Kina: Novi prijedlog zakona zabranjuje aromatizirane e-tekućine

1

Nacrt zakona koji je nedavno objavljen bi “zabranio prodaju e-tekućina s okusom poput marihuane i drugih okusa koji mogu lako navesti maloljetnike na korištenje e-cigareta”.

Javnost je još uvijek ima vremena da se izjasni o predloženim propisima jer 29. siječnja završava rok za očitovanje javnosti.

Između ostalih ograničenja, nacrt zakona također predlaže popis od 122 okusa koje bi regulatori trebali razmotriti zabraniti, uključujući brojne voćne i alkoholne okuse. Nacrt pravila Državne uprave za duhanski monopol mijenja monopol na duhan u zemlji, proširujući ga na e-cigarete. Štoviše, prema nacrtu, lokalne tvrtke moraju se registrirati u duhanskoj upravi, a domaći proizvođači moraju dobiti dodatnu dozvolu za dokaz da posjeduju dovoljno sredstava za proizvodnju, te za objekt i opremu koji zadovoljavaju postavljene standarde.

Duhanska uprava dodala je da će uspostaviti “jedinstvenu nacionalnu platformu za upravljanje transakcijama elektroničkim cigaretama” preko koje svi licencirani veletrgovci i trgovci e-cigaretama moraju prodavati proizvode. To bi olakšalo naplatu poreza i plaćanje e-cigareta, što će se “provoditi u skladu s nacionalnim poreznim zakonima i propisima”.

To također znači da će kineska vlada strogo regulirati proizvode za vaping i njihove proizvođače na isti način kao i cigarete. Filter je nedavno istaknuo da bi, ako se učini kako treba, to moglo značiti da se “Kina sprema revolucionirati globalno smanjenje štete od duhana”.

Slično, predsjednik Shenzhen Shikai Technology Wang Shenyi rekao je da bi adekvatni propisi mogli dovesti do boljeg tržišta. “Možemo gledati na sljedeće mjere upravljanja ili nacionalne standarde na način koji neće ograničiti razvoj industrije, već na način koji bolje nadzire i regulira tržište kako bi ono dugoročno postalo zdravije i bolje.“

Vaperi još uvijek imaju vremena izjasniti se

Međutim, nisu svi toliko optimistični. John Dunne, generalni direktor Udruge industrije vapinga u Velikoj Britaniji (UKVIA) vjeruje da će to negativno utjecati na industriju. “Mislim da će u svom sadašnjem obliku zakonodavstvo imati ogroman utjecaj na industriju i na domaćoj i na međunarodnoj razini, ali ne sve na dobar način.”

U međuvremenu, javnost ima vremena da se izjasni o predloženim propisima. “Razdoblje za javne komentare o nacrtu uredbe završit će 29. siječnja. Vlasti kažu da pozdravljaju sva mišljenja u nastojanju da se standardizira industrija e-cigareta i zaštiti javno zdravlje i sigurnost u skladu s vladavinom prava. Xu Hua, CGTN, Shenzhen, provincija Guangdong.”

Choose your Reaction!
  • OK, kao i sve druge industrije i Vapeing industrija bi svakako trebala biti regulirana.
    No, otkud sad odjednom tolika volja da se Vaping industrija ozbiljno regulira, dok je duhanska industrija godinama prolazila bez većih problema.
    Svi znamo koliko je jak duhanski lobi i men’ se čini da je ovo samo još jedan pokušaj tog istog lobija da podmetne nogu Vaping industriji,
    a ne bi li onda oni još uvijek zadržali postojeće pozicije. Daj Bože da je ovo fakat inicijativa da se odmah sve skupa izregulira pa da se dalje ide u smjeru razvoja a ne zabrane Vapinga.

Leave a Comment