Prelomna vijest – Novi porez na elektronske cigarete

Prelomna vijest o zbivanjima u vape svijetu ovaj puta dolazi iz Njemačke.

Jedna od osnovnih razlika između duhanske industrije i industrije e cigareta je cijena. Ipak, tu ne govorimo samo o cijeni proizvoda kao takvog već i o porezima koje oni sa sobom nose, a duhanska industrija je u brojnim zemljama donosila ogroman priliv novca svake godine i već se dugo raspravlja o tome na koji način oporezovati osobne isparivače i e tekućine, a danas saznajemo i za neke nove planove koji će se itekako odraziti na korisnike e cigareta ukoliko uistinu budu sprovedeni.

POREZI NA GOTOVE E TEKUĆINE

Očekujemo nove poreze na gotove e tekućine od Srpnja 2022. kada će se svaki mililitar plaćati dodatnih 16 centi, što će do siječnja 2026. godine narasti do 36 centi. Ovaj se zakon očigledno odnosi samo na e tekućine spravljene od strane provjerenih proizvođača kojima je dozvoljeno da se legalno prodaju na slobodnom tržištu. Ipak, proizvodi koji se koriste kao komponente u spravljanju e tekućina (glicerin, propilen glikol i arome) do sada ovim zakonom nisu bili obuhvaćeni.

ŠTO SE PROMIJENILO?

Do sada je bilo upitno treba li oporezivati ​​i poluproizvode i sirovine. Udruga trgovaca BfTG održala je 19. kolovoza sastanak s visokim predstavnicima nadležnog ministarstva financija i carine. Na ovom sastanku potvrđeno je da će se definicija Zakona o duhanskim proizvodima koristiti kao vodič. Budući da se propilen glikol i glicerin posebno slobodno prodaju izvan trgovina za osobne isparivače jer se osim u parenju koriste i u mnoge druge svrhe, carina i ministarstvo dosad ih nisu spominjali u kontekstu poreza na duhanske proizvode. Nažalost, to više nije slučaj.

MIJEŠATI VLASTITE E TEKUĆINE BIT ĆE ZABRANJENO ZAKONOM

Kako bi izbjegli najveće cijene na tržištu, brojni korisnici osobnih isparivača miješaju vlastite e tekućine tako što kupe sirovine poput nikotinske baze i aroma u specijaliziranoj trgovini te ih jednostavno pomiješaju u homogenu smjesu kod kuće. Kako stvari stoje, postoji mogućnost da će ovakav način spravljanja e tekućina postati ilegalan i kažnjiv.

NOVČANE I ZATVORSKE KAZNE ZA „ILEGALNE“ TEKUĆINE?

Glicerin ili propilen glikol, ako se pravilno oporezuju, podliježu porezu na duhan od 320 eura po litri. Boca Shake & Vape Arome sa sadržajem od 60 mililitara morala bi se oporezivati ​​gotovo 20 eura. Uz ovakvu računicu parenje, iako manje štetno po zdravlje, ispada daleko skuplje od duhanskih cigareta. Naravno da će potrošači nastojati ovaj trošak izbjeći ako u ljekarni ili na internetu ima medicinski čistog glicerina za manje od 10 eura po litri.

U današnjem pismu Opća carinska uprava izričito ističe da bi kršenje ovog pravila moglo rezultirati mogućim “poreznim prekršajem iz članka 370 AO” (novčana kazna ili do pet godina zatvora, teški slučajevi do deset godina) ili “poreznim prekršajem prema Odjeljak 381 (1) br. 2 AO “(novčana kazna do 5000 eura, alternativno prema od 378 do 50.000 eura)

ŠTO ĆE BITI S TRŽIŠTEM E CIGARETA?

Još je upitno kako će tržište reagirati na promjene koje se najavljuju. Veliki broj potrošača zadovoljava svoje potrebe samostalnim miješanjem tekućina, poluproizvodi poput aroma i shake & vape apsolutno zahtijevaju i osnovne sastojke poput glicerina i propilena koje po novoj cijeni više nitko neće kupiti.

Prvi proizvođači već su reagirali i počeli su donositi proizvode na tržište u bočicama od deset mililitara umjesto verzije Shake & Vape, no upitno je hoće li to dugoročno pomoći. Tisuće radnih mjesta također je u pitanju uključujući online trgovine kako i one fizičke specijalizirane vape trgovine koje opstaju zahvaljujući tekućinama koje će uskoro biti oporezovane.

Carina bi se stoga morala suočiti s nerješivim zadacima. Kako bi ovakav zakon proveo, ne samo da bi se morale provjeriti sve pošiljke iz mnogih vape trgovina u susjednim europskim zemljama, već i tekućine u e-cigaretama vapera.

Ostaje nam čekati i vidjeti hoće li ovo uistinu biti budućnost e tekućina.

Članak preuzet i preveden s portala vapers.guru

Pratite nas svaki petak u live streamu s početkom u 21:00 na Vaper Pub Youtube kanalu!

Choose your Reaction!
Leave a Comment