Navijači Svjetskog prvenstva koji posjećuju Katar trebali bi ostaviti svoje e-cigarete kod kuće

Nogometni navijači iz cijelog svijeta putovat će u Katar na Svjetsko prvenstvo, no oni koji očekuju da će slobodno puffkati dok gledaju utakmice, bit će poprilično razočarani. Kao i mnogi drugi “poroci” popularni drugdje u svijetu, vaping nije dopušten u Kataru.

Svjetsko prvenstvo održava se svake četiri godine, a uključuje reprezentacije iz cijelog svijeta. Ove su se godine 32 momčadi kroz preliminarne regionalne turnire kvalificirale za natjecanje na prvom Svjetskom prvenstvu održanom u arapskoj zemlji. Turnir je počeo razigravanjem po skupinama ove nedjelje, 20. studenog, i traje do 18. prosinca, kada će se održati finalna utakmica.

Odabir Katara za domaćina bio je kontroverzan od samog početka. Prigovori izboru bili su usredotočeni na neliberalne zakone konzervativne muslimanske monarhije o seksu i korištenju alkohola, njezinu evidenciju ljudskih prava i loše uvjete rada s kojima se suočavaju strani radnici koji grade stadione i drugu infrastrukturu turnira. Bilo je i optužbi za primanje mita od strane dužnosnika Fédération Internationale de Football Association (FIFA)—upravljačkog tijela nogometa.

E-cigarete su strogo zabranjene u Kataru

Proizvodi za vaping u potpunosti su zabranjeni u Kataru. Ne mogu se uvesti, prodati, kupiti, koristiti ili čak posjedovati. Proizvodi koje donose putnici mogu biti zaplijenjeni od strane carine pri ulasku, i dok ih službenici mogu jednostavno zaplijeniti i odložiti, strani posjetitelji također mogu biti kazneno optuženi za posjedovanje ili uvoz.

Svako kršenje stroge zabrane vapea u zemlji može se kazniti novčanim kaznama do 2700 dolara ili zatvorskom kaznom do tri mjeseca. Vaping je nezakonit u Kataru od 2014., prema web stranici Global State of Tobacco Harm Reduction (GSTHR). Ista ograničenja i kazne vrijede za grijane duhanske proizvode poput IQOS-a.

“FIFA Svjetsko prvenstvo koje se održava u Kataru 2022. nudi snažnu priliku da se globalni napori za kontrolu duhana podignu na novu razinu,” rekao je dužnosnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za kontrolu duhana u priopćenju za javnost navijajući za ograničenja duhana i nikotina na Svjetskom prvenstvu u Kataru .

Neki bezdimni duhan — uključujući snus — i nikotinske vrećice dopušteni su i navodno se prodaju u Kataru, ali čak i njihova upotreba u područjima gdje je zabranjeno pušenje može biti ograničena, prema GSTHR-u. Proizvodi za nadomjesnu nikotinsku terapiju (NRT) poput nikotinske žvakaće gume legalni su, ali se prodaju samo u ljekarnama i za njih je potreban recept.

Proizvođač e-tekućine iz Ujedinjenog Kraljevstva, u nesretnom reklamnom triku, ponudio je platiti kazne britanskim vaperima koje su katarski sudovi kaznili zbog vapinga. Njihova promocija obećava nadoknadu za sve nastale novčane kazne – ali ne objašnjava kako će nadoknaditi zatvorske kazne.

Pušenje je dopušteno – kao i bičevanje i kamenovanje

Cigarete su, naravno, legalne u Kataru. Zapravo, više od 25 posto katarskih muškaraca puši, a čini se da uporaba cigareta među njima raste. U suprotnosti s visokom prevalencijom pušenja među muškarcima, samo 0,6 posto žena u Kataru puši. Takav disparitet nije neuobičajen u zemljama u kojima su prava i slobode žena ograničeni autoritarnim patrijarhatom.

Katar je malena, ali bogata muslimanska država smještena u Perzijskom zaljevu, s populacijom od manje od tri milijuna ljudi (od kojih oko 90 posto nisu građani). Zemlja je dom ogromnih rezervi prirodnog plina. Jedina granica Katara je sa Saudijskom Arabijom, s kojom dijeli mnoge konzervativne običaje, zakone i radnu praksu. Ženama nije bilo dopušteno glasati u Kataru do 1999. godine, a neki se zločini još uvijek mogu kazniti bičevanjem ili kamenovanjem.

Prekjučer je objavljeno da je Katar zabranio prodaju piva i drugih alkoholnih pića na osam stadiona Svjetskog prvenstva u zemlji. Odluka je navodno došla od katarske kraljevske obitelji. Nije objašnjeno zašto su vladari čekali do dva dana prije početka turnira s objavom zabrane alkohola.

Choose your Reaction!
  • Koliko sam popratio po TV-u, ima nargila na svakom koraku pa i nije neki bed 😀 osim ako niste ovisnici o nikotinu – onda imate problem 🙂

Leave a Comment