liqcalc

LiqCalc – najbolji prijatelj svakog vapera

Neka od najčešćih vaperskih početničkih pitanja vezana su uz miješanje aroma sa nicshotovima ili bazom. Točnije – “koliko čega ide u što, a da bi se dobilo toliko i toliko nečega na toj i toj jačini nikotina” (karikiram). Većini početnika sve to na prvu izgleda kao nuklearna fizika, ali to u biti nije tako – pogotovo otkad postoje mobilne aplikacije kao što je, između ostalih i LiqCalc koju i sam često koristim kad netko pita ovakva pitanja na Facebook grupi 😉

Što je LiqCalc aplikacija?

LiqCalc je zbirka raznih vape alata, ali prvenstveno se koristi kao kalkulator u kojem možete izračunati svašta – od broja nicshotova koji vam trebaju da bi dobili određenu jačinu nikotina svoje e-tekućine; omjera VG/PG, arome i nikotina u e-tekućini do otpora žice za vaš build – mogućnosti ima podosta.

Korisničko sučelje same aplikacije vrlo je jednostavno, a sastoji se od nekoliko zasebnih ekrana koji predstavljaju pojedinačni kalkulator i/ili alat – ovisno što odaberete putem izbornika.

Od najčešće korištenih kalkulatora za vape tekućine tu su:

 • Base + Flavor (baza + okus)
  Najjednostavniji kalkulator za izračun volumena e-tekućine ovisno o postotku arome.
  Ovo ćete vjerojatno najčešće koristiti ako već imate unaprijed smućkanu nikotinsku bazu ili ako koristite bazu bez nikotina.
  U kalkulator upišete ciljani volumen e-tekućine kao i postotak na kojem se miješa vaša aroma (ili više njih), a aplikacija vam izračuna volumene baze i arome/aroma koji vam trebaju.
 • Base + Flavor (Advanced) (baza + aroma – napredno)
  Razrijedite nikotinsku bazu i pomiješajte je s aromama.
  Razrijedite bazu s visokim udjelom nikotina u željenom sadržaju VG/PG/H2O i pomiješajte je s aromama.
 • Base + Base + Flavor (baza + baza + okus)
  Pomiješajte dvije baze istih/različitih omjera VG/PG/H2O/Nic i okusa – najčešće se koristi ako imate bazu sa nula nikotina i onu sa nikotinom (ili nicshotove) te aromu. Izračunajte potrebnu količinu svake komponente kako biste dobili željenu jačinu nikotina i postotak okusa/arome.
 • Base mixer (kalkulator za miješanje neograničenog broja različitih baza)
  Slično kao i prethodno objašnjeni kalkulator, ali s razlikom što u ovome možete dodati neograničen broj različitih baza.
 • Nicotine shots (kalkulator za miješanje nicschotova sa bazom bez nikotina i/ili aromom)
  Ovdje imate nekoliko različitih podkalkulatora vezanih uz nicshotove pa si odaberete onaj koji vam najbolje odgovara za ono što želite izračunati.
 • Amount liquid from flavour (količina tekućine iz arome)
  Izračunajte koliko se tekućine može pomiješati na temelju dane količine arome i omjera miješanja. Na primjer – unesete volumen arome te postotak na kojem se miješa aroma i kalkulator vam izračuna koliko ukupno tekućine možete napraviti s tim omjerom miješanja, tj. koliko vam ukupno treba baze.

Još neki alati LiqCalc-a koje ćemo samo ukratko nabrojati:

 • Flavor reduce/increase (smanjenje/povećanje arome/okusa)
 • Shake & Vape (računa količinu nicshotova koja vam treba ovisno o količini arome s kojom ih miješate – napomena: ovo ne uključuje i bazu bez nikotina, samo nicshotove)
 • Performance calculator (kalkulator performansi)
  Izračun napona, struje, otpora i snage.
 • Battery calculator (kalkulator performansi vaše baterije)
  Ovdje možete okvirno izračunati koliko puff-ova možete očekivati od vaše baterije ovisno o nekoliko parametara – kapacitetu baterije, voltaži, snazi na kojoj parite te duljini svakog puff-a. Uzmite ovo samo kao okviran kalkulator jer na performanse baterije utječe još podosta faktora.
 • Savings calculator (kalkulator uštede korištenjem e-cigareta u odnosu na klasične cigarete)
  Jako popularna stvar kod novih korisnika koji žele vidjeti koliko su “uštedjeli” nakon prestanka pušenja klasičnih cigareta.
 • My recipes (moji recepti)
  Mala baza podataka vaših spremljenih recepata, a koje ste snimili iz kalkulatora “base + flavour” i/ili “base + base + flavour”.

U samim postavkama aplikacije još možete podesiti i ove stvari:

 • koji će vam se od gore navedenih alata/kalkulatora otvoriti pri pokretanju same aplikacije
 • temu boja aplikacije (svijetla/tamna)
 • odabir offline ili online baze podataka u koju se spremaju vaši recepti – ukoliko odaberete online bazu podataka, morat ćete se prijaviti nekim korisničkim računom (E-mail, Gmail ili Facebook) – odaberete li pak offline bazu podataka, svi recepti će se spremati “lokalno” samo na vaš mobilni uređaj (loša stvar ako često mijenjate uređaje)
 • jezik aplikacije (nažalost, još uvijek, nema Hrvatskog)
 • razne osnovne postavke gore opisanih kalkulatora (dosta korisno ako često koristite iste VG/PG omjere pa da ne morate to svaki puta ukucavati u pojedini kalkulator)

Kao što vidite iz opisa, ovo je jedna vrlo korisna mobilna aplikacija i jedini smisleni razlog koji mi pada napamet da je ne koristite je ako imate iOS uređaj pošto za njih već nekoliko godina ne postoji ništa slično zbog politike samog Apple-a prema vape-u.

I za kraj, ono što je nekima možda i jako bitno – LiqCalc zahtijeva minimalna dopuštenja na vašem uređaju (permissions), ne koristi wifi i mobilne mreže (osim ako ne koristite online bazu podataka) i zauzima samo 30ak mb.

LiqCalc aplikaciju možete sigurno preuzeti na Google Play Store-u (trgovina Play) ili sa ovog linka (koji vas također vodi na isto mjesto 🙂 )

Choose your Reaction!
Leave a Comment