Kiwi Starter Kit Parilica

Kiwi starter kit Parilica

Evo nas u još jednoj recenziji, ovoga puta Kiwi starter kita nabavljenog u Parilici. E cigareta koja je dosta polarizirala vapere gdje su jedni bili veliki pobornici dok su drugi bili protiv. Glavni argument “protiv” je bila neopravdano visoka cijena, dok je glavni argumenat “za” bio dizajn i jednostavnost korištenja.

Radi li se zaista o uređaju neopravdano visoke cijene? Za to ćete morati pročitati ostatak članka.

Da maknemo odmah s dnevnog reda cijenu – ona je u trenutku pisanja članka bila 499 kn. U samom članku se nećemo fokusirati isključivo na Kiwi starter kit već i na iskustvo kupovine.

Sam review je miks teksta osoba koje su kupovale uređaj i nas koji smo ga testirali.

Za kupnju Kiwi starter kita posjetili smo Parilicu

Parilica je prema našem saznanju trenutno jedina trgovina koja drži Kiwi e cigaretu. Osobe koje smo uputili u posjet Parilici nisu upoznati s tehnologijom e cigareta. Ne koriste standardne cigarete već iQos, a cilj slanja upravo njih je to da nam dočaraju doživljaj prvog susreta s vapeom te koliko je on kompliciran iz njihove perspektive.

U trgovini su bili još neki kupci te je naš tim pristojno pričekao svoj red kako bi dobili potpunu pažnju zaposlenika.

Prodavačica ih je dočekala s osmjehom, bila je simpatična i zainteresirana. Moramo naglasiti i da je imala masku što je bitno u ovo doba korone.

Nakon što su rekli da ih zanima e cigareta prvo im je ponuđen jeftiniji uređaj čija cijena je bila ispod 200 kn. Radilo se o AIO uređaju srebrne boje, nažalost nisu zapamtili brand. I ta prva ponuda je po nama OK. AIO uređaji su uglavnom adekvatni za prestanak pušenja i odlična su opcija za početnike. No, naš tim je imao osječaj da bi tu prodavačica stala s ponudom te da ne bi ponudila nešto drugo. Malo ih je uplašila izjavom da se grijači na uređaju moraju često mijenjati, bez konkretne informacije što to točno znači. Koliko često, svaki dan? Koliko to košta?

Treba li širiti priču i ponudu – pa čak i ne. Ako želimo pojednostaviti početnicima korištenje e cigareta i samim tim pojednostaviti ono što je svima komplicirano smatramo da niti nije trebala iči u širinu.

SLIMS banner

Na sugestiju naših tajnih kupaca “čuli smo za nekakvu Kiwi e cigaretu” ponuđena im je Kiwi parilica u nekoliko boja. Na pitanje zbog čega je takva razlika u cijeni, dobili su kratak odgovor da se radi o superiornijem uređaju, duže traje baterija, vizualno je atraktivniji te da je općenito bolji po performansama.

Prodavačica je po mišljenju tima odgovarala vrlo konkretnim, kratkim i jasnim odgovorima, u nekim slučajevima čak i prekratkim. Morali su postavljali nekoliko potpitanja na svaku temu što je u jednu ruku OK no u drugu ruku može biti iritantno jer bi se ipak trebali prezetnirati osnovne funkcije i parametri. Informacije o trajanju baterija i grijača su bitne i jednostavne informacije koje kupac mora doznati.

Osim samog uređaja ponuđeni su im i “filteri” koji su napravljeni od pamuka s objašnjenjem da su puno ugodniji za korištenje i bliže dočaravaju osjećaj pušenja cigarete.

Osim Kiwi parilice, kompleta filtera, trebali smo i e tekućinu.

Na upit o e tekućini ponuđena je jedna iz mnoštva malih kutijica – Toba Cotta od Pinky Vapea u jačini od 12mg. Na upit postoje li još neki drugi brandovi, koji su ostali okusi, te kakve su ove velike bočice odgovoreno je dosta šturo da su to 120 ml bočice koje nisu za ovu vrstu uređaja kao što je Kiwi. To su bile kremaste e tekućine a Kiwi ne radi s kremastim e tekućinama. Dok su gledali ponudu, postavljajući pitanja o pojedinim okusima prodavačica je uglavnom šutke gledala bez nekakvih dodatnih objašnjenja. Dok je to relativno OK stav kod uređaja nekako osjećamo da je mogla malo više reći kada su u pitanju e tekućine. Nije navela ništa posebno vezano za jačinu nikotina, nije upitano “koliko pušite cigareta dnevno” niti dana informacija koliko kutija cigareta mijenja jedno punjenje od 10ml.

Čak niti veća pakiranja nisu nešto preskupa da bi se potpuno isključila iz razgovora, upravo zbog financijske isplativosti za kupca. Voljeli bi da je tu bila malo opširnija u objašnjenjima.

Na kraju je kupljeni ljubičasta Kiwi e cigareta, navedena Toba Cotta e tekućina od 12mg te dodatni filteri.

Naši tajni kupci bili su zadovoljni s prodavačem, no po njihovom mišljenju mogli su dobiti koju informaciju više.

Kiwi Starter Kit unboxing

Pakiranje
Pakiranje

Prilikom odabira prodavačica je naglasila da je to zadnji komad, da su sve ljubičaste prodane te da je kutija otvorena. Rekla nam je da uređaj nije korišten već samo pokazivan. To je super pristup i po nama je to izuzetno bitna informacija jer postoje vjerojatno kupci koji bi rađe odabrali drugu boju u zatvorenoj kutiji, zbog eventualnog straha od korone, pandemije itd. Fer play, + za Parilicu.

Kutija je lijepa i velika, dizajnerski super riješena. Daje dojam elegantnosti i kvalitete. U samoj kutiji se nalazi powerbank, e cigareta s patronom, razne upute, strujni adapter, USB kabel, plastični filter i plastični usnik.

Malo smo razočarani što u setu dolazi samo jedan POD zbog čega bi u roku od tjedan dana ili malo više trebali ići ponovno posjetiti shop Parilice kako bi kupili novi POD.

S obzirom da se u setu već nalazi pamučni filter (iako smo mislili da ne?!?) i s obzirom da ima plastični, možba bi bilo korisnije da se ponudio dodatni POD, a ne filteri.

Prvo korištenje uređaja Kiwi parilice

kiwi parilica set
kiwi parilica set

Prvo korištenje uređaja je intuitivno. POD se umetne u e cigaretu pri čemu ona vibrira i svijetli. Umetanje POD-a je jednostavno budući da je na magnet.

Sama e cigareta se lako umeće u powerbank, kada smo dotaknuli gumb powerbank zasvijetlio i prikazao da su baterije pune. Gumb je na touch – što je fora detalj.

Na samom powerbanku i e cigareti je i USB utor za punjenje. Naravno powerbank puni e cigaretu dok je ona u njemu, dok zasebni USB utor služi ukoliko želite eventualno puniti e cigaretu zasebno iz nekog nepoznatog razloga. Al eto, moguće je.

Odlučili smo se na bijeli filter driptip kao jednu specifičnost Kiwi parilice. Očekivali smo da je i bijeli filter plastični – jer nam je dodatno bio ponuđen pamučni jer kao u kompletu dolazi samo plastični. No i ovaj u kompletu je pamučni, pa smo ga malo nespretno zdrobili pri pokušaju da ga istisnemo iz blistera. Naša greška. No sve radi.

Kiwi filter
Kiwi filter

Sam filter nema neku posebnu funkciju osim ugode korištenja te simulacije pušenja analogne cigarete. Građen je kao i svaki driptip, s rupom kroz centar. Dakle ne radi se o dodatnom filtriranju okusa te samim time ne utjeće na okus koji generira e cigareta.

Punjenje kiwi parilice
Punjenje kiwi parilice

Kako bi ulili e tekućinu mora se prije maknuti KIWI parilica iz powerbanka, POD iz kućišta e cigarete i pomaknuti gumena kapica. Nije nam bilo rečeno da pričekamo par minuta da se coil natopi, svejedno smo pričekali 5 minuta te probali.

Prvo pufkanje

kiwi spreman za korištenje
kiwi spreman za korištenje

Prilikom povlačenja pare, slovo K kao “Kiwi parilica” zasvijetli. Generira zavidnu količinu pare s obzirom na dimenziju cijelog sustava te s obzirom da se koriste standardne e tekućine. 12 mg daje zadovoljavajući throat hit i gustoću/težinu pare.

Količina pare je malo bolja spram one koju generiraju POD uređaji tipa Wiip. Dakle para je toplija, ima je više i throat hit je prisutan jer se radi o freebase nikotinu a ne nic saltima.

Sam osjećaj filtera od vate je ugodan, definitivni plus spram “cuclanja” plastike i metala.

No, kapacitet tanka je mali, e tekućina je brzo “isparila” pa smo morali dodati još. Pozitivno je to što smo potrošili cijeli tank kapaciteta 1.8 ml a da nismo morali nadopuniti Kiwi parilicu.

Tokom puffkanja uređaj je par puta vibrirao, nismo sigurni točno što to znači. Možda smo mogli pogledati u upute, ali nismo 🙂

Sam okus Toba Cotta tekućine nije loš. Treba par puffova prilagodbe da se naviknete na okus (možda i da se coil u potpunosti napuni). Jednostavan je no niti ne mora biti kompliciran. Ovako bi rekli da se radi o solidnom dovoljno intenzivnom RY4 okusu kakav primjerice dobijete od TPA RY4 double na 10% u mixu. Sam VPG omjer je bio 60:40.

Kiwi je MTL uređaj. Možda će neki reći da daje previše zraka – po našem mišljenju daje upravo koliko treba, niti premalo niti previše.
Uređaj je tih te prilikom povlačenja pare nismo doživjeli grljanje, curenje ili crvrćanje.
Sve s manjim protokom zraka bi po nama bilo cuclanje plastike, peckanje jezika i bol u vratu od naprezanja.

Nakon par tankova Toba Cotta tekućine probali smo ono što su nam rekli da ne probamo – a to je kremasta e tekućina. Kremasta e tekućina koju smo probali je Journey Classic Breakfast by Peppe. Tekućina je bila 70:30, 10mg. Pustili smo da se coil dobro natopi. I da, prodavačica je bila u pravu, ovaj (a vjerojatno i bilo koji drugi) kompleksniji mix izgubi svoju individualnost i pretvori se u jedan okus. Probali smo par tankova iste tekućine no rezultat je bio isti.

Tako da što se e tekućina tiče i naša preporuka je da se držite jednostavnih mikseva, po mogućnosti duhanskih kao što su oni iz Discovery serije, te nešto rijeđih po stastavu – 60:40 u korist VG-a.

Baterija

Kao što smo spomenuli, baterija Kiwi puffkalice je trajala otprilike jedno i pol punjenje. To je daleko više nego što smo očekivali, čak i uz naše intenzivno korištenje.
Po našem mišljenju to bi moglo biti dovoljno čak i za jednu cijelu kavu s frendom ili frendicom.

U kompletu s powerbank kućištem cijeli set može trajati bez problema cijeli dan. No naravno, ponovo naglašavamo, to je sve individualno i ovisi od korisnika do korisnika te intenzitetu korištenja.

Kada se sama Kiwi ecigareta isprazni (baterija), jednostavno je umetnete u powerbank kućište. Tu je magnet koji olakšava posao umetanja i koji samu e cigaretu drži poprilično čvrsto. Uz nenormalno treskanje i pokušaje da e cigareta ispadne – nismo uspjeli. Bitno je naglasiti to “nenormalno” jer nitko pametan ne bi tako mlatio s uređajem kao toplomjerom. Tako da pri normalnom korištenju, mogućnost da e cigareta ispadne iz powerbanka je vjerojatno ravna nuli.

E sad, kada smo htjeli prvi puta nadopuniti Kiwi parilicu mislili smo “samo ubaciš i to je to”. Ubacili smo e cigaretu u powerbank i zaboravili na sat vremena, no ona se nije napunila. Nismo znali da se treba powerbank i uključiti – nekako nam je bilo prirodno da se to radi automatikom. Stoga, ne zaboravite nakon umetanja Kiwi e cigarete u Kiwi powerbank isti i uključiti. Uređaji moraju vibrirati, svjetlo mora goriti na Kiwi parilici a na powerbanku svjetlo pulsira – tada znate da se Kiwi parilica puni.

Skup sport?

Moramo biti realni, 500 kn za uređaj je poprilično puno s obzirom da uređaj ne nudi nekakve dodatne opcije.
Također, troškovima tu nije kraj, kupovanje atomizera, filtera (ako ne koristite plastični) – sve to povećava mjesečni izdatak.

Koliko vidimo Kiwi atomizeri se prodaju u setu od tri i cijena im je 79 kn, što uopće nije strašno.

Dakle, trošak korištenja Kiwi-a se mjesečno kreće u rangu oko 200 kn što je i dalje 2x jeftinije nego korištenje Veeva.

U rangu je s troškovima ostalih standardnih e cigareta, uz uvjet da kupujete 120 ml longfill bočice a ne 10ml e tekućine. Kao što smo naglasili – kod odabira okusa fokusirajte se na duhanske jednostavnije okuse u omjeru 60:40 jer kompleksniji neće doći do izražaja.

Ako kupujete 10ml e tekućine tu priča brzo postane neisplativa. 10ml e tekućinu ćete potrošiti u roku od dva dana, ovisno o intenzitetu korištenja. S obzirom da 10ml košta cca 30kn mjesečni trošak tada raste na 450 kn + atomizeri = 525 kn.

No cijena od 500 kn je ono što plaćate jednokratno. Na cigarete ste davali puno više. Uređaj je elegantan, radi dobro. U kombinaciji s većim bočicama je solidna opcija.

Zaključak

Nemojte formirati mišljenje temeljem izgleda, cijene i onog što vi “mislite” da uređaj nudi jer bi vrlo lako mogli biti u krivu.

Uređaj dizajnom podsjeća na iQos no to je jedina dodirna točka.

Naše mišljenje prema Kiwi parilici je bilo indiferentno jer ga nismo probali. No, da mišljenje ne bude samo naše tražili smo mišljenje još nekih početnika, pušača redovnih cigareta i potencijalnih novih korisnika, naravno žena. Zanimalo nas je konkretno koliko utječe ta vrsta dizajna na odabir kod krajnjeg korisnika početnika.

Ponudili smo im nekoliko opcija:
A) 200kn uređaj, radi relativno dobro, crne boje AIO
B) 300kn uređaj, funkcionalniji, radi odlično, crne boje POD uređaj
C) 500kn kiwi
D) 500kn set Siren v2 + Aegis sa svim objašnjenim opcijama

No, začudo, i tu su mišljenja bila apsolutno podijeljena tako da se nismo previše usrećili.

Određeni broj početnika bi krenuo sa najpovoljnijim uređajem od ponuđenih opcija, a to je bila Innokin Endura T20-S. Izgledom im se čini kao najbolji omjer kvalitete i veličine uređaja, a niti povoljnija cijena nije zanemariva stavka.

Početnici kojima je bitan dizajn bi odabrali između uređaja B i C, odnosno Innokin Kroma Z i Kiwi parilice jer su mišljenja oko dizajna bila podijeljena. Nekima je Kiwi parilica prelijepa, drugima se ne sviđa izgled “jeftine plastike”. Jednima je Kroma Z lijepa i izgleda kvalitetno dok je drugima previše “muška” ili prevelika.

Korisnici koji smatraju da bi mogli postati entuzijasti bi počeli sa opcijom A – Innokin Endura T20-S a zatim prešli na D – neki set MOD + atomizer. Dok bi korisnici kojima nije bitna dodatna funkcionalnost ostali na manjim uređajima, odabrali bi C Kiwi parilica ili B Innokin Kroma Z s obzirom da je cijena razumna.

Kiwi parilica je solidan uređaj privlačnog dizajna koji radi solidno. Generacija pare je tu, okus jednostavnijih tekućina je solidan, dizajn super (kome se svidi), sve je na svom mjestu. Hoćete li pogriješiti ako je kupite – generalno ne. Ako vam je dizajn bitan slobodno odaberite Kiwi no imajte na umu da ima boljih početničkih uređaja po povoljnijoj cijeni.

Za one koji žele istražiti dodatne opcije i uzeti u obzir druge uređaje – Innokin Kroma Z je definitivno “konj za trku” jer također ima privlačan dizajn koji odašilje poruku kvalitete, veću pristupačnost grijača, povoljniji je cijenom u startu i za održavanje, izuzetno jednostavan za korištenje, radi na sve tekućine čak i one kompleksnije te ima dodatne funkcije podešavanja snage uređaja koje nisu za zanemariti. Svatko od nas ima individualne želje i pristup pri korištenju e cigarete – vjerujemo kako bi se Kroma Z puno lakše prilagodila individualnim potrebama korisnika.

Innokin Kroma Z
Innokin Kroma Z

Tehnologija e cigarete je novim korisnicima izuzetno komplicirana. Ljudi se po prirodi boje novoga. Još kada je to potencirano relativno lošim glasom e cigareta nije niti čudo da se ljudi teško odlučuju. Kako onda pronači optimalan proizvod za početnike, izuzetno jednostavan za upotrebu, a opet nešto što će zadovoljiti sve. Naš stav je da bi u startu ponudili i preporučili oba uređaja – i Kiwi i Kroma Z.

Plusevi Kiwi parilice:
– dobra generacija pare, topla para,
– može se koristiti i dok je na powerbanku – ako je to nekom bitno,
– solidno trajanje baterije samog kiwi uređaja, još bolje trajanje baterije u kompletu sa powerbankom,
– jednostavnost korištenja,
– garancija 2 godine,
– dizajn.

Minusi:
– relativno visoka cijena u usporedbi s ostalim standardnim uređajima
– sužen odabir okusa na one od 10ml ili jednostavnije duhanske u omjeru 60:40

Pratite nas i dalje svaki petak u live streamu petkom na Vaper Pub Youtube kanalu.

Ovaj review je isključivo naše mišljenje i mišljenje nekolicine osoba koje nisu parioci. Cilj recenzije je predstaviti funkcije i način korištenja uređaja, predstaviti opcije dostupne na tržištu kako bi vaš odabir bio jednostavniji i kako bi odabrali uređaj koji će vam zaista pomoći u tome da prestanete pušiti. Cilj opisa procesa kupnje je napisan u svrhu prezentacije kako stvar nije toliko kompleksna kako neki očekuju te da znate što vas očekuje prilikom kupnje.

Choose your Reaction!
 • jel bi mogla komparacija sa venax stylusom i eq filtr? držim da su ta 3 uređaja najveći takmaci…

 • Jesu li onda korisnici Kiwia provaperi…?? 🤔😆😆 Super recenzija!

 • Recenzija je super i da sad prelazim sa klasicnih cigareta postoji mogucnost da bi ga kupila.Ali s obzirom na to da sam vec godinu dana na pari bez potrebe za cigaretom odbija me bas iz tog razloga sto me previse podsjeca na obicnu cigaretu pogotovo s tim mekanim filterima.Meni osobno zbog toga nije privlacan ali ako nekome pomogne u prestanku pusenja zasto ne😊

 • Recenzija je po meni loša, ne sadržava bitno, koji je otpor grijača, zatim koristili ste KIWI (očito) jedan dan i ne znam na osnovu čega ste zaključili da pod (tank) traje cca 10 dana odnosno da je potrebno tri komada za mjesec.. Upravo slanjem špijunskog tima u kupnju uređaja kojeg ste prethodno popljuvali i kojeg sprdate govori da niste objektivni u ocjenjivanju proizvoda kojega ste recenzirali. Onak, cijela ta priča skrivanja i špijuniranja mi se ne sviđa.

  • Otpor grijača je početniku apsolutno nebitna informacija. Pogotovo kod ovakvog uređaja koji radi “plug n play”. Upravo s takim informacijama o otporima, watima, voltima, brojem namotaja, te milion drugih slang izraza plašimo nove korisnike i više nego što su uplašeni.

   Za broj grijača nigdje nisam naveo koliko se troši mjesečno, naveo sam da se prodaju u pakiranju od tri. Za mjesečni trošak sam napisao procjenu “u rangu oko 200 kn”…što je procjena.

   Uređaj nikada do sada osobno nisam popljuvao jer nisam znao ništa o njemu.

   Osobe koje su poslane da kupe uređaj su osobe koje nisu imale susrete sa e cigaretama. Želim jednostavno čut njihovim riječima što oni misle o procesu kupnje e cigarete, ne samo u ovom slučaju nego općenito jer smatram da tu branša kaska spram konkurenata tipa Veev.

   S obzriom da je članak napisan javno i dostupan apsolutno svima javno ne vidim o kakvom špijuniranju i skrivanju je točno riječ.

 • Zanimljiva recenzija, informativna. No, osobno ne bih to za 500 Kn kupio kad se za te novce se može nabaviti puno ozbiljnija Vape oprema. No, svakom po njegovom osobnom nahođenju. Dobro je što imamo na izbor ovako informativne recenzije koje neiskusnom korisniku onda dočaraju što može očekivati od uređaja iz određene cjenovne kategorije.

 • Pozz svima,

  Moje tj. ženino iskustvo.
  Osobno parim dugi niz godina, i imam doma povecu kolekciju vape uređaja.
  Suprugu pokušavam prebaciti na vape 3 godine. Pušila je cca kutiju i pol. Obzirom da sam se osobno skidao sa analogije putem vejpa znam odprilike scim krenuti. U startu je koristila moje uređaje i sve joj je to bilo super, ali cigareta je uvijek bila tu. Uglavnom navukao sam je na vape, ali i dalje je koristila analogiju.

  Da pojednostavnim pricu probala je Caliburn prvi/drugi i još par tih jednostavnih pa i “komliciranih” start paketa. (Razne tekucine, pa i nick salt) Ali uzalud trud sviraci. U jednom momentu na stolu je bio Vape, iqos, i kutija analogije. 🙂

  Neki dan odlucio sam skociti do Parilice i reko ajde da probam taj “sporni” kiwi. Na moje osobno iznenađenje iz perspektive ex. pušaća i osobe koja vejpa sad duze vrijeme stvarno sam dobio taj “osjecaj” prave cigarete. Kombinacija tog filtera od pamuka, pare – mirisa svega, ne znam.
  Da skratim, Kiwi + Cuban cigar tekucina 12mg, ne pusi 15 dana analogiju 🙂 oduševljena je. 2 kutije analogije stoje ispod stola netaknute. 🙂
  Čak i sebe ulovim uz kavu da uzmem dva tri puffa. 🙂

  Moj + ima. Nije to ni blizu vejpanju – okusi, para i sve sto ti nudi malo ozbiljniji uređaji, ali netko tko se zeli skinuti sa analogije preporučujem.

  Cheers

  • Svaka čast, čestitam 😀

   Kiwi je stvarno užitak koristit. Radi, očito, ono čemu je namijenjen.

   Svakako nam možete napisati par informacija više tipa koliko često mijenjate atomizere/PODove prema vašem iskustvu.

 • To sa vibracijom od 20 pufova i nema bas nekog smisla. Prilikom pusenja covjek sa jednom cigaretom unese uvijek 1 gram nikotina. Dok kod nasih tekucina mozemo prilagoditi kolicinu nikotina, pa se tada u tih 20 povlacenja moze unijeti vise nikotina ali i manje nikotina, ovisno o tome koliko nam tekucina ima nikotina. Istrazivanja o tome bas nisu tocna, jer se u glavnom istrazivanja vrse na automatiziranim sustavima, ne na ljudima. Odnosno za to postoje uredjaji koji oponasaju nase pusenje, o tome govori cardiologist Konstantinos Farsalinos, upozorava na netocne metode. Taj uređaj uvijek uvlaci duhan jednako ( jednak period uvlacenja, te jednaka snaga tj dubina uvlacenja) bez obzira da li se radilo o tezem ili laksem duhanu ( oni sto su se nazivali light ). On ukazuje na istrazivanja na ljudima. Ono sto kaze sto je otkriveno kroz tu studiju pricajuci sa pusacima sto znamo i sami. Kada pusimo teze duhane/cigarete, one imaju vise nikotina, njih ne povlacimo tako cesto, ni toliko duboko, dok lakse cigarete cesce povlacimo i dublje uvlacimo. Sto je kao doktor dokazao preko karcinoma pluca. Kod pusaca koji obole od karcinoma pluca, koji su pusili teze duhane/cigarete, dokazi do karcinoma gornjeg dijela pluca ( ima neko ime, nemam pojma koje ), poslijedica toga sto se ne uvlaci duboko, dok za razliku kod pusenja laksih dugana/cigareta dolazi uglavnom do karcinoma pluca ali donjeg dijela pluca. Odnosno to je bio trik duhanske industrije. Kao laksi duhan pa se manje truje. Ja se sjecam kada sam pusio teze duhane, da bih lakse vukao i ne toliko duboko i kada bi povukao par dimova, onda bi cigaretu na neko vrijeme odlozio u pepeljaru, dok kada bi pusio te lakse, nisam nikada odlozio cigaretu u pepeljaru, te sam vukao dim za dimom, i posto su bili laksi, da bih osjetio taj osjecaj da pusim cigaretu uvlacio sam dublje, o tome on ima bas radove. Medjutim ima i jedan kako se to danas naziva zvizdac, jedan tip sto je dao otkaz i odlucio progovoriti kao neke tajne. Tekst je jako dug, i njegovo istrazivanje, on je ekspert za filtere za cigarete. Vecina tih kemikalija je zapravo bilo u filteru, filteri se natapljaju, te se suse, stavio je i slike filtera iz opusaka pod mikroskopom, jedino tako je djelomicno moguce vidjeti bar jedan dio dokaza njegovim tvrdnjama, oni filteri koji toboze smanjuju trovanje, zapravo su njegov osobni trik, u same filtere se stavlja kemija koja u doticaju sa dimom mjenjaju boju. Kako pusimo oni mjenjaju boju, pusac ima dojam da je filter promijenio boju zato sto je filter sprijecio unos necega, medjutim nije. Filter je napravljen tako da funkcionira na taj nacin, da djeluje kao da je sprijecio unos necega, medjutim to je boja koja je unutar samog filtera, te se ta boja aktivira pusenjem. I sam je priznao da je duhanska industrija radila istrazivanja djelovanja filtera. Jer je filter trebao smanjiti mogucnost obolijevanja od karcinoma, medjutim nije. Iako su u javnost pustili namjestene rezultate gdje se prikazivalo kako filter kao pomaze. Jasno mi je da ce se netko tko je tek poceo pariti zapitati takvo pitanje, koliko povlacenja na e cigareti je jednako 1 pravoj cigareti, i ja sam sebi postavljao ovo pitanje, i ako se ide gledati na googl, vidjeti ce se da se mnogo ljudi pita istu stvar. Medjutim nije bitno koliko puta smo parili ( povukli ) jer ono sto je najbitnije je to sto ovdje sa svakim povlacenjem unosimo samo ono sto je nasem organizmu potrebno, odnosno udovoljavamo nasem organizmu njegovoj ovisnosti o nikotinu, dok je izostalo sve ono sto je zapravo opasno i to je najbitnije.

  • stari moj, daj skrati to, tko će to čitati. Sve napisano stane u : Ta vibracija na 20 puffova nema smisla, Cigarete i vape su neusporedive i to je samo glupost da se privuče korisnike. 😀 Ovo dalje nema veze sa temom, to je za zaseban članak ili grupu 😀

 • Hmmm dolazim u napast da kupim Kiwi…. *jk*
  Super članak, tenks na dobrom materijalu za čitanje! 🙂

  • ma jel moguće? moram pogledat van da sjekire ne padaju, da na vrbi nije rodilo grožđe, itd. 😀 😉

  • Ne, nisam primijetio razliku. Taj filter je po meni čisto radi ugode korištenja i nema neku drugu funkciju. U principu je građen kao normalni driptip – dakle ima rupu od cca 2 mm kroz centar.

   bum pofotkal pa dodam u review

   • Znaci Shake Zviz, duhan ljesnjak, nebi bio dobar za kiwi…ili Mr. Fulir…takve neke kremasto-duhanske aromice koje inace obozavam

    • Zviz možda još i bi, ako je dobro odsteepan da duhan dođe do izražaja. Vrlo vjerojatno može proći tu i tamo neka kremasta, ovisi o sastavu i kako će atomizer interpretirati okus. Tipa Kiki Cream ima dobar okus (po meni) na svakom atomizeru jer je takav mix.

Leave a Comment

Trenutno u Pub-u

There are no users currently online

Najaktivnije grupe