Nedavna studija bavi se utjecajem zabrane vape proizvoda na prodaju klasičnih cigareta

0

Analizirajući podatke iz 2019. kada su SAD donijele kratkoročne zabrane vapea, studija je otkrila da je “prodaja cigareta u državama koje su zabranile ENDS bila znatno veća nego što bi se inače primijetilo.”

Pod naslovom “Utjecaj zabrane elektroničkih sustava za dostavu nikotina na prodaju cigareta: dokazi iz politika na državnoj razini SAD-a”, studija se bavi razdobljem u 2019. kada je nekoliko američkih država donijelo kratkoročne zabrane vape cigareta kao odgovor na izbijanje bolesti EVALI.

Istraživački tim analizirao je jesu li zabrane ENDS-a na državnoj razini u Massachusettsu, Washingtonu i Rhode Islandu dovele do povećane prodaje cigareta i otkrili da je to doista tako.

“Naši rezultati pokazuju da je prodaja cigareta u državama zabrane bila veća nego što bi se inače primijetila u razdoblju nakon zabrane. Potpuna zabrana ENDS-a bila je povezana s povećanom prodajom cigareta od 7,5% u Massachusettsu (P < 0,01); zabrana ENDS-a bez okusa duhana bila je povezana s 4,6% (P < ,1) većom prodajom cigareta od očekivane. Nismo otkrili statistički značajne utjecaje u stanjima zastoja, a placebo testovi koji su nasumično dodijelili kontrolna stanja kao tretmane, nisu pokazali razliku u promatranoj prodaji cigareta u istom razdoblju.”

Ispitivanje promjena u prodaji vape proizvoda nakon zabrana okusa na državnoj razini

U međuvremenu, analiza CDC-a koja ispituje promjene u prodaji vape proizvoda u Massachusettsu, New Yorku, Rhode Islandu i Washingtonu prije i nakon što su postavljene zabrane okusa, nije uzela u obzir razlike u prodaji cigareta i dovela je do pogrešnih zaključaka. Analiza CDC-a triju saveznih država otkrila je da su državna ograničenja prodaje bez okusa duhana povezana sa smanjenjem od 25,01% do 31,26% ukupne prodaje jedinica e-cigareta u usporedbi s ukupnom prodajom u državama bez ograničenja.

Međutim, zaključak ove studije pogrešan je iz nekoliko razloga, ističe Kanadska udruga za vaping (CVA). Prvo, gore navedene brojke dovele su do ishitrene pretpostavke i zaključka da je smanjenje ukupne prodaje moralo biti jednako smanjenju stope pušenja tinejdžera. Štoviše, studija ni na koji način nije uspjela dokazati da se ovo smanjenje stope pušenja dogodilo među tinejdžerima. “Prvo, studija priznaje da nije imala mogućnost procijeniti dob kupaca. Najčešći način na koji mladi mogu pristupiti ovim proizvodima je putem društvenih izvora. Čak i kad bi se dob kupaca mogla provjeriti, smanjenje pušenja cigareta kod mladih moglo bi se utvrditi samo dodatnim studijama.”

Ono što je najvažnije dodano CVA-u, čak i ako se ovo smanjenje prodaje dogodilo među tinejdžerima, ovo smanjenje prodaje vapea može se smatrati pobjedom samo u slučaju dokaza da umjesto toga nisu počeli pušiti. “Štoviše, smanjenje upotrebe vapea nije pobjeda kada je ishod vjerojatno bio povratak bivših pušača ili okretanje potencijalno opasnom crnom tržištu.”

Choose your Reaction!
Leave a Comment