Kako postići da e-cigareta daje više pare

Jednom početniku koji je nedavno kupio svoju prvu e-cigaretu (primjerice, MTL POD) oni veliki oblaci koje viđa tako često na slikama vjerojatno uopće nisu jasni. Zašto neki uređaji daju veliku količinu pare, a neki ne? I zašto neki DL uređaji daju više pare nego drugi? Evo nekih osnovnih smjernica za oni koji bi željeli iskusiti čari cloud-chasinga, a nisu sigurni kako.

Kako dobiti više pare?

Da biste proizveli veliku količinu pare sa svojom e-cigaretom, ona mora biti opremljena takozvanim sub-ohm grijačem, u kojem je otpor manji od 1 ohma, a korištena e-tekućina mora sadržavati omjer biljnog glicerina veći ili jednak 50%. Zatim morate usvojiti metodu DL parenja, koja se sastoji od udisanja pare izravno u pluća. Imajte na umu da ova tehnika zahtijeva od vas da se pridržavate određenih mjera opreza i sigurnosti.

Pravi vremenski uvjeti

Moglo bi se činiti čudnim, ali prva točka koju treba uzeti u obzir kada parite i pokušavate napraviti više pare sastoji se od vremenskih uvjeta na vašoj lokaciji. Budući da propilen glikol i biljni glicerin hvataju molekule vode, a vaš raspršivač ih zatim isparava u fine kapljice, vaša e-cigareta neće proizvesti istu količinu pare ako se nalazite usred pustinje ili u visokom planinskom lancu pod kišnim uvjetima. Vlažnost, tj. količina vode sadržana u zraku, imat će veliki utjecaj na stvaranje pare. Što je zrak suši, to ćete proizvesti manje pare. Za stvaranje više pare najbolje je zimsko vrijeme!

Kako parite?

Druga stvar koju treba uzeti u obzir ako želite proizvesti više pare sa svojom e-cigaretom je način na koji ćete pariti. Primjerice, ako zadržite paru u plućima dulje pri udisanju, izdisat ćete manje pare. To je zbog životnog vijeka pare u zraku. Stoga se savjetuje ispuhati paru prilično brzo nakon svakog udisaja.

Način na koji udišete također će igrati važnu ulogu u stvaranju više pare. U vapingu se razlikuju dvije vrste inhalacije: izravna inhalacija pluća (DL) ili inhalacija iz usta u pluća (MTL). Potonja tehnika inhalacije je ekvivalentna standardnoj tehnici koju koristi većina pušača kad povuku cigaretu; usta udahnu, a zatim pluća preuzimaju. S druge strane, inhalacija izravno u pluća koristi pluća od samog početka udisanja (baš kao i zrak za disanje). Ova tehnika značajno povećava volumen udahnutog zraka, a time i količinu pare koju ćete moći pohraniti u plućima.

Usporedbe radi, standardni udisaj koji koristi MTL metodu proizvest će između 60 i 80ml pare, za razliku od 1000 do 1500ml koje ćemo dobiti DL tehnikom . Kao takva, ova tehnika, popularna među lovcima na oblake, troši 4 do 5 puta više e-tekućine od standardnog puffa, što prirodno rezultira većom količinom izdahnute pare.

Druga metoda vapinga sastoji se od korištenja tehnike “dvostrukog udisaja”, tj. dva udisaja jedan za drugim kako bi se povećao volumen udahnute pare. Prvo puhanje može poslužiti za prethodno zagrijavanje otporne zavojnice kako bi se postigla temperatura koja se smatra optimalnom.

Promijenite postavke na svojoj e-cigareti

Još jedna važna točka koju treba uzeti u obzir kada želite napraviti više pare sa svojom e-cigaretom sastoji se od postavki uređaja. Većina modova koji su trenutno dostupni na tržištu nudi prilagodljive konfiguracije koje će korisnik moći prilagoditi svojim potrebama. Najrelevantnije postavke u proizvodnji pare su snaga (izračunata u vatima) i napon (izračunat u voltima). Modovi s promjenjivom snagom omogućuju vam da automatski prilagodite napon prema zavojnici ugrađenoj u raspršivač e-cigarete, pa ćemo pobliže pogledati ovu vrijednost.

Ako se vaša zavojnica ne zagrijava dovoljno, e-tekućina u vašem atomizeru neće ispravno ispariti i para će se stoga smanjiti. S druge strane, ako se vaša zavojnica pregrije, isparavanje će se odvijati ispravno, ali uz rizik od abnormalne proizvodnje toksina koji nastaju zbog toplinske razgradnje vate u isparivaču koji više neće sadržavati dovoljno e-tekućine za hlađenje i, naravno, uz okus koji nije ni nalik onome na kakav smo navikli kada atomizer radi ispravno.

 Stoga je potrebno pronaći pravi balans kako bi grijač zagrijao e-tekućinu s pravom inercijom i odgovarajućom temperaturom.

Jednostavno rečeno, grijači ugrađeni u atomizere za opću upotrebu su negdje između 0,5 i 1 Ohm. Postavka snage između 10 i 30 W bila bi sasvim prikladna za stvaranje zadovoljavajuće pare ako je vata u grijaču opskrbljena pravom količinom e-tekućine.

Ova zadnja točka je vrlo važna: uvijek pazite da vaš raspršivač sadrži odgovarajuću razinu e-tekućine. Ako otkrijete i najmanji nenormalan ili zagorjeli okus ili naznaku gorčine u pari, odmah prestanite s parenjem i provjerite svoje postavke i razinu zalihe e-tekućine u raspršivaču.

Sadržaj biljnog glicerina u e-tekućini

Sastav e-tekućine također igra ulogu u proizvodnji pare, a posebno sadržaj biljnog glicerina. Kako je ova tvar po prirodi drugačija od propilen glikola i viskoznija, pomaže u stvaranju gušće pare. Međutim, biljni glicerin ne daje arome kao propilen glikol i ima višu točku vrelišta (255°C) od propilen glikola (188°C). To je razlog zašto su e-tekućine s visokim sadržajem biljnog glicerina (poznate kao Full VG) popularne među lovcima na oblake, vaperima u potrazi za najvećim mogućim oblacima pare.

Ova praksa, koja je stekla značajnu popularnost na društvenim mrežama kao što je Instagram, čak je dovela do natjecanja organiziranih na nekim sajmovima e-cigareta. Cloud-chasing često se spominje uz drugu izvođenje trikova s oblacima poput izrade prstenova od pare i drugih trikova koje također zahtijevaju znatnu proizvodnju pare.

Ipak, promislite dvaput prije nego se odlučite proizvoditi ogromne količine pare dok sjedite s prijateljem u omiljenom kafiću. Uzmite u obzir ostale ljude i kako će na njih utjecati prostorija puna pare te pokušajte izbjeći cloud chasing u takvim situacijama ako je moguće.

Vape oprema

Kao što je gore vidljivo, postavke na vašem uređaju će većinom odrediti njegovu sposobnost generiranja više pare, ali također vam je potrebna odgovarajuća oprema. Iako postoji jasan marketinški trend prema sve većoj proizvodnji pare, neće vam sve e-cigarete omogućiti proizvodnju guste pare. To je osobito slučaj s cigalike uređajima (mini-e-cigaretama u obliku tradicionalnih duhanskih cigareta) ili eGo modelima prve i druge generacije koji imaju oblik i opće proporcije olovke.

Također su tu i POD-ovi ili atomizeri koji su namijenjeni za MTL parenje te s takvima nećete nikada moći dobiti veće količine pare od onih koje je proizvođač zamislio.

Da biste napravili više pare, morat ćete se odlučiti za modove koji dopuštaju različite postavke i za raspršivače visokih performansi koji omogućuju optimalnu hidrataciju vate koja prati zagrijavanje zavojnice na velikim snagama.

Najpopularniji tip atomizera među lovcima na oblake su dripperi. Oni vam omogućuju da napravite vlastite otporne zavojnice, a također izlijete e-tekućinu ravno na vatu bez oslanjanja na venturijev učinak koji se uobičajeno koristi u raspršivačima. Međutim, nakon nekoliko udisaja, vaper opremljen dripperom morat će doliti e-tekućinu uklanjanjem gornjeg poklopca koji zatvara komoru za raspršivanje – i tako u krug.

Rebuildable atomizeri sa spremnicima također će vam omogućiti da napravite vlastite zavojnice i odaberete otpornu žicu čija će svojstva imati veliki utjecaj na proizvodnju pare. Općenito je pravilo, što je manji otpor, to je brža brzina zagrijavanja. Slično, što je veća površina, to je veća količina e-tekućine koja se može zagrijati. Na primjer, neki raspršivači omogućuju vam da montirate dvije ili više otpornih zavojnica, čime se povećava kapacitet proizvodnje pare raspršivača.

Zaključak

Sada znate sve ovo, imajte na umu da više pare ide ruku pod ruku s većom potrošnjom e-tekućine. Vaperi koji žele proizvesti što više pare općenito smanjuju sadržaj nikotina sadržanog u e-tekućinama, jer ponekad mogu biti pretjerano iritantni ako se volumen pare previše poveća.  

Također imajte na umu da nisu sva mjesta koja posjećujete primjerena za proizvodnju ogromnih oblaka i da uvijek moramo uzeti u obzir ljude koji nas okružuju.

Choose your Reaction!
  • Ne znam kako sam previdio ovaj kvalitetno napisani članak. Valjda mi se potkrao onaj jedan dan kad nisam bio online ovdje na stranici 😉 😛 😀

Leave a Comment