Meksiko uveo potpunu zabranu uređaja za vaping

2

Meksiko je najnovija zemlja koja je uvela zabranu vaping uređaja. Zabranu je objavio predsjednik Andrés Manuel Lopez Obrador 31. svibnja 2022., na Svjetski dan bez duhana.

Svjetski dan bez duhana je dan zagovaranja koji je pokrenula Svjetska zdravstvena organizacija s ciljem informiranja javnosti o opasnostima pušenja. Iako e-cigarete ne sadrže duhan, čini se da politički lideri ne shvaćaju ili ih nije briga za tu činjenicu.

Predsjednik Meksika je već u listopadu potpisao izvršnu naredbu kojom se zabranjuje uvoz elektroničkih cigareta. Ovaj potez označava nastavak vladine politike protiv vapinga.

Uredbom potpisanom u utorak zabranjuje se “promet i marketing” e-cigareta ili uređaja za vaping, kao i grijača za duhan. To, u kombinaciji s donošenjem Općeg zakona o porezu na uvoz i izvoz ranije ovog mjeseca, znači da je ovim proizvodima sada zabranjen uvoz i prodaja unutar zemlje.

Ova je zabrana navodno donesena jer su vlasti zabrinute zbog zdravstvenih učinaka vapinga. Meksički ministar zdravstva Hugo Lopez Gatell rekao je u utorak da su tvrdnje da je vaping zdrava alternativa duhanu “velika laž”.

“Isparenja su također štetna za ljudsko zdravlje”, rekao je Lopez Obrador dok je potpisivao zakon, dodajući da su uređaji za vaping dizajnirani da privlače mlade ljude.

Ali što je s tradicionalnim cigaretama? Jesu li zabranjene u Meksiku? Naravno da ne.

Oni koji su ostali u tijeku i upoznati sa zabranama vapinga neće se iznenaditi da zemlja koja zabranjuje vaping i dalje dopušta prodaju cigareta. Međutim, vlasti Mexico Cityja rekle su da će zabraniti pušenje bilo koje vrste na glavnom glavnom trgu, Zocalu, i obližnjim četvrtima.

Crno tržište i dalje cvjeta

Zdravstvena upozorenja i zakonske mjere potaknule su raspravu o uređajima za vaping koji se krijumčare u zemlju. Tijekom rasprave u Senatu o poreznom zakonu, senator Luis Ortiz predložio je reguliranje tržišta, rekavši da je distribucija prepuštena crnom tržištu u nedostatku tvrtki koje mogu uvoziti proizvode i plaćati poreze i plaće.

Iako je legalno tržište proizvoda za vaping naraslo u zemlji, ono još uvijek predstavlja mali djelić u usporedbi s konvencionalnim cigaretama. Philip Morris International, jedan od prodavača ovih alternativa, prešao je s 35.000 na gotovo 42.000 korisnika grijača duhana. Prema službenim vladinim procjenama, u posljednjih pet godina duhanska industrija povećala je prodaju s oko 846 na 1,2 milijarde pesosa (oko 64 milijuna dolara) godišnje.

Istodobno, prema studiji koju je provela Meksička federacija poslovnih komora, ilegalni duhan predstavlja 19% ukupnog tržišta. U razdoblju od 2019. do 2020. godine, iako je došlo do povećanja poreza na duhan zbog Posebnog poreza na proizvode i usluge (IEPS), plaćanje poreza je ugovoreno zbog prometa krivotvorenih duhanskih proizvoda.

Jedan od argumenata koji se koriste za zabranu svih vrsta uređaja za isparivanje, bilo s nikotinom ili bez njega, jest da se razne arome koriste kako bi se “privukli djeca i adolescenti koji će kasnije biti konzumenti drugih droga”, rekla je senatorica Lilia Valdez prije odobrenja zakona.

Andrea Constantini, voditelj regionalnog znanstvenog angažmana za Latinsku Ameriku i Kanadu u Philip Morris Internationalu, kaže da zabrana stvara više kanala za maloljetnike za pristup nereguliranim proizvodima. Zabrane, kaže ona, jednostavno dovode do daljnjeg “nedostatka kontrole” nad tržištem, uz maloljetnike koji nedopuštenim kanalima nabavljaju proizvode različite kvalitete.

Choose your Reaction!
  • Opet klasična priča pozivanja na maloljetnike umjesto da se to bolje regulira. Živim za dan kad će se netko usuditi zabraniti cigarete i duhan za motanje pa da vidimo kak će to izgledati – predviđam opće nerede u toj državi 🙂

Leave a Comment