Konačne konzultacije o vape aromama u Nizozemskoj završavaju 28. rujna

Potrošači i zagovornici vapinga imaju još par dana da sudjeluju u kratkom javnom savjetovanju nizozemske vlade o zabrani okusa vape proizvoda koji će sljedeće godine vjerojatno izbaciti postojeće proizvođače iz posla. Rok za dostavu komentara je 28. rujna.

Novi zakon, koji će zabraniti sve vape okuse osim duhana, trebao bi stupiti na snagu 1. siječnja 2023.—iako se proizvodi koji su već na tržištu do 31. prosinca mogu prodavati do 1. srpnja 2023. Zakon će zabraniti okuse u e-tekućinama koje sadrže nikotin kao i u onim bez nikotina, a odnosi se na e-tekućine u bocama i na prethodno napunjene vape proizvode poput jednokratnih POD-ova, patrona i slično.

U lipnju je švedski parlament odbacio prijedlog zakona kojim bi se zabranile arome za vape. Ne uključujući Nizozemsku, šest europskih zemalja zabranilo je okuse koji nisu duhanski. U Danskoj, Estoniji, Finskoj, Mađarskoj i Litvi već su na snazi ​​ograničenja za aromatizirane vape proizvode, a zabrana aroma u Ukrajini stupit će na snagu u srpnju 2023. Nijedna europska država nema potpunu zabranu svih vape proizvoda.

Novi popis dopuštenih sastojaka = prikrivena zabrana svih vape-ova

Savjetovanje je prilika da se konkretno komentira novi amandman na Odredbu o duhanskim i pušačkim proizvodima u zemlji koji ide korak dalje od prethodno najavljenih ograničenja okusa. Nizozemski Nacionalni institut za javno zdravlje i okoliš (RIVM) i Ministarstvo zdravstva predložili su popis od samo 16 sastojaka koji bi bili dopušteni u legalnim e-tekućinama s okusom duhana.

Ali proizvođači kažu da bi ograničeni popis dopuštenih sastojaka onemogućio razvoj novih okusa – uključujući okuse duhana.

Prema nizozemskim zagovornicima vapea, ograničenja sastojaka će u biti izbaciti sve proizvođače e-tekućina u Nizozemskoj iz posla, budući da bi morali ukinuti svoje postojeće proizvode i ne bi mogli preformulirati svoje okuse duhana koristeći novi popis dopuštenih aroma.

Kako odgovoriti na nizozemsko savjetovanje

Iako će zakon izravno utjecati samo na Nizozemsku, svaka vladina politika o tako kontroverznoj temi kao što je vaping može imati utjecaja izvan granica zemlje koja donosi zakon. To je osobito istinito u Europskoj uniji, gdje zemlje članice rutinski surađuju na pitanjima vezanim uz zdravlje i duhan. Kako British New Nicotine Alliance (NNA) ističe, čak bi i britanski vejperi mogli biti pogođeni zabranama okusa u zemljama EU-a.

Budući da je savjetovanje otvoreno za sve, nizozemski zagovornici traže komentare od vapera i pristaša smanjenja štete od pušenja diljem EU-a, pa čak i u drugim regijama svijeta.

Organizacija potrošača European Tobacco Harm Reduction Advocates (ETHRA) razvila je vodič za podnošenje komentara na savjetovanje koji proces čini jednostavnim. Ako ipak želite ovo učiniti sami, možete izravno pristupiti nizozemskom savjetovanju i povezanim informacijama, uključujući popis dopuštenih sastojaka.

Nakon što komentirate, potaknite druge na društvenim mrežama da učine isto—i upotrijebite hashtag #smaaknoodzaak (okus nužnosti).

Choose your Reaction!
Leave a Comment