Kako opušci utječu na okoliš

2

Trilijuni opušaka bace se svake godine, što ih čini “najbrojnijim pojedinačnim komadom smeća na svijetu”, prema STOP-u, organizaciji za borbu protiv duhana.

Procjenjuje se da 1,3 milijarde pušača u svijetu “nepravilno odlaže” oko 4,5 bilijuna cigareta svake godine. Bačeni opušci obično se gomilaju u parkovima, plažama, ulicama i autobusnim stanicama jer su dovoljno mali da izgledaju bezopasnije od vidljivije vrste smeća. Zbog svoje veličine vjerojatnije je da će biti odloženi na neprikladan način, a čak je poznato da čine oko 20% otpada prikupljenog tijekom čišćenja oceana.

Kemikalije koje iscure iz opuška mogu biti dovoljno otrovne da ubiju 50% morske i slatkovodne ribe izložene tijekom 96 sati. Taj je postotak izračunat pokusima u kojima su opušci bili potopljeni u litru vode 24 sata.

Dustin Poppendieck, znanstvenik na Nacionalnom institutu za standarde i tehnologiju (NIST) zajedno sa svojim timom, otkrio da korišten opušak (onaj koji je već hladan na dodir) može u jednom danu ispustiti do 14% nikotina koji emitira cigareta koja aktivno gori.

“Bio sam apsolutno iznenađen”, rekao je Poppendieck. “Brojke su značajne i mogle bi imati važan utjecaj kada se opušci odlažu u zatvorenom prostoru ili u automobilima.” Mjerenja NIST-a provedena su prema međuagencijskom sporazumu s FDA-om, kao dio studije s ciljem utvrđivanja ukupnog utjecaja pušenja cigareta na živote ljudi.

Poppendieckov tim izmjerio je osam od stotina kemikalija koje obično ispuštaju cigarete. Dodatno, izmjerili su triacetin, plastifikator koji se često koristi u filterima kako bi zadržali svoju konzistenciju, a čini čak 10% filtera.

Ali čak je i to “samo dio štete po okoliš koju uzrokuje duhanska industrija”, objasnio je Stop, budući da se duhan ne samo “gaji na krčenim šumama” već njegova proizvodnja “razgrađuje tlo i zagađuje zrak, zemlju i vodu”. Organizacija je objasnila da se, nažalost, godišnje sijeku milijarde stabala za proizvodnju cigareta, što čini 5% globalnog krčenja šuma.

Britanske duhanske tvrtke pozvane su na akciju

U međuvremenu, britanska ministrica okoliša Rebecca Pow upozorila je lokalne duhanske tvrtke da poduzmu nešto u vezi s milijunima opušaka koji su bačeni na lokalnim ulicama ili će se u protivnom suočiti sa strožim zakonima.

Ministrica Pow pozvala je na akciju glavne igrače u industriji, ponajviše Udrugu proizvođača duhana i cigaretne divove Philip Morris i Japan Tobacco International koji posjeduje brendove Silk Cut, Camel i Benson & Hedges. “Ako ne možemo unaprijediti ovu raspravu… morat ćemo razmisliti o tome koje korake vlada može poduzeti kako bi osigurala da duhanska industrija preuzme sve veću odgovornost za otpad koji stvaraju njezini proizvodi”, rekla je u pismu upućenom duhanskim tvrtkama.

Tags:
Choose your Reaction!
  • Stvarno zabrinjavajuće. Nažalost, i sam sam godinama doprinosio tome kao aktivan pušač 🙁

Leave a Comment