China vape tax

Kina uvela porez na potrošnju za e-cigarete

0

Kako prenosi portal Global Times – Kina je uvela porez na potrošnju za e-cigarete, a isti je stupio na snagu početkom studenog 2022. godine.

Krajem listopada 2022. godine, tri kineska vladina odjela objavila su kako se uvodi dodatna trošarina na e-cigarete, počevši od 1. studenoga 2022., a koje će biti pod kategorijom poreza na potrošnju za cigarete i s poreznim stopama na proizvodnju i uvoz od 36% te 11% na trgovinu na veliko.

Obavijest su zajednički izdali kinesko Ministarstvo financija, Opća carinska uprava i Državna porezna uprava – ističući da je cilj mjere poboljšati sustav poreza na potrošnju, održati pravedan i jedinstven porezni sustav te koristiti neku vrstu poreza kao vodič prema zdravijoj konzumaciji duhanskih proizvoda.
U istoj obavijesti također stoji i kako će se politika povrata i izuzeća od izvoznog poreza primjenjivati na porezne obveznike koji izvoze e-cigarete.

Analitičari su napomenuli da će industrija moći imati i koristi od politike oporezivanja, pogotovo jer izvoz može nastaviti “uživati” ​​politiku povrata poreza, što je glavni problem za domaću (kinesku, op. ur.) industriju e-cigareta.

Stcn.com, pozivajući se na stručnjake iz industrije, s druge strane izvješćuje o tome kako politika povrata i oslobađanja od poreza još uvijek vrijedi za izvoznike te će se izvoz e-cigareta nastaviti poticati pošto to ipak čini 90 % cjelokupnog kineskog tržišta e-cigareta.

Stručnjaci kažu da je godišnji prihod od prodaje domaćih (kineskih, op. ur.) proizvođača e-cigareta oko 20 milijardi juana (2,75 milijarde dolara) pa bi porez mogao doprinijeti dodatnih 10 milijardi juana godišnjem prihodu kineske vlade.
Nadzornik tržišta cigareta, China Tobacco, još je u rujnu 2022. godine objavio nove zahtjeve prema kojima domaći proizvođači i trgovci e-cigareta moraju dobiti licencu prije nego što počnu poslovati i ta mjera je stupila na snagu 1. listopada iste godine.

Istog su dana, nakon pet godina čekanja, na snagu stupili obvezni nacionalni standardi za e-cigarete koje je izradila kineska Državna uprava za regulaciju tržišta, a pravila, između ostalog, imaju i detaljne kriterije za korištenje e-cigareta i zaštitu maloljetnika.

Photo by Himal Rana on Unsplash

Choose your Reaction!
Leave a Comment