Najnovija australska izjava o vapingu puna netočnih tvrdnji koštat će još Australaca života

Izjava glavnog izvršnog direktora o elektroničkim cigaretama Nacionalnog vijeća za zdravlje i medicinska istraživanja (NHMRC) iz 2022. nažalost je puna netočnih tvrdnji o vapingu koje se lako mogu opovrgnuti.

Nedavno objavljena izjava NHMRC-a nažalost sadrži višestruke lažne tvrdnje o vapingu, uključujući da to nije učinkovito sredstvo za prestanak pušenja, a također i da je zapravo ulaz u pušenje. “Ovaj najnoviji vladin dokument o vapingu iznosi nečuveno lažne tvrdnje i samo će više australskih pušača koštati života”, kaže Nancy Loucas, izvršna koordinatorica CAPHRA-e (Koalicija zagovornika smanjenja štete od pušenja u Aziji i Pacifiku).

Nažalost, dodaje Loucas, tvrdnje u dokumentu mogu se lako opovrgnuti. “Smiješno, australski glavni medicinski službenik smatra vaping sljedećim najvećim zdravstvenim problemom nakon COVID-19. Je li ikada čuo za pušenje koje svake godine ubije preko 20 000 Australaca? Ovaj dokument od 18 stranica je čista šala. Pun je izjava koje se lako mogu opovrgnuti međunarodnom znanošću i dokazima diljem svijeta.”

Objasnila je da se stručnjaci za smanjenje štete od duhana diljem zemlje nadaju da će nova vlada konačno zauzeti progresivan stav. “Nadali smo se da bi nova laburistička vlada mogla zauzeti napredniji pristup sigurnijim nikotinskim proizvodima. Prethodna liberalna vlada provela je gotovo desetljeće otežavajući prestanak pušenja australskim pušačima učinkovitom zabranom najboljeg alata za prestanak pušenja. Nažalost, čini se da se ništa neće promijeniti, što znači da se stopa tvrdoglavih pušača u Australiji neće uskoro smanjiti.”

Prestanite pušiti, počnite pariti: Zdrava istina o vapingu

U međuvremenu, poznati australski liječnik opće prakse i istraživač protiv pušenja, dr. Colin Mendelsohn, nedavno je ponovio da je s obzirom na relativnu sigurnost vapea, prelazak s pušenja na vaping najučinkovitiji način prestanka pušenja.

Mendelsohn je čak napisao knjigu na tu temu: Prestanite pušiti, počnite pariti: Zdrava istina o vapingu, a također se bavi tim pitanjem u vijećima za borbu protiv raka u Australiji. “U svom izvješću za 2021., Kraljevski liječnički koledž Ujedinjenog Kraljevstva zaključio je da su ‘e-cigarete učinkovit tretman za ovisnost o duhanu i njihovu upotrebu treba uključiti i poticati u svim putevima liječenja’. I to je nešto što bi sva australska vijeća za rak trebala razmotriti,” rekao je.

“Vaping je dostupan u vrijeme kada je diljem svijeta u posljednjih 15 godina bilo 100 milijuna smrtnih slučajeva povezanih s pušenjem. “Prelazak s pušenja na e-cigarete dramatično smanjuje rizik od raka. Procjenjuje se da je rizik od raka od parenja nikotina više od 200 puta manji od rizika od raka kod pušenja”, dodao je Mendelsohn.

Choose your Reaction!
Leave a Comment