Odlaganje otpada i recikliranje e-cigareta

2

Nedavno izvješće CDC-a navodi da je 2020. u maloprodajnim trgovinama u Americi prodano više od 17 milijuna jedinica e-cigareta, što se prevodi u stotine milijuna bačenih vape uređaja ili komponenti. Kako vaperi mogu zbrinuti svoje proizvode na što održiviji način?

Kada su se vape proizvodi prvi put pojavili na tržištu, mnogi su pretpostavili da će to biti od velike koristi za okoliš jer bi ljudi manje bacali opuške na tlo. Međutim, otpad od e-cigareta postao je problematičan zbog složenosti odvajanja različitih materijala, obično kombinacije stakla, metala i plastike, kao i zbog sadržaja otrovnih kemikalija i povećane upotrebe plastike.

Sigurno odlaganje se zakompliciralo

Članak Earth 911 navodi broj komponenti koje zajedno čine sigurno odlaganje kompliciranim:

  • Uložak (cartridge) koji drži e-tekućinu
  • E-tekućina koja sadrži propilen glikol, aromu i nikotin ili THC
  • Raspršivač koji zagrijava tekućinu
  • Mikroprocesor
  • Punjiva baterija (obično litij-ionska)
  • Senzor
  • LED svjetlo
  • Usnik koji aktivira uređaj kada korisnik udahne

Naravno, ove komponente predstavljaju problem recikliranja, no teoretski bi se elektroničke komponente mogle odvojiti i odvesti u postrojenje koje prihvaća e-otpad

Opasan otpad

S obzirom da većina e-tekućina sadrži nikotin, idealno bi bilo da se ne odlažu u smeće, kantu za reciklažu ili u odvod, jer može kontaminirati vodene sustave i/ili otrovati neke organizme. Druge e-tekućine mogu sadržavati THC ulje, koje je znatno ljepljivo, što recikliranje čini gotovo nemogućim.

Još veći problem su litij-ionske baterije. Klasificirane su kao opasan otpad i s njima je potrebno pravilno postupati. Pod određenim uvjetima, litij-ionske baterije mogu se zapaliti ili eksplodirati, stoga nepravilno odlaganje može naštetiti potrošačima i sanitarnim radnicima.

Povećan broj plastičnih ambalaža

Novi problem koji se od nedavno dodatno uvećao i u Hrvatskoj je povećan broj plastičnih ambalaža. Kako od nedavno više nije moguće kupiti nikotinsku bazu u većim količinama, osuđeni smo na nic shotove koji se pakiraju u malene plastične bočice i često osoba mora kupiti na desetine ovakvih bočica umjesto jedne velike kako smo činili ranije.

Nevjerojatno je da u vrijeme kada cijeli svijet nastoji svesti plastični otpad na minimum, donosi se zakon koji to izravno onemogućava, a jedino što korisnici u takvoj situaciji mogu učiniti je pokušati se pobrinuti da svaki komad plastike bude ispravno odložen i po mogućnosti recikliran kako ne bi završio u bačen u prirodi. Naravno, praksa je pokazala da je to nemoguće.

Ipak, ovim člankom apeliramo na svakog korisnika e-cigareta da savjesno odlaže svoj otpad kako ne bi i ovaj problem bio iskorišten protiv nas u nekoj od sljedećih bitaka protiv vape industrije.

Nemojte zaboraviti i da ponekad možete svoje prazne bočice vratiti trgovcu u zamjenu za pune kao što je trenutno slučaj kod Aeona i njihovih e-tekućina.

Choose your Reaction!
  • Do sad nisam imao prilike bacati niti jedan uređaj, čak i prastare egice mi stoje u nekoj ladici – no, baterije ako su za recikliranje – uvijek odfuram u onaj spremnik u dućanu, ali ih prvo zaštitim izolirkom na polovima, better safe than sorry – ipak to nisu obične AA baterije pa zlu ne trebalo…

Leave a Comment