Panel stručnjaka THR-a raspravljao je o širenju laži o e-cigaretama

Sedmu epizodu The Advocates Voice (TAV 7) vodio je poznati istraživač protiv pušenja i smanjenja štete od duhana (THR), dr. Konstantinos Farsalinos.

Premijerno prikazan na Facebook stranici CAPHRA-e (Koalicija zagovornika štetnog djelovanja duhana u Aziji i Pacifiku) na https://www.facebook.com/caphraorg i pod naslovom “Bitka između inovacija i taktika nasilnika”, međunarodni panel istraživao je nesretnu globalnu mrežu anti-vape laži.

TAV 7 vodio je Farsalinos, ali je poticao gledatelje na interakciju i postavljanje pitanja. U priopćenju uoči događaja, izvršna koordinatorica CAPHRA-e, Nancy Loucas, rekla je da je cilj događaja otkriti istinu. “Milijarderi filantropi koriste svoj novac kako bi utjecali na Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) – a zauzvrat i vlade koje se oslanjaju na njihove smjernice u pogledu politike duhana. To je sofisticirana globalna mreža laži. Dr Farsalinos i TAV panel otkrit će istinu.”

Dodala je da je neprihvatljivo korumpiranje javnosti i akademskog narativa financiranjem istraživanja i utjecajem na medije. “Pomisliti da se e cigareta – najučinkovitije svjetsko sredstvo za odvikavanje od pušenja – demonizira na tako sustavan, globalan način, potrebno je potpuno razotkriti,” rekao je Loucas.

Filantropski kolonijalizam

Slično, CAPHRA je upozorila azijske zemlje na “filantropski kolonijalizam” zapadnih dobrotvornih organizacija poput Bloomberg Philanthropies i The Bill & Melinda Gates Foundation, koje ulažu milijune dolara u inicijative koje imaju za cilj diskreditirati smanjenje štete od duhana.

Fenomen je doveo u prvi plan prošlogodišnjim slučajem Bloomberg, kada su dva člana filipinskog Zastupničkog doma bila prisiljena obustaviti javne konzultacije o vapingu i grijanim duhanskim proizvodima, zbog toga što je filipinska FDA prihvatila potporu Unije i Bloomberg Initiative.

“Unija suupravlja programom bespovratnih sredstava Bloomberg Initiative to Reduce Use Tobacco Programme, koji dodjeljuje sredstva projektima koji pružaju visoko učinkovite intervencije kontrole duhana u zemljama s niskim i srednjim dohotkom”, rekla je zastupnica Estrellita Suansing tijekom virtualne konzultacije.

Panel TAV 7 uključivao je vodeće zagovornike THR potrošača u Aziji i Pacifiku: Asa Saligupta (direktor ECST – ENDs Cigarette Smoke Thailand, Mirza Abeer (direktor ASAP Pakistan – Udruge za alternativne pušače u Pakistanu) i medijski stručnjak Jena Fetalino (direktor JFPR Filipina).

Choose your Reaction!
  • Kao i uvijek, može se samo istinom protiv laži.
    No, teško je kad za protivnika imaš duhanski lobby s praktično neograničenim sredstvima.
    Nadajmo se samo da će istina na kraju pobijediti.

Leave a Comment