Koliko dugo nikotin iz e-cigarete ostaje u vašem tijelu?

1

Jedan od najčešćih razloga zašto ljudi žele znati koliko dugo nikotin ostaje u njihovom tijelu je u svrhu zapošljavanja. U nekim zemljama nije neuobičajeno da sadašnji ili budući poslodavci testiraju nikotin u vašem sustavu, bilo kao uvjet za zapošljavanje ili kao dio procjene zdravstvenog osiguranja.

Nikotin se može otkriti u mnogim dijelovima vašeg tijela, ali ti se testovi općenito usredotočuju na vašu krv, slinu, urin, kosu i nokte. Najčešće korišteni test od strane poslodavaca je bris sline, ali se rutinski koriste i drugi testovi.

Razumijevanje načina na koji vaše tijelo apsorbira i obrađuje nikotin iz vejpanja pomoći će vam da bolje shvatite koliko će vremena trebati da ga izbacite iz svog sustava; ili barem koliko će vremena proći prije nego što nikotin i srodni spojevi više ne budu detektirani.

Što je nikotin?

Nikotin je prirodni organski spoj koji se dobiva iz biljaka duhana koje su dio obitelji velebilja. To je u biti otrov, iako bi smrtonosna doza za odraslu osobu mogla iznositi čak 1000 mg — daleko više nego što možete odjednom unijeti vejpanjem ili pušenjem.

Također je blagi stimulans, proizvodi sličan učinak kao kofein i izaziva kod nekih korisnika vrtoglavicu ili lagani osjećaj “nadraženosti”. Vape tekućina može sadržavati od 0 mg do čak 50 mg nikotina po mililitru.

Koliko dugo nikotin ostaje u vašem tijelu?

Koliko dugo nikotin iz parenja ostaje u vašem tijelu i koliko dugo ostaje lako detektiran dva su vrlo različita pitanja.

Vaše tijelo vrlo učinkovito apsorbira nikotin. Otprilike 90% nikotina koji unesete dok parite apsorbira se u vaš sustav. Nakon 2-3 sata, 50% tog apsorbiranog nikotina bit će iskorišteno ili uklonjeno prirodnim procesima vašeg tijela. Preostali nikotin ostaje mnogo dulje i može se otkriti nekoliko tjedana.

Nikotin u krvi – Nikotin od vejpanja ostat će u vašoj krvi na mjerljivoj razini oko tri dana. Iako je to vrlo pouzdana metoda, upotreba krvnih pretraga za otkrivanje nikotina nije vrlo uobičajena zbog troškova angažiranja medicinski obučenih ispitivača.

Nikotin u urinu – Prisutnost nikotina iz e-cigareta može se detektirati u urinu nešto dulje nego u krvi. Prosječno vrijeme je oko četiri dana, ali ovisi o vašem unosu tekućine, općem zdravstvenom stanju i dobi. Što ste stariji, tijelu će trebati više vremena da izbaci nikotin.

Nikotin u slini – Testovi na slini manje mogu detektirati nikotin nego testovi krvi ili urina, ali ih poslodavci češće koriste zbog njihove cijene i dostupnosti. Test sline može pokazati pozitivan rezultat do tri dana.

Nikotin u kosi i noktima – Testiranje kose i noktiju rijetko se koristi u svrhu zapošljavanja zbog poteškoća, troškova i vremena koje može potrajati. Ova vrsta testiranja je obično rezervirana za znanstvena istraživanja. Nikotin može ostati vidljiv u kosi i noktima između nekoliko tjedana i nekoliko mjeseci.

Mnoge varijable mogu utjecati na ta približna vremena. Kao što je gore spomenuto, dob može biti faktor u tome koliko brzo se nikotin izbaci iz tijela. Studije su također pokazale da žene općenito prerađuju nikotin brže od muškaraca.

I kao što biste očekivali, može proći više vremena da nikotin napusti sustav nekoga tko je pario ili pušio puno i učestalo kroz duži vremenski period.

Možete li brže ukloniti nikotin iz tijela?

Ne postoji pouzdan način da se nikotin izbaci iz vašeg sustava brže nego što se to događa prirodnim putem. Pijenje više vode, vježbanje i jedenje hrane bogate antioksidansima mogu pomoći, ali rezultati će se razlikovati za svaku osobu.

Dostupni su brojni setovi za čišćenje nikotina koji obećavaju uklanjanje svih tragova tvari iz vašeg sustava u nekoliko dana. Većina njih uključuje ubrzavanje vašeg metabolizma na neki način, u nadi da će se nikotin i kotinin brže metabolizirati i izbaciti. Malo je dokaza da su ti često skupi tretmani učinkoviti.

Kako biste bili sigurni da se nikotin i kotinin ne mogu detektirati bilo kojim od najčešće korištenih testova, najsigurnije je prestati pariti ili prijeći na tekućinu bez nikotina najmanje 10 dana prije testa.

Nikotin iz cigareta i e-cigareta

Na pitanje unosi li vaping ili pušenje više nikotina u vaš sustav još nije pronađen konačan odgovor. Vaping je relativno nov proces i nije istražen u istoj mjeri kao pušenje.

Neka istraživanja sugeriraju da vaping isporučuje više nikotina, dok druga istraživanja ukazuju na to da je pušenje učinkovitiji način unosa. Pronalaženje odgovora na ovo pitanje još je teže zbog varijabilnosti vape uređaja, razina snage, snage e-tekućine i metoda vapinga.

Dok ne bude više razjašnjenja, vjerojatno je najbolje pretpostaviti da vape i pušenje rezultiraju unošenjem iste količine nikotina u tijelo i da je vrijeme koje nikotin ostaje u vašem sustavu slično za oboje.

Choose your Reaction!
  • Ovo prvi put čujem da se od nekog traži test na nikotin kod zapošljavanja. To je praksa vjerojatno u Australiji ili Americi – za njih me ne bi čudilo…

Leave a Comment