-vape propaganda nehotice reklamira proizvode tinejdžerima

2

Blog poznatog istraživača smanjenja štete od pušenja i profesora medicine na Sveučilištu Louisville, Brada Rodua, objasnio je kako zagovornici anti-vapea zapravo “vode sveobuhvatne informativne kampanje koje preplavljuju mlade ilustracijama i drugim cool slikama, fotografijama djece koja koriste e-cigarete i atraktivnim ilustracijama okusa e-tekućina.”

Prodaja e-cigareta ne može se reklamirati djeci, ali borci protiv duhana to rade za njih”, stoji na Roduovom blogu. Objašnjava da dok subjekti protiv vapea već godinama krive proizvođače e-cigareta i trgovce na malo za povećane stope vapinga među tinejdžerima, u stvarnosti, oni hrane takozvanu „epidemiju” vodeći brojne kampanje koje umjesto da odvraćaju tinejdžere od proizvoda, educiraju ih o tome koliko su jednostavni za korištenje i zašto su tako privlačni.

“Anti-vape organizacije vode sveobuhvatne informativne kampanje koje preplavljuju mlade crtićima i drugim hip slikama, fotografijama djece koja pare i atraktivnim ilustracijama aroma. Snage protiv duhana zapravo potiču djecu da posjete lokalni vape shop naglašavajući kako je lako koristiti proizvode, da postoji niz dostupnih okusa i primamljivo djelovanje nikotina koje prati njihovu upotrebu”, rekao je Rodu.

Više štete nego koristi

U nedavnom članku o e-cigaretama među mladima smo već raspravljali o tome kako epidemija tinejdžerskog vapinga zapravo ne postoji te se brojevi izvrću u korist dizanja panike i postrožavanje mjera.

Ipak, ukoliko uzmemo u obzir koliko je stopa redovnih korisnika e-cigareta zapravo mala među mladima, postavlja se pitanje čini li ova konstantna anti-vape propaganda više štete nego koristi.

Zamislimo situaciju u kojoj nitko nikada u medijima ne spominje e-cigarete ni u jednom drugom kontekstu osim kao sredstvo u pomoći borbi protiv pušenja. Bi li onda mladi bili jednako orni da probaju ovu zamjenu za klasične cigarete? Osim toga, nije problem u onima koji probaju povući puff iz e-cigarete jednom, već je problem u onima koji e-cigarete koriste redovno.

No moramo imati na umu da je uvijek postojao određeni postotak mladih pušača i da je on u posljednjih par godina manji nego ikada čak iako u njega ubrojimo i mlade vapere.

A što vi mislite o ovoj stalnoj anti-vape propagandi i njenom utjecaju na mlade?

Choose your Reaction!
 • C/P ću svoj post sa Vaper Pub grupe na FB:

  Ponosni sam otac dvoje. Iako su odrasli u kući prepunoj duhanskog dima, nikad im nije na pamet palo da zapale cigaretu.
  Kćer je pred koji mjesec kupila Wiip i patrone za njega bez nikotina, malo je to isprobala i odbacila.
  Sin me je jučer zamolio da ne parim kod njega u sobi.
  Ja mu velim, pa nije to cigareta, veli on “znam, no svejedno…valjda možeš tih par minuta biti da ne povučeš koji put iz parilice”.
  I što mi je preostalo nego da ispoštujem to.
  Toliko o cigaretama, parenju i korelaciji sa početkom pušenja. Netko će početi, netko neće. Sve je stvar karaktera i osobnog izbora.

  Dakako, ovo je samo primjer iz prve ruke, to ne znači da stvarno negdje netko neće posegnuti za ecigaretom jer je antikampanja
  eto, ustvari dobra reklama za start u Vape svijet 😉

Leave a Comment