Novo istraživanje ispituje potiče li vaping pušenje prilikom konzumiranja alkohola

0

S obzirom na to da je korištenje alkohola povezano s većom vjerojatnošću korištenja duhana, trenutna studija proučavala je obrasce pušenja i vapinga kod mladih osoba koje prekomjerno piju.

Pod naslovom: “Je li korištenje e-cigareta povezano s nastavkom ili prestankom pušenja klasičnih cigareta“, u 24-mjesečnom longitudinalnom istraživanju kod mladih odraslih osoba koje konzumiraju alkohol, studija je prikupila podatke od 1002 ljudi iz SAD-a i Kanade kako bi se utvrdilo kako je korištenje e-cigareta utjecalo na njihove obrasce pušenja.

Istraživački tim otkrio je da su korisnici oba proizvoda (cigarete i e-cigarete) pretežno prešli na potpunu apstinenciju ili isključivo korištenje e-cigareta. U pušača je najčešći prijelaz bio apstinencija, nakon čega je slijedilo korištenje klasičnih cigareta. Nakon 24-mjesečne provjere, 63% korisnika samo e-cigareta prešlo je na apstinenciju, pri čemu je 37% nastavilo koristiti samo e-cigarete, a 0% je prešlo na dvostruku upotrebu ili upotrebu klasičnih cigareta.

S obzirom na te rezultate, istraživači su zaključili da su e-cigarete dale pozitivne rezultate. “Korištenje oba proizvoda kod mladih osoba koje su prekomjerno pile bilo je povezano s prestankom konzumiranja zapaljivog duhana tijekom vremena, a korištenje samo e-cigareta nije bilo povezano s kasnijom uporabom zapaljivog duhana.”

Redovit vaping pomaže u prestanku pušenja

Slično tome, nedavna australska studija pod naslovom: “Jesu li smanjenje i prestanak pušenja povezani s povećanom upotrebom e-cigareta“ zaključila je da, dok povremena uporaba e-cigareta nije bila povezana sa smanjenjem/prestankom pušenja, dnevna uporaba jest.

„U usporedbi s neupotrebom e-cigareta u ovom trenutku, svakodnevni korisnici e-cigareta izvijestili su o većoj vjerojatnosti smanjenja pušenja među trenutačnim svakodnevnim pušačimai vjerojatnije je da su prestali pušiti tijekom protekle godine. Smanjenje pušenja i prestanak pušenja zbog povremene uporabe e-cigareta nisu se značajno razlikovali od neuporabe e-cigareta”, stoji u sažetku studije.

Choose your Reaction!
Leave a Comment